Tyrkia er «snart klar» til å krysse den syriske grensen

Syria-krigen til nå.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyrkia har sendt flere forsterkninger til den syriske grensen og vil ifølge Erdogans talsmann krysse grensen innen kort tid.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyrkia har de siste dagene varslet en større militæroperasjon mot de kurdiskkontrollerte områdene i Nord-Syria.

Kurderne har vært USAs viktigste allierte i kampen mot IS, men de siste dagene har president Donald Trump tilsynelatende gitt grønt lys til en invasjon, til tross for innsigelser fra Pentagon og Kongressen.

Klar til å krysse

Natt til onsdag gjør Tyrkia seg klar til offensiv.

– Det tyrkiske militæret vil sammen med Den frie syriske hær krysse den tyrkisk-syriske grensen innen kort tid, skriver Fahrettin Altun, kommunikasjonssjef for Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan, på Twitter like etter midnatt norsk tid.

Videre gir han den kurdiske YPG-militsen to valg.

– De kan enten desertere, ellers vil vi være nødt til å hindre dem i å stå i veien for vår innsats mot IS, skriver Altun.

Militærkolonner til grensen

Journalister fra det amerikanske nyhetsbyrået AP observerte tirsdag tre militærkolonner med dusinvis av kjøretøy, deriblant lastebiler med pansrede personellkjøretøy og stridsvogner. De var på vei mot den tyrkiske grensebyen Akcakale.

Enkelte innbyggere hadde stilt seg ved veien for å ønske kolonnene velkommen.

Tidligere på dagen kjørte minst to busskolonner med tyrkiske kommandosoldater mot grensen, ifølge det statskontrollerte tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu.