UD: Ingen nordmenn blant IS-krigerne som deporteres fra Tyrkia

Video: Tyrkia deporterer utenlandske IS-krigere.

Tyrkia har startet hjemsendingen av 737 utenlandske IS-krigere. Det er ikke kommet beskjed om at det er noen nordmenn blant dem, opplyser UD.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan opplyste i forrige uke at 1.149 tidligere IS-krigere sitter fengslet i Tyrkia, 737 av dem utenlandske statsborgere som vil bli deportert til sine hjemland. Mandag ble den første av dem, en amerikansk statsborger, satt på et fly til USA, ifølge det statlige nyhetsbyrået Anadolu.

Norske myndigheter har foreløpig ikke fått noen beskjed om at det er nordmenn blant IS-krigerne som nå deporteres, opplyser Utenriksdepartementet til NTB.

– Utenrikstjenesten er enn så lenge ikke kjent med at det sitter norske fremmedkrigere i tyrkisk fangenskap, sier seniorrådgiver Per Bardalen Wiggen.

Dansk IS-kriger pågrepet

En 28 år gammel danskpalestinsk IS-kriger som ble sendt hjem mandag, ble pågrepet av politiet idet han ankom Danmark. Han blir framstilt for fengsling tirsdag, opplyser politiet i København.

Også en tysk IS-kriger ble sendt hjem mandag, mens sju andre tyske statsborgere sendes hjem tirsdag, opplyser en talsmann for det tyrkiske innenriksdepartementet.

Forbereder flere deportasjoner

– Det arbeides også med å få sendt hjem elleve utenlandske terrorister av fransk opprinnelse, som er tatt til fange i Syria, sier talsmannen Ismail Catakli til Anadolu.

De fleste av disse er kvinner, sier en fransk tjenestemann til AFP.

Tyrkia forbereder også deportasjon av IS-krigere fra Irland samt enda flere danske statsborgere.

Innenriksminister Suleyman Soylu har tidligere kommet med krass kritikk av europeiske land som har trukket tilbake statsborgerskapet til IS-krigere, og som derfor nekter å ta imot dem.

– Vi er ikke noe hotell for andres IS-krigere, sa han nylig.

Aktuelt: Tyrkia har tatt Baghdadis søster til fange

Personvernpolicy