Pompeo: Europa må hente hjem sine IS-krigere

Utenriksminister Mike Pompeo ber den politiske ledelsen i Libanon legge til rette for at landet så fort som mulig får på plass en ny regjering. Arkivfoto: Patrick Semansky / AP / NTB scanpix
Utenriksminister Mike Pompeo ber den politiske ledelsen i Libanon legge til rette for at landet så fort som mulig får på plass en ny regjering. Arkivfoto: Patrick Semansky / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Europeiske og andre land må hente hjem og straffeforfølge sine egne statsborgere som er tatt til fange i Irak og Syria, sier USAs utenriksminister Mike Pompeo.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Dette arbeidet må starte med å sette de som fortjener det, under tiltale. Koalisjonsmedlemmer må hente hjem de tusenvis av terroristfremmedkrigere, varetektsfengsle dem og stille dem til ansvar for grusomheter som de har begått, sa Pompeo i et møte med utenriksministre og andre høytstående utsendinger fra rundt 30 land som deltar i den USA-ledede koalisjonen mot IS.

Det er ytterst nødvendig å hente hjem fremmedkrigere og stille dem til ansvar i sine hjemland for å hindre IS' selverklærte kalifat fra å gjenoppstå, og for å hindre IS-ideologien i å spre seg, slo Pompeo fast.

Pompeo slo fast at USA fortsatt skal lede koalisjonen mot IS. Han viste også til at USAs styrker i Syria skal opprettholde USAs evne til å utføre luftangrep mot IS-mål og beskytte oljefelt som IS-krigere har hatt kontroll over tidligere.

Utenriksministeren oppfordret de frammøtte til å trappe opp innsatsen for å skaffe bevilgninger til FNs hjelpeprogrammer og gjenoppbyggingsprosjekter i Irak og Syria, slik at millioner av sivile som er blitt drevet på flukt, kan dra hjem.

Samtidig er det nødvendig å hindre IS fra å utvide sin virksomhet til andre områder, spesielt Sahel-regionen i det vestlige Afrika, uttalte han.

– Kampen mot IS er en langsiktig viljeprøve, sivilisasjonens prøvelse mot barbarisme. Vi vet hvor vårt ståsted er. La oss stå samlet og forsikre oss om at vår fiende også vet det, sa Pompeo.

Personvernpolicy