Meny

USA: Menneskehjerte etterlatt på fly

Det står om knapp tid når donerte menneskehjerter skal leveres. Søndag ble ett gjenglemt på et Southwest Airlines-fly.

Menneskehjertet som ble etterlatt på et Southwest Airlines-fly fra Seattle var ikke øremerket for en bestemt pasient.

Som en feilsendt koffert ble det menneskelige organet ble ved en feil liggende på flyet istedenfor å bli tatt av og fraktet til Seattle som planlagt. Dermed måtte flyet snu.

Hjertet skulle til en bedrift som driver vev-behandling av donerte organer, for å hente ut hjerteklaffer til senere kirurgiske inngrep, ifølge donortjenesten Sierra.

– Det var ikke en bestemt pasient som skulle få hjertet. Det ble tatt imot uskadd, sier talskvinne for donorbyrået Deanna Santana til USAToday torsdag.

Glemte å losse det av

Menneskehjertet ble etterlatt på flyet etter at noen glemte å losse det av flyet i Seattle søndag kveld. Det var på vei til en spesialistbedrift i området for å bevare hjerteklaffene, melder Seattle Times.

«Flight 3606 var egentlig på vei fra Seattle til Dallas søndag kveld. Da fikk piloten beskjed om en livskritisk forsendelse om bord, som var ment å forbli i Seattle og siden leveres til et lokalt sykehus. Derfor ble det besluttet å returnere til Seattle, slik at hjertet kunne leveres innen fristen» , heter det i en epost fra flyselskapet til nettstedet Mashable.

Les også: Franske Jerome Hamon (43) er «mannen med tre ansikter»

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Et fly fra Southwest Airlines måtte gjøre vendereis søndag da det ble oppdaget at et vitalt donororgan - et hjerte - ikke hadde blitt losset av i Seattle som planlagt. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix/AFP.

Hver time teller

Hjertet skulle til LifeNet Health, en vevbehandler i delstaten Washington.

Hjertet ble levert 12 timer før det hadde blitt ubrukelig. Menneskehjerter må leveres innen 48 timer etter organdonorens død for å kunne brukes. Forsendelsene kommer ofte med passasjerfly.

Det er imidlertid ikke samme tidsfrist for hjerteklaffer som kan brukes i fremtidige kirurgiske inngrep.

Familien til organdonoren ble løpende orientert om episoden, og kapteinen på flyet forklarte passasjerene hvorfor flyet måtte snu.

Passasjerene ble sjokkert, men var glade for å kunne bidra til å redde et liv, sier legen Andrew Gottschalk, som var om bord i flyet, til Seattle Times.

Les også: «Jeg tenkte - hvem vil huske meg?» Mannen som ble far til 200 barn

Helse og livsstil
Populært