Skulle doneres til forskning – ble sprengt i luften av militæret:

Selskap videresolgte donerte lik til militær testing

Ifølge advokatene til de saksøkende familiene, skal firmaet ha solgt kroppsleder videre til blant annet det amerikanske militæret for profitt, uten at familiene var klar over dette.
Ifølge advokatene til de saksøkende familiene, skal firmaet ha solgt kroppsleder videre til blant annet det amerikanske militæret for profitt, uten at familiene var klar over dette. Foto: Illustrasjonsfoto/Colourbox

Kroppene var donert til medisinsk forskning, men selskapet som håndterte dem videresolgte kroppsdeler til blant annet det amerikanske militæret. FBI-agent: – Det var som tatt ut av Frankenstein.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I den amerikanske delstaten Arizona rulles det opp en svært spesiell sivil rettssak mot selskapet Biological Resource Centre (BRC). Sjefene i det nå nedlagte selskapet anklages for å ha svindlet familier til minst 23 personer som donerte kroppene sine til forskning.

Ifølge The Independent ble familiene også lovet at etter at kroppene var brukt i forskningsøyemed, ville de kremerte levningene bli returnert til familien. Senere fant flere familier ut at kroppsdeler ikke hadde blitt kremert, men blitt solgt videre og fortsatt var i bruk.

Agenter preget etter FBI-raid

I retten kom det fram detaljer etter et FBI-raid mot sentret i 2014. De føderale agentene ble møtt av et syn som de best sammenlignet med scener fra skrekkfilmen «Frankenstein», fortalte Mark Cwynar, pensjonert FBI-agent i retten denne uken.

– Enkelte agenter nektet å gå inn igjen, sa han i retten tirsdag. Flere agenter skal ha hatt behov for oppfølging med psykolog etter å ha deltatt i raidet.

Agentene skal ha oppdaget et bord fylt med avkuttede bein fra mennesker, hoder i et kjøpeboks og en torso med et hode fra en annen kropp sydd på, melder Sky News.

Kuttet opp og videresolgte kroppsdeler

Året etter, i 2015 sa BRC-eier Stephen Douglas Gore seg skyldig i «sin rolle i å fare ille med donerte kroppsdeler».

Representant for de saksøkende familiene, David TeSelle sier at familiene ble lovet at deres slektningers levninger ville kun brukes til medisinsk forskning og at de ville bli behandlet med respekt og verdighet.

Han la i retten frem salgslisten til selskapet for kroppsdelene. Selskapet skal blant annet ha tilbudt et avkuttet hode for 5000 amerikanske dollar og en torso uten hode til videresalg for 4000 dollar, tilsvarende henholdsvis 46.000 og 38.000 norske kroner. Familiene skal ikke ha fått informasjon om at deres kjæres levninger kunne bli kuttet opp og solgt videre.

Gikk på tilliten løs

En av familiemedlemmene, som oppdaget at de hadde blitt lurt var Jim Stauffer. Han har tidligere gått ut i amerikanske medier og sagt at han følte seg rundlurt etter å ha donert sin mors kropp til forsking gjennom selskapet. Det ble senere kjent at 74-åringens kropp ble videresolgt til den amerikanske hæren, som bant kroppen fast til en stol og detonerte en bombe under.

– Jeg er ikke en spesielt tillitsfull person, men i denne situasjonen; jeg ante ikke hva som foregikk. Tilliten, det er tilliten din de næres av , sa han. Han hadde eksplisitt påpekt overfor selskapet at han ikke ønsket at morens levninger skulle brukes på denne måten, ifølge Independent.

– Signerte samtykke

BRC-eier Gore har nektet for beskyldningene i det sivile søksmålet. I 2015 anerkjente han at selskapet hadde tilrettelagt for salg av menneskelig vev «som allerede var kontaminert og at de donerte kroppene ble brukt på måter som stritte mot familienes ønsker».

I et brev til dommeren sier han at han burde ha fulgt sine ansatte tettere opp og vært mer åpen om donasjonsprosessen i selskapets brosjyre. Likevel mener han at familiene har gitt sitt samtykke til at donerte kropper kunne dissekeres og at det var lov for selskapet å tjene penger.

«Hver eneste donor eller familiemedlem har signert disse samtykkeskjemaene» står det i brevet skrevet av hans advokat, Timothy O’Connor.

Personvernpolicy