Iran ber Tyrkia holde seg unna Syria

SDF-krigere demonstrerte i Al-Qahtaniya i Syria mandag mot en mulig tyrkisk militæraksjon. Foto: AP / NTB scanpix
SDF-krigere demonstrerte i Al-Qahtaniya i Syria mandag mot en mulig tyrkisk militæraksjon. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Iran er motstander av en tyrkisk aksjon i Syria og ber landet respektere Syrias selvstendighet, sier utenriksminister Javad Zarif til sin tyrkiske motpart.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Zarif snakket mandag kveld med sin tyrkiske motpart Mevlut Cavusoglu.

– Zarif ga uttrykk for motstand mot en militæraksjon, oppfordret til å respektere Syrias grenser og selvstendighet, og understreket behovet for å bekjempe terrorisme og for å ivareta stabilitet og sikkerhet i Syria, heter det i en uttalelse fra Teheran.

Cavusoglu svarte at en militæraksjon «vil være kortvarig».

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sa mandag at USAs president Donald Trump hadde gitt ham grønt lys til å gå inn i det nordøstlige Syria, der USA har støttet den kurdiske SDF-alliansen. Trump gjorde deretter helomvending og advarte Tyrkia mot å iverksette en militæroperasjon i Syria.

Siste: Tyrkia klare til å invadere Syria

Se video: Trump advarer: – Jeg kan tilintetgjøre Tyrkias økonomi

Aktuelt: Trump politisk isolert etter Syria-tilbaketrekning

Erdogan vil slå tilbake kurdiske YPG i Syria. YPG er del av SDF-alliansen som har samarbeidet tett med USA for å bekjempe IS. Ankara mener YPG er en terrorgruppe som samarbeider med forbudte PKK i Tyrkia.

SDF advarte mandag om at en tyrkisk militæraksjon vil åpne for at IS kan komme tilbake.

CARE Norge er bekymret.

– Tyrkias trussel om å invadere Nord-Syria er nok en omdreining i et snart ni år langt mareritt hvor sivile blir ofret. En invasjon vil være katastrofalt for den krigstrøtte og hardt prøvede befolkningen i Syria. Den relativt stabile kurdiske delen i nordøst kan bli en slagmark. I nordvest er over 600 000 mennesker drevet på flukt siden i sommer, mange av dem flykter for tredje gang, og mange har ingen anledning til å flykte og blir hentet inn av krigen, sier generalsekretær Gry Larsen i CARE.

Bakgrunn: Advarer om konsekvensene dersom Tyrkia invaderer Nord-Syria

Se video: Trump trekker soldatene ut av Syria

Personvernpolicy