Advarer om konsekvensene dersom Tyrkia invaderer Nord-Syria

Video: FN forbereder seg på det verste.

FN forbereder seg på det verste etter at USA har gitt Tyrkia grønt lys til å invadere det nordøstlige Syria. Den kurdiske militsen SDF advarer om at IS kan komme tilbake.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Syrian Democratic Forces (SDF) uttalelse mandag formiddag kom bare timer etter at Det hvite hus hadde opplyst at amerikanske styrker nordøst i Syria skulle trekke seg tilbake og gjøre plass for en ventet tyrkisk invasjon i kurdiskkontrollerte deler av landet.

Amerikanske styrker har begynt å forlate stillinger i byene Ras al-Ayn og Tell Abyad, opplyser det kurdiske nyhetsbyrået Hawar og den britiskbaserte eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Den kurdiskdominerte militsgruppa SDF advarer om at en tyrkisk invasjon vil ødelegge arbeidet som er gjort for å bekjempe IS. Men Tyrkia mener kurderne har koblinger til det forbudte kurdiske partiet PKK i Tyrkia, som av tyrkiske myndigheter regnes som en terrorgruppe.

Aktuelt: Erdogan antyder at Tyrkia ønsker seg atomvåpen

– Et politisk svik

En amerikansk tilbaketrekking vil i praksis gjøre at den USA-støttede militsen, som har kjempet ved amerikanske styrkers side i flere år mot IS, blir stående uten støtte.

– Dette er opplagt et politisk svik mot SDF. SDF har gått inn med en voldsom innsats og har arbeidet nært med USA, sier analytiker Aras Lindh ved Utrikespolitiska institutet i Sverige til nyhetsbyrået TT.

Samtidig forsvarer USAs president Donald Trump sin beslutning om å trekke ut de amerikanske soldatene.

– Kurderne kjempet med oss, men de fikk massive pengesummer og utstyr for å gjøre det, skrev han på Twitter mandag.

Presidenten mener det er på høy tide at USA kommer seg ut av «endeløse kriger», som ifølge Trump i mange tilfeller er stammekonflikter.

– Tyrkia, Europa, Syria, Iran, Irak, Russland og kurderne må nå selv finne ut av situasjonen og hva de vil gjøre med de tilfangetatte ISIS-krigerne i sitt nabolag, tvitrer Trump.

Aktuelt: Trump støtter tyrkisk invasjon i Syria

IS-fanger

Det hvite hus opplyser at Tyrkia skal overta ansvaret for alle IS-krigere som er blitt tatt til fange i det aktuelle området de siste to årene.

– Det dreier seg om IS-fanger fra Frankrike, Tyskland og andre land. De europeiske landene sier de ikke vil ha dem. Men vi kan ikke ivareta dem. Hva kan gjøres? Landene må samarbeide om det, og jeg har instruert mine kolleger til å gjøre det samme, sa Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan mandag.

SDF, som har mistet 11.000 krigere i kampen mot IS, hevder sovende IS-celler planlegger å slippe løs 12.000 IS-krigere som sitter i SDFs fangenskap nordøst i Syria.

SDF kontrollerer også al-Hol-leiren, der over 70.000 mennesker er internert. Minst 9.000 av dem er utlendinger, flesteparten ektefeller og barn av IS-krigere.

Blant personene i leiren er det flere norske kvinner og barn. I forrige uke stemte Stortinget ned et forslag om å hente en syk norsk fireåring og familien hans ut av leiren og bringe dem til Norge.

Bakgrunn: Erdogan trapper opp truslene om militæraksjon i Syria

– Kommer uten forhåndsvarsel

Tyrkias president Erdogan sa mandag at USAs tilbaketrekking har begynt og at tyrkiske styrker står klare til å igangsette operasjoner mot kurdiske styrker i Syria.

– Vi har et uttrykk som vi pleier å si: Vi kan komme når som helst nattetid uten forhåndsvarsel, sa presidenten.

Den tyrkiske utenriksministeren Mevlut Cavusoglu skrev på Twitter at Tyrkia er fast bestemt på å «rydde regionen for terrorister». Samtidig varslet SDF at de vil forsvare seg mot tyrkiske styrker.

– Vi vet ikke hva som kommer til å skje. Vi forbereder oss på det verste, sier FNs humanitære koordinator for Syria, Panos Moumtzis.

Han understreker at det gjenstår «en rekke ubesvarte spørsmål» om konsekvensene ved en tyrkisk aksjon..

Aktuelt: Stortinget sier nei til å hente syk fireåring og moren fra Syria til Norge

Personvernpolicy