Eksil-tyrkisk redaktør:

– Tyrkias ambassade driver systematisk overvåkning

– Dette er uttrykk for en systematisk og ønsket handling, sier Abdullah Bozkurt, ansvarlig utgiver og redaktør for «Nordic monitor» som sympatiserer med Gülen-bevegelsen, om den tyrkiske ambassadens registreringer av personer bosatt i Norge.
– Dette er uttrykk for en systematisk og ønsket handling, sier Abdullah Bozkurt, ansvarlig utgiver og redaktør for «Nordic monitor» som sympatiserer med Gülen-bevegelsen, om den tyrkiske ambassadens registreringer av personer bosatt i Norge. Foto: facebook.com/oslobuyukelciligi/

I et dokument fra den tyrkiske ambassaden i Oslo navngis 45 personer bosatt i Norge. Det er brukt i tyrkiske rettssaker og setter familiene i fare, sier eksil-tyrkere.

Lovlige norsk-registrerte frivillige organisasjoner og private selskaper står på listen fra den tyrkiske ambassaden. I tillegg navngis 45 personer som man mener er tilknyttet religiøse Gülen-bevegelsen som Tyrkia regner som terrorister.

– Dette er ren spionasje på et annet lands jord. Dette er et eksempel på Erdogans lange arm her oppe i nord, sier en kilde som har vokst opp i Norge og er norsk statsborger.

Personen beskriver seg som sympatisør av Gülen-bevegelsen, og er blant de 45 navngitte i dokumentet som har vært brukt i tyrkisk rett. Av frykt for mulige represalier mot familie som fortsatt bor i Tyrkia, ønsker vedkommende ikke å stå frem med navn.

Lista over personer bosatt og aktive i Norge er kjent i miljøet, og skaper frykt:

– Skal jeg føle frykt for etterretning eller andre reaksjoner fra regimetilhengere, skal jeg bli skutt i hodet eller «bare» bli banket opp? lyder personens retoriske spørsmål.

Presser sine motstandere

Onsdag denne uken kunne ABC Nyheter avsløre at mer enn 120 nordmenn sto oppført i en rapport fra den regimelojale tenketanken SETA om hvordan den kurdiske bevegelsen PKK finansieres i Europa.

Både PKK og Gülen-bevegelsen blir av tyrkiske myndigheter betegnet som terrororganisasjoner, og det kan være farlig å bli knyttet til noen av dem.

– Jeg får vondt i magen av å lese dette, sa forskeren og Tyrkia-eksperten Nerina Weiss, ved forskningsstiftelsen Fafo, til ABC Nyheter. Hun mente det var potensielt «ekstremt farlig» for de navngitte, deriblant norske toppolitikere, kjente akademikere og aktivister.

– På et visst nivå lykkes tyrkiske myndigheter med presset, sier Abdullah Bozkurt. Foto: Nordic monitor
– På et visst nivå lykkes tyrkiske myndigheter med presset, sier Abdullah Bozkurt. Foto: Nordic monitor

Dokumentet er datert 21. oktober 2016 og ble først publisert av «Nordic monitor» for en drøy uke siden. Nettpublikasjonen drives av tyrkiske journalister som har flyktet til Sverige, og de regnes også som sympatisører av bevegelsen som ledes av Fetullah Gülen, en islamsk predikant som har levd i eksil i USA de siste tyve årene.

– Dette er uttrykk for en systematisk og ønsket handling, sier Abdullah Bozkurt som er ansvarlig utgiver og redaktør for Nordic monitor, til ABC Nyheter.

– Det er forståelig at mange ikke vil snakke åpent. De er blant annet redd for at ting kan skje med med familien i Tyrkia. På et visst nivå lykkes dermed tyrkiske myndigheter med presset, sier redaktøren.

– Undergraver allierte

Bozkurt flyktet i 2016 og har nå politisk asyl i Sverige. Tidligere arbeidet han for avisa Zaman som var knyttet til Gülen-bevegelsen før den ble overtatt av staten i mars 2016. Bozkurt bekrefter overfor ABC Nyheter sin fortsatte sympati med bevegelsen.

Redaktøren mener tyrkiske myndigheter sitter med tusenvis av navn på personer bosatt i andre europeiske land, innhentet av landets ambassader og brukt mot politiske motstandere.

– Det har ikke fått noen konsekvenser og viser at Tyrkia har blitt et ukontrollerbart land som undergraver allierte lands etterretningsstrukturer og forsøk på integrering, sier han.

Fafo-forskeren Nerina Weiss sa onsdag at det var mindre fare for at SETA-rapporten ville utløse angrep på de personene i Norge som ble koblet til PKK. Men konfliktnivået mellom norsk-tyrkere på ulike politiske sider viser blant annet en dom fra Oslo tingrett fra januar 2018.

Her ble en regimetro mann bosatt i Norge dømt for å ha fremsatt trusler på Facebook til en annen etter det mislykkede kuppforsøket mot president Erdogan.

I tre meldinger skrev han blant annet til offeret som var Gülen-sympatisør (som også betegnes som parallelle i Tyrkia): «vær redd flykt», «din æresløse parallelle tufs bastard», «deres lærer-mester ætt skal vi pule» og «alle dere skal vi jakte, tilintetgjøre».

Asylgrunn i Norge

Etter det mislykkede kuppforsøket mot den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan sommeren 2016, ble predikanten utpekt som hovedmann. Gülen nekter selv å ha noe som helst med kuppforsøket å gjøre.

I ettertid har tyrkiske myndigheter jaktet på Gülen-sympatisører og flere titalls tusen skal være arrestert. Mange har derfor flyktet fra Tyrkia og den norske regjeringen sluttet seg høsten 2017 til UDIs oppfatning om at asylsøkere tilknyttet Gülen-bevegelsen «skal ha krav på beskyttelse».

I årene etter kuppforsøket har UDI fattet vedtak i nesten 800 saker som omfatter tyrkiske statsborgere, viser tall ABC Nyheter har hentet inn. I 2016 ble bare ni prosent av asylsøkerne fra Tyrkia godkjent. I 2019 er innvielsesprosenten over 90 prosent, opplyser UDI.

Den mest kjente saken omfatter fire tyrkiske offiserer og en militærattaché. I mars 2017 fikk de innvilget asyl i Norge.

Norske myndigheter er klar over at autoritære regimer bruker sine etterretnings-tjenester til å kartlegge og overvåke flyktninger og dissidenter som oppholder seg i Norge. I den åpne sikkerhetsvurderingen fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) for 2019 heter det blant annet om dette:

«I de fleste tilfeller handler overvåkningen om en passiv registrering av aktiviteten til politiske motstandere. Enkelte vil likevel oppleve at det hjemlige regimet retter trusler enten mot dem selv eller mot familien i hjemlandet, med krav om at den politiske virksomheten opphører.»

Nekter å svare

ABC Nyheter har gjentatte ganger forsøkt å få kommentarer fra den tyrkiske ambassaden, men alle henvendelser har forblitt ubesvarte.

I 2017 svarte daværende ambassaderåd Ülkü Kocaefe VG at disse eks-offiserenes frykt ikke har rot i virkeligheten. I en epost til Klassekampen skrev ambassaden også at Gülen-bevegelsen ikke bare var «en trussel mot Tyrkia, men mot alle land hvor den opererer».

Den tyrkiske visestatsministeren Numan Kurtulmus reagerte også sterkt mot at de fem fikk asyl i et Nato-land, slik ABC Nyheter skrev etter at beslutningen ble kjent i mars 2017:

– Det er ikke mulig å akseptere dette. Dette er feil, sa han.

Kurtulmus slo fast at de fem tilhørte Fethullah Gülens bevegelse (som tyrkiske myndigheter benvner FETÖ).

– En umiddelbar utvisning av disse FETÖ-bandittene som har søkt asyl i europeiske land, er nødvendig for å beholde et vennskapelig forhold mellom Tyrkia og disse landene, sa visestatsministeren som også spurte retorisk: «hvis det hadde skjedd et kupp i Norge, ville de gjort det samme?»

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:51 Norsk IS-mistenkt angrer på brev til UD07:51 Nesten halvparten av de ansatte i Oslo kommune har ikke fast jobb07:10 Medier: Spania-sjef Moreno fikk sparken – erstattes av Enrique07:08 – Jeg og stoler 100 prosent på min kone, men vi deler passord07:00 Frode Berg skal snakke med pressen06:48 Millionoverskudd for orienterings-VM06:46 Digitaliseringsministeren ber foreldre holde barna unna smarttelefoner06:31 Spillerne etter Malta-kampen: – Dette lærer vi av06:30 Nordmenn mer skeptiske til norsk økonomi framover06:25 Nav-skandalen: Regjeringen visste allerede i 201706:00 Gjenopptakelseskommisjonen oppbemanner for å håndtere Nav-skandalen05:50 Dette skjer i dag05:49 Israel hevder å ha skutt ned raketter fra Syria05:44 Ny studie vekker oppsikt: 1 av 20 barn utsettes for grov vold i hjemmet05:42 Dette skjedde i natt05:38 Burger King saksøkes for kjøttsmitte til vegetarburger05:30 Ekspert: – Norge forpliktet til å hente hjem Syria-barn05:18 Trumps lege avviser spekulasjoner om presidentens brystsmerter05:09 Ugland-skipet Bonita har forlatt Benin04:30 Hongkongs ledelse ber demonstranter overgi seg03:59 Flere døde i gruveulykke i Kina03:43 Forskere har utviklet et belegg som skal hindre bæsjen i å feste seg i skåla03:22 To av tre jordmødre på Ahus har vurdert å si opp02:46 Kina sier bare de kan bestemme over Hongkongs lover02:28 Politiet med stort etterslep på uttransporteringer02:05 Røyk fra skogbranner gir farlig luft i Sydney01:47 Mellom 30 og 40 nyfødte omplasseres av barnevernet årlig01:04 Dæhli imponerte, men måtte ut med hamstringtrøbbel00:59 Nynazister delte ut propaganda på skoler i Danmark00:49 King frykter strekk00:31 Tyrkia truer med nye angrep i Syria00:20 Norge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier23:32 USA godtar Israels bosetninger på Vestbredden23:21 Muslimske ledere anmelder SIAN etter Koran-brenningen i Kristiansand22:36 Norge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier22:29 Innbyggere i Sør-Varanger ber E-tjenesten holde seg unna lokalbefolkningen22:24 Julio Kopseng etterforskes for to nye voldtekter21:02 Ekspert: Flyskam ikke biter på nordmenn20:50 USA endrer syn på Israels bosetninger20:28 Danmarks statsminister forstår Macrons syn på NATO20:03 28-åring dømt til 16 års fengsel for å ha drept faren sin20:01 Et flertall av amerikanerne vil avsette Trump19:23 Tre menn varetektsfengslet etter vold på Hadeland i helgen19:04 Frode Berg møtte etterretningssjef Morten Haga Lunde mandag18:55 Uføretrygdede på minstesats får ikke fri rettshjelp18:47 – Dronning Elizabeth er den ultimate feminist18:46 Over 100.000 barn internert i USA18:39 Ropstad kunne løftet en viktig debatt – men feilet18:31 Forslag om forbud mot machete sendes på høring17:58 Avduket i natt: Nå strømmer norske kunder til17:57 Tre personer er drept ved Walmart i Oklahoma17:51 Frode Berg vil snakke til pressen tirsdag kveld17:42 Kraftig økning i avskogingen i Amazonas17:38 WADA varsler Russland-dom i desember17:16 Mann tiltalt for å ha forsøkt å drepe naboen17:02 Staten ber DNB legge alle fakta om hvitvaskingsskandalen på bordet17:01 NHO får ikke Torp-hjelp: – Bussene står som spekkhoggere foran ankomsthallen16:57 Coop sponser ski-VM fram til 202516:49 Schumachers kone svarer kritikerne: – Vær så snill, dere må forstå16:33 Odd Kalsnes tiltalt for flere brudd på eiendomsmeglerloven16:26 Trump: – Vil vurdere å avgi vitnemål16:25 Spansk selskap får milliardkontrakt på E6-utbygging i Trøndelag16:16 PST-sjef avhørt om våpenoppbevaring15:46 Airbnb blir OL-partner – IOC lover miljøgevinst15:44 Død kvinne i Oslo var siktedes mor15:37 Jehovas vitner skal fortsatt få statsstøtte15:34 Flere drept i protester i Iran etter kraftig hopp i bensinprisen15:08 Heggem gir seg i Rosenborgs styre15:00 Kvinne skal ha blitt mishandlet med gassbrenner15:00 Tre personer siktet for vold på Hadeland i helgen14:48 Politiet slår alarm: 15.000 utlendingssaker ubehandlet14:30 Tolv skiskyttere til verdenscupåpningen i Östersund14:16 Trio kjemper om å bli årets trener i Eliteserien13:38 Tyrkisk flyselskap kjøper ti Boeing 737 MAX-fly13:36 Vestlige land støtter opposisjonens protester i Georgia13:35 Bolivia: Veisperringer fører til mangel på bensin og mat13:14 Platini dømmer VAR nord og ned13:13 Drapssiktet 27-åring ble tilbudt helsehjelp drapsdagen12:45 Emirates med milliardbestilling fra Airbus12:44 Norske stjerner før «hete-OL»: – Svært krevende kombinasjon12:44 Ungdomsskoleelever rammet av tåregass12:43 Tre smittet av svartedauden i Kina12:07 Åpningen av det nye Nasjonalmuseet er utsatt11:57 Catalonias regionale president forklarte seg i retten11:47 Været skaper trafikkproblemer igjen på Østlandet10:58 Tyskland skal bruke mer penger på forsvar10:57 Norsk konkursalarm: – Vi nærmer oss nivået under finanskrisen10:52 En person omkom da bru kollapset i Frankrike10:30 Norske elever får en mer praktisk skole10:24 Betydelig lavere strømpris i år enn i fjor10:17 Curling-EM: Norge fratatt seier etter bruk av feil kost09:53 Småbedriftene vil ha bukt med tilsynsvelde09:39 Lagerbäck gjør fire endringer mot Malta09:38 Språkprisen til Kristin Fridtun09:22 Ronaldo avviser strid med Sarri: – Medieskapt09:20 Johannes om Johannes: – Han har giv og glød til å bli best09:08 Togreisende på Østlandet mer misfornøyd enn før08:11 Selvaag Bolig varsler utbytte på 2 milliarder kroner08:09 Demonstranter prøvde å rømme omringet universitet etter voldelig natt07:10 Fossilfunn trekker teori om oppreist gange i tvil
Siste nytt
08:51NorgeNorsk IS-mistenkt angrer på brev til UD07:51NorgeNesten halvparten av de ansatte i Oslo kommune har ikke fast jobb07:10SportMedier: Spania-sjef Moreno fikk sparken – erstattes av Enrique07:08Penger– Jeg og stoler 100 prosent på min kone, men vi deler passord07:00NorgeFrode Berg skal snakke med pressen06:48SportMillionoverskudd for orienterings-VM06:46NorgeDigitaliseringsministeren ber foreldre holde barna unna smarttelefoner06:31SportSpillerne etter Malta-kampen: – Dette lærer vi av06:30NorgeNordmenn mer skeptiske til norsk økonomi framover06:25NorgeNav-skandalen: Regjeringen visste allerede i 201706:00NorgeGjenopptakelseskommisjonen oppbemanner for å håndtere Nav-skandalen05:50NorgeDette skjer i dag05:49VerdenIsrael hevder å ha skutt ned raketter fra Syria05:44Helse og livsstilNy studie vekker oppsikt: 1 av 20 barn utsettes for grov vold i hjemmet05:42NorgeDette skjedde i natt05:38VerdenBurger King saksøkes for kjøttsmitte til vegetarburger05:30NorgeEkspert: – Norge forpliktet til å hente hjem Syria-barn05:18VerdenTrumps lege avviser spekulasjoner om presidentens brystsmerter05:09NorgeUgland-skipet Bonita har forlatt Benin04:30VerdenHongkongs ledelse ber demonstranter overgi seg03:59VerdenFlere døde i gruveulykke i Kina03:43VerdenForskere har utviklet et belegg som skal hindre bæsjen i å feste seg i skåla03:22NorgeTo av tre jordmødre på Ahus har vurdert å si opp02:46VerdenKina sier bare de kan bestemme over Hongkongs lover02:28NorgePolitiet med stort etterslep på uttransporteringer02:05VerdenRøyk fra skogbranner gir farlig luft i Sydney01:47NorgeMellom 30 og 40 nyfødte omplasseres av barnevernet årlig01:04SportDæhli imponerte, men måtte ut med hamstringtrøbbel00:59VerdenNynazister delte ut propaganda på skoler i Danmark00:49SportKing frykter strekk00:31VerdenTyrkia truer med nye angrep i Syria00:20SportNorge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier23:32VerdenUSA godtar Israels bosetninger på Vestbredden23:21NorgeMuslimske ledere anmelder SIAN etter Koran-brenningen i Kristiansand22:36SportNorge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier22:29NorgeInnbyggere i Sør-Varanger ber E-tjenesten holde seg unna lokalbefolkningen22:24NorgeJulio Kopseng etterforskes for to nye voldtekter21:02ReiseEkspert: Flyskam ikke biter på nordmenn20:50PolitikkUSA endrer syn på Israels bosetninger20:28VerdenDanmarks statsminister forstår Macrons syn på NATO20:03Norge28-åring dømt til 16 års fengsel for å ha drept faren sin20:01PolitikkEt flertall av amerikanerne vil avsette Trump19:23NorgeTre menn varetektsfengslet etter vold på Hadeland i helgen19:04NorgeFrode Berg møtte etterretningssjef Morten Haga Lunde mandag18:55NorgeUføretrygdede på minstesats får ikke fri rettshjelp18:47Verden– Dronning Elizabeth er den ultimate feminist18:46VerdenOver 100.000 barn internert i USA18:39Helse og livsstilRopstad kunne løftet en viktig debatt – men feilet18:31NorgeForslag om forbud mot machete sendes på høring17:58MotorAvduket i natt: Nå strømmer norske kunder til17:57VerdenTre personer er drept ved Walmart i Oklahoma17:51NorgeFrode Berg vil snakke til pressen tirsdag kveld17:42VerdenKraftig økning i avskogingen i Amazonas17:38SportWADA varsler Russland-dom i desember17:16NorgeMann tiltalt for å ha forsøkt å drepe naboen17:02NorgeStaten ber DNB legge alle fakta om hvitvaskingsskandalen på bordet17:01PengerNHO får ikke Torp-hjelp: – Bussene står som spekkhoggere foran ankomsthallen16:57SportCoop sponser ski-VM fram til 202516:49SportSchumachers kone svarer kritikerne: – Vær så snill, dere må forstå16:33PengerOdd Kalsnes tiltalt for flere brudd på eiendomsmeglerloven16:26VerdenTrump: – Vil vurdere å avgi vitnemål16:25PengerSpansk selskap får milliardkontrakt på E6-utbygging i Trøndelag16:16NorgePST-sjef avhørt om våpenoppbevaring15:46SportAirbnb blir OL-partner – IOC lover miljøgevinst15:44NorgeDød kvinne i Oslo var siktedes mor15:37NorgeJehovas vitner skal fortsatt få statsstøtte15:34VerdenFlere drept i protester i Iran etter kraftig hopp i bensinprisen15:08SportHeggem gir seg i Rosenborgs styre15:00NorgeKvinne skal ha blitt mishandlet med gassbrenner15:00NorgeTre personer siktet for vold på Hadeland i helgen14:48NorgePolitiet slår alarm: 15.000 utlendingssaker ubehandlet14:30SportTolv skiskyttere til verdenscupåpningen i Östersund14:16SportTrio kjemper om å bli årets trener i Eliteserien13:38PengerTyrkisk flyselskap kjøper ti Boeing 737 MAX-fly13:36VerdenVestlige land støtter opposisjonens protester i Georgia13:35VerdenBolivia: Veisperringer fører til mangel på bensin og mat13:14SportPlatini dømmer VAR nord og ned13:13NorgeDrapssiktet 27-åring ble tilbudt helsehjelp drapsdagen12:45PengerEmirates med milliardbestilling fra Airbus12:44SportNorske stjerner før «hete-OL»: – Svært krevende kombinasjon12:44NorgeUngdomsskoleelever rammet av tåregass12:43VerdenTre smittet av svartedauden i Kina12:07KulturÅpningen av det nye Nasjonalmuseet er utsatt11:57PolitikkCatalonias regionale president forklarte seg i retten11:47NorgeVæret skaper trafikkproblemer igjen på Østlandet10:58VerdenTyskland skal bruke mer penger på forsvar10:57PengerNorsk konkursalarm: – Vi nærmer oss nivået under finanskrisen10:52VerdenEn person omkom da bru kollapset i Frankrike10:30NorgeNorske elever får en mer praktisk skole10:24PengerBetydelig lavere strømpris i år enn i fjor10:17SportCurling-EM: Norge fratatt seier etter bruk av feil kost09:53PolitikkSmåbedriftene vil ha bukt med tilsynsvelde09:39SportLagerbäck gjør fire endringer mot Malta09:38KulturSpråkprisen til Kristin Fridtun09:22SportRonaldo avviser strid med Sarri: – Medieskapt09:20SportJohannes om Johannes: – Han har giv og glød til å bli best09:08ReiseTogreisende på Østlandet mer misfornøyd enn før08:11PengerSelvaag Bolig varsler utbytte på 2 milliarder kroner08:09VerdenDemonstranter prøvde å rømme omringet universitet etter voldelig natt07:10VerdenFossilfunn trekker teori om oppreist gange i tvil
Populært