Eksil-tyrkisk redaktør:

– Tyrkias ambassade driver systematisk overvåkning

– Dette er uttrykk for en systematisk og ønsket handling, sier Abdullah Bozkurt, ansvarlig utgiver og redaktør for «Nordic monitor» som sympatiserer med Gülen-bevegelsen, om den tyrkiske ambassadens registreringer av personer bosatt i Norge.
– Dette er uttrykk for en systematisk og ønsket handling, sier Abdullah Bozkurt, ansvarlig utgiver og redaktør for «Nordic monitor» som sympatiserer med Gülen-bevegelsen, om den tyrkiske ambassadens registreringer av personer bosatt i Norge. Foto: facebook.com/oslobuyukelciligi/

I et dokument fra den tyrkiske ambassaden i Oslo navngis 45 personer bosatt i Norge. Det er brukt i tyrkiske rettssaker og setter familiene i fare, sier eksil-tyrkere.

Lovlige norsk-registrerte frivillige organisasjoner og private selskaper står på listen fra den tyrkiske ambassaden. I tillegg navngis 45 personer som man mener er tilknyttet religiøse Gülen-bevegelsen som Tyrkia regner som terrorister.

– Dette er ren spionasje på et annet lands jord. Dette er et eksempel på Erdogans lange arm her oppe i nord, sier en kilde som har vokst opp i Norge og er norsk statsborger.

Personen beskriver seg som sympatisør av Gülen-bevegelsen, og er blant de 45 navngitte i dokumentet som har vært brukt i tyrkisk rett. Av frykt for mulige represalier mot familie som fortsatt bor i Tyrkia, ønsker vedkommende ikke å stå frem med navn.

Lista over personer bosatt og aktive i Norge er kjent i miljøet, og skaper frykt:

– Skal jeg føle frykt for etterretning eller andre reaksjoner fra regimetilhengere, skal jeg bli skutt i hodet eller «bare» bli banket opp? lyder personens retoriske spørsmål.

Presser sine motstandere

Onsdag denne uken kunne ABC Nyheter avsløre at mer enn 120 nordmenn sto oppført i en rapport fra den regimelojale tenketanken SETA om hvordan den kurdiske bevegelsen PKK finansieres i Europa.

Både PKK og Gülen-bevegelsen blir av tyrkiske myndigheter betegnet som terrororganisasjoner, og det kan være farlig å bli knyttet til noen av dem.

– Jeg får vondt i magen av å lese dette, sa forskeren og Tyrkia-eksperten Nerina Weiss, ved forskningsstiftelsen Fafo, til ABC Nyheter. Hun mente det var potensielt «ekstremt farlig» for de navngitte, deriblant norske toppolitikere, kjente akademikere og aktivister.

– På et visst nivå lykkes tyrkiske myndigheter med presset, sier Abdullah Bozkurt. Foto: Nordic monitor
– På et visst nivå lykkes tyrkiske myndigheter med presset, sier Abdullah Bozkurt. Foto: Nordic monitor

Dokumentet er datert 21. oktober 2016 og ble først publisert av «Nordic monitor» for en drøy uke siden. Nettpublikasjonen drives av tyrkiske journalister som har flyktet til Sverige, og de regnes også som sympatisører av bevegelsen som ledes av Fetullah Gülen, en islamsk predikant som har levd i eksil i USA de siste tyve årene.

– Dette er uttrykk for en systematisk og ønsket handling, sier Abdullah Bozkurt som er ansvarlig utgiver og redaktør for Nordic monitor, til ABC Nyheter.

– Det er forståelig at mange ikke vil snakke åpent. De er blant annet redd for at ting kan skje med med familien i Tyrkia. På et visst nivå lykkes dermed tyrkiske myndigheter med presset, sier redaktøren.

– Undergraver allierte

Bozkurt flyktet i 2016 og har nå politisk asyl i Sverige. Tidligere arbeidet han for avisa Zaman som var knyttet til Gülen-bevegelsen før den ble overtatt av staten i mars 2016. Bozkurt bekrefter overfor ABC Nyheter sin fortsatte sympati med bevegelsen.

Redaktøren mener tyrkiske myndigheter sitter med tusenvis av navn på personer bosatt i andre europeiske land, innhentet av landets ambassader og brukt mot politiske motstandere.

– Det har ikke fått noen konsekvenser og viser at Tyrkia har blitt et ukontrollerbart land som undergraver allierte lands etterretningsstrukturer og forsøk på integrering, sier han.

Fafo-forskeren Nerina Weiss sa onsdag at det var mindre fare for at SETA-rapporten ville utløse angrep på de personene i Norge som ble koblet til PKK. Men konfliktnivået mellom norsk-tyrkere på ulike politiske sider viser blant annet en dom fra Oslo tingrett fra januar 2018.

Her ble en regimetro mann bosatt i Norge dømt for å ha fremsatt trusler på Facebook til en annen etter det mislykkede kuppforsøket mot president Erdogan.

I tre meldinger skrev han blant annet til offeret som var Gülen-sympatisør (som også betegnes som parallelle i Tyrkia): «vær redd flykt», «din æresløse parallelle tufs bastard», «deres lærer-mester ætt skal vi pule» og «alle dere skal vi jakte, tilintetgjøre».

Asylgrunn i Norge

Etter det mislykkede kuppforsøket mot den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan sommeren 2016, ble predikanten utpekt som hovedmann. Gülen nekter selv å ha noe som helst med kuppforsøket å gjøre.

I ettertid har tyrkiske myndigheter jaktet på Gülen-sympatisører og flere titalls tusen skal være arrestert. Mange har derfor flyktet fra Tyrkia og den norske regjeringen sluttet seg høsten 2017 til UDIs oppfatning om at asylsøkere tilknyttet Gülen-bevegelsen «skal ha krav på beskyttelse».

I årene etter kuppforsøket har UDI fattet vedtak i nesten 800 saker som omfatter tyrkiske statsborgere, viser tall ABC Nyheter har hentet inn. I 2016 ble bare ni prosent av asylsøkerne fra Tyrkia godkjent. I 2019 er innvielsesprosenten over 90 prosent, opplyser UDI.

Den mest kjente saken omfatter fire tyrkiske offiserer og en militærattaché. I mars 2017 fikk de innvilget asyl i Norge.

Norske myndigheter er klar over at autoritære regimer bruker sine etterretnings-tjenester til å kartlegge og overvåke flyktninger og dissidenter som oppholder seg i Norge. I den åpne sikkerhetsvurderingen fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) for 2019 heter det blant annet om dette:

«I de fleste tilfeller handler overvåkningen om en passiv registrering av aktiviteten til politiske motstandere. Enkelte vil likevel oppleve at det hjemlige regimet retter trusler enten mot dem selv eller mot familien i hjemlandet, med krav om at den politiske virksomheten opphører.»

Nekter å svare

ABC Nyheter har gjentatte ganger forsøkt å få kommentarer fra den tyrkiske ambassaden, men alle henvendelser har forblitt ubesvarte.

I 2017 svarte daværende ambassaderåd Ülkü Kocaefe VG at disse eks-offiserenes frykt ikke har rot i virkeligheten. I en epost til Klassekampen skrev ambassaden også at Gülen-bevegelsen ikke bare var «en trussel mot Tyrkia, men mot alle land hvor den opererer».

Den tyrkiske visestatsministeren Numan Kurtulmus reagerte også sterkt mot at de fem fikk asyl i et Nato-land, slik ABC Nyheter skrev etter at beslutningen ble kjent i mars 2017:

– Det er ikke mulig å akseptere dette. Dette er feil, sa han.

Kurtulmus slo fast at de fem tilhørte Fethullah Gülens bevegelse (som tyrkiske myndigheter benvner FETÖ).

– En umiddelbar utvisning av disse FETÖ-bandittene som har søkt asyl i europeiske land, er nødvendig for å beholde et vennskapelig forhold mellom Tyrkia og disse landene, sa visestatsministeren som også spurte retorisk: «hvis det hadde skjedd et kupp i Norge, ville de gjort det samme?»

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
18:55 – Saudi-Arabias oljeproduksjon kan være halvert18:36 Fire til arresten etter supporterbråk i Trondheim18:08 Etterlengtet opptur for Solskjær: United slet seg til 1-0-seier over Leicester17:51 Angrende Cameron bekymret for hva som vil skje videre med Storbritannia17:24 Høyre-statsråd om klimamål han selv har styrket: – Aldri vært fan16:10 Trump: Hamza bin Laden er død15:57 Bonde tok seg ut på jordet – møtt av skrekksyn15:56 Vålerenga spilte seg inn i gullkampen da Sandviken misbrukte sjansen til å legge press på LSK15:53 Øvrevoll Hosle ydmyket Byåsen15:52 Seks omkom i uværet i Spania15:50 Spitse-dobbel for Vålerenga15:49 Stortap for Snøgg15:48 Poengdeling mellom Trondheims-Ørn og Lyn15:22 Mané prikket inn Liverpools perfekte seriestart15:20 Dødsulykke i garasjeanlegg i Oslo14:56 Real Madrid slapp med skrekken14:53 Elyounoussi debuterte med målgivende da Celtic befestet tabelltoppen14:53 Ny leder for Frihetspartiet i Østerrike14:49 Grei-seier over Kaupanger14:45 Barneskoleelever har fått påvist smittsom tarminfeksjon14:43 Afrikanske ledere tar farvel med Mugabe14:39 Ruud sendte Norge videre i Davis Cup14:30 Europa holder ledelsen, Tutta får ny sjanse i Solheim14:27 To asteroider passerer Jorden14:26 Uværshelg i Sør-Norge: Varsler flom, jordskred, kraftig regn, vind og snø14:18 Kjempesmell for Høyre i Norges mest folkerike kommuner13:46 Telenor-feil er rettet13:36 Person i omsorgsbolig glemt på do i flere timer13:19 Motocrossfører til sykehus etter ulykke i Oppdal13:16 Han så ni personer dø i sin celle. Nå vil han hjelpe ungdommen13:16 Skiftet barnas navn for å unngå hets - det utløste mer hat12:59 Død mann i Båtsfjord identifisert12:52 Kvinne hardt skadd i eksplosjon i Sverige12:19 Solskjær hissig på kjapp De Gea-avklaring12:04 Tine-bygg i Trondheim ble evakuert etter ammoniakk-lekkasje11:58 USAs avsluttet sitt svakeste basket-VM noen gang11:53 Migranter på Ocean Viking får gå i land i Italia11:35 Extinction Rebellion-aktivister for retten11:19 Amerikaner tangerte birderekord på PGA-touren10:58 Droneangrep mot oljeanlegg i Saudi-Arabia10:11 Vegvesenet har bygget ned mer dyrket jord enn planlagt de siste ti årene09:51 Reuters: Erdogan vil diskutere kjøp av amerikanske raketter med Trump09:43 Politiet jakter gjerningsmann etter masseslagsmål i Oslo09:40 Professor: – Demokrati krever for mye av folk09:16 Oliver Solberg dominerer i USA-rally09:00 Varemerket Storbritannia kan bli svekket av brexitbråk08:29 Pondus fikk øl-nei av Helsedirektoratet08:04 Bjørnebinne med unger skutt under lisensjakt i Hedmark08:00 Johaug om framtida: – OL-gull er ikke altavgjørende06:41 Guaidó nekter for bånd til colombianske kriminelle06:40 Bondetopper vil ikke reversere melkekutt06:01 Dette skjer i dag05:36 Nesten 9.000 blanke stemmer i kirkevalget05:30 Dette skjedde i natt04:01 Elvestuen taus om gjenvalg av Grande04:01 Prest dømt til fengsel etter overgrep03:16 Nesespray har reversert 2.100 overdoser02:42 Etterretningstopp siktet for spionasje i Canada02:38 Fylkesleder i Trøndelag Venstre tar Grande i forsvar01:52 Reineier gir bort flokken for å unngå tvangsslakt01:50 Amerikansk domstol slo ned på økt pris på frimerker01:14 Hovland gikk to slag under par til tross for dobbel bogey01:14 Politiet avhører mannskapet på oljetankeren Dubai Harmony00:42 Innsamlingsaksjon for omkommet helikopterpilot i Alta-ulykken00:12 Brann i brakkerigg på Lørenskog slukket23:23 Bilbrann i Oslo22:50 Denne nesesprayen har hindret 2.100 mulige dødsfall22:45 Sykling: Matthews spurtet til seier i Canada22:38 NRK får bot for gullfiskdrap22:20 Mikromåne på fredag den 13. – 13 år til neste gang22:17 Hollywood-kjendis dømt til fengsel21:58 Padling: Sterk fjerdeplass på Ullvang i prøve-OL21:29 MDG-topp åpner for forhandlinger om oljepolitikken21:25 FN innleder etterforskning av angrep nordvest i Syria21:25 Mye jobb gjenstår for Bjørndalen: – Per dags dato er det ingenting21:24 Greta Thunberg demonstrerte utenfor Det hvite hus20:47 Rører en hel verden: Gamle fiender tar et siste farvel20:28 Byåsen vant med 27 mål i EHF-cupen20:24 Tutta roste partneren etter seier i Solheim Cup19:57 Jean-Marie Le Pen siktet for misbruk av EU-midler19:32 EU-trio vil ha mer dialog for å trappe ned konflikten med Iran19:26 Norge har utvist 15 personer med IS-tilknytning18:55 Morten (53) om værkaoset i Spania: – Sykeste jeg noen gang har opplevd18:51 Mikkelsen ut av tetkampen etter dekk-tabbe18:40 Rolig lysdemonstrasjon i Hongkong18:38 Gresk politi slo til mot smuglerliga på flyplassen i Aten18:33 MDG på tråden med Venstre18:09 Cavagna vant i Spania – Hagen beholder åttendeplassen17:37 Politiet tror Anne-Elisabeth Hagen kan ha blitt drept hjemme17:34 Mattilsynet: Minst 102 hunder har hatt blodig diaré17:26 Flere til sykehus etter ulykke på E617:15 Brennende regnskog røyklegger byer i Indonesia16:57 Srour bekrefter positiv B-prøve16:32 Mener Norge bør nærme seg Tyrkia og Ungarn: – Enhver død nordmann er et for høyt tall for oss16:21 Kommunene er over halvveis i ordførerkabalen16:10 Julian Assange forblir fengslet på grunn av rømningsfare15:39 NVE varsler høststorm på Vestlandet15:26 City-profil ute til over nyttår15:23 Mann (64) dømt for utnytting av samboer til prostitusjon15:02 Lars Grønnerød er død
Siste nytt
18:55Verden– Saudi-Arabias oljeproduksjon kan være halvert18:36SportFire til arresten etter supporterbråk i Trondheim18:08SportEtterlengtet opptur for Solskjær: United slet seg til 1-0-seier over Leicester17:51PolitikkAngrende Cameron bekymret for hva som vil skje videre med Storbritannia17:24PolitikkHøyre-statsråd om klimamål han selv har styrket: – Aldri vært fan16:10VerdenTrump: Hamza bin Laden er død15:57VerdenBonde tok seg ut på jordet – møtt av skrekksyn15:56SportVålerenga spilte seg inn i gullkampen da Sandviken misbrukte sjansen til å legge press på LSK15:53SportØvrevoll Hosle ydmyket Byåsen15:52VerdenSeks omkom i uværet i Spania15:50SportSpitse-dobbel for Vålerenga15:49SportStortap for Snøgg15:48SportPoengdeling mellom Trondheims-Ørn og Lyn15:22SportMané prikket inn Liverpools perfekte seriestart15:20NorgeDødsulykke i garasjeanlegg i Oslo14:56SportReal Madrid slapp med skrekken14:53SportElyounoussi debuterte med målgivende da Celtic befestet tabelltoppen14:53VerdenNy leder for Frihetspartiet i Østerrike14:49SportGrei-seier over Kaupanger14:45NorgeBarneskoleelever har fått påvist smittsom tarminfeksjon14:43VerdenAfrikanske ledere tar farvel med Mugabe14:39SportRuud sendte Norge videre i Davis Cup14:30SportEuropa holder ledelsen, Tutta får ny sjanse i Solheim14:27VerdenTo asteroider passerer Jorden14:26NorgeUværshelg i Sør-Norge: Varsler flom, jordskred, kraftig regn, vind og snø14:18NorgeKjempesmell for Høyre i Norges mest folkerike kommuner13:46NorgeTelenor-feil er rettet13:36NorgePerson i omsorgsbolig glemt på do i flere timer13:19NorgeMotocrossfører til sykehus etter ulykke i Oppdal13:16VerdenHan så ni personer dø i sin celle. Nå vil han hjelpe ungdommen13:16NorgeSkiftet barnas navn for å unngå hets - det utløste mer hat12:59NorgeDød mann i Båtsfjord identifisert12:52VerdenKvinne hardt skadd i eksplosjon i Sverige12:19SportSolskjær hissig på kjapp De Gea-avklaring12:04NorgeTine-bygg i Trondheim ble evakuert etter ammoniakk-lekkasje11:58SportUSAs avsluttet sitt svakeste basket-VM noen gang11:53VerdenMigranter på Ocean Viking får gå i land i Italia11:35NorgeExtinction Rebellion-aktivister for retten11:19SportAmerikaner tangerte birderekord på PGA-touren10:58VerdenDroneangrep mot oljeanlegg i Saudi-Arabia10:11NorgeVegvesenet har bygget ned mer dyrket jord enn planlagt de siste ti årene09:51VerdenReuters: Erdogan vil diskutere kjøp av amerikanske raketter med Trump09:43NorgePolitiet jakter gjerningsmann etter masseslagsmål i Oslo09:40PolitikkProfessor: – Demokrati krever for mye av folk09:16SportOliver Solberg dominerer i USA-rally09:00VerdenVaremerket Storbritannia kan bli svekket av brexitbråk08:29NorgePondus fikk øl-nei av Helsedirektoratet08:04NorgeBjørnebinne med unger skutt under lisensjakt i Hedmark08:00SportJohaug om framtida: – OL-gull er ikke altavgjørende06:41VerdenGuaidó nekter for bånd til colombianske kriminelle06:40NorgeBondetopper vil ikke reversere melkekutt06:01NorgeDette skjer i dag05:36NorgeNesten 9.000 blanke stemmer i kirkevalget05:30NorgeDette skjedde i natt04:01NorgeElvestuen taus om gjenvalg av Grande04:01VerdenPrest dømt til fengsel etter overgrep03:16NorgeNesespray har reversert 2.100 overdoser02:42VerdenEtterretningstopp siktet for spionasje i Canada02:38NorgeFylkesleder i Trøndelag Venstre tar Grande i forsvar01:52NorgeReineier gir bort flokken for å unngå tvangsslakt01:50VerdenAmerikansk domstol slo ned på økt pris på frimerker01:14SportHovland gikk to slag under par til tross for dobbel bogey01:14NorgePolitiet avhører mannskapet på oljetankeren Dubai Harmony00:42NorgeInnsamlingsaksjon for omkommet helikopterpilot i Alta-ulykken00:12NorgeBrann i brakkerigg på Lørenskog slukket23:23NorgeBilbrann i Oslo22:50NorgeDenne nesesprayen har hindret 2.100 mulige dødsfall22:45SportSykling: Matthews spurtet til seier i Canada22:38NorgeNRK får bot for gullfiskdrap22:20NorgeMikromåne på fredag den 13. – 13 år til neste gang22:17VerdenHollywood-kjendis dømt til fengsel21:58SportPadling: Sterk fjerdeplass på Ullvang i prøve-OL21:29PolitikkMDG-topp åpner for forhandlinger om oljepolitikken21:25VerdenFN innleder etterforskning av angrep nordvest i Syria21:25SportMye jobb gjenstår for Bjørndalen: – Per dags dato er det ingenting21:24VerdenGreta Thunberg demonstrerte utenfor Det hvite hus20:47VerdenRører en hel verden: Gamle fiender tar et siste farvel20:28SportByåsen vant med 27 mål i EHF-cupen20:24SportTutta roste partneren etter seier i Solheim Cup19:57VerdenJean-Marie Le Pen siktet for misbruk av EU-midler19:32VerdenEU-trio vil ha mer dialog for å trappe ned konflikten med Iran19:26NorgeNorge har utvist 15 personer med IS-tilknytning18:55ReiseMorten (53) om værkaoset i Spania: – Sykeste jeg noen gang har opplevd18:51SportMikkelsen ut av tetkampen etter dekk-tabbe18:40VerdenRolig lysdemonstrasjon i Hongkong18:38VerdenGresk politi slo til mot smuglerliga på flyplassen i Aten18:33PolitikkMDG på tråden med Venstre18:09SportCavagna vant i Spania – Hagen beholder åttendeplassen17:37NorgePolitiet tror Anne-Elisabeth Hagen kan ha blitt drept hjemme17:34Helse og livsstilMattilsynet: Minst 102 hunder har hatt blodig diaré17:26NorgeFlere til sykehus etter ulykke på E617:15VerdenBrennende regnskog røyklegger byer i Indonesia16:57SportSrour bekrefter positiv B-prøve16:32PolitikkMener Norge bør nærme seg Tyrkia og Ungarn: – Enhver død nordmann er et for høyt tall for oss16:21PolitikkKommunene er over halvveis i ordførerkabalen16:10VerdenJulian Assange forblir fengslet på grunn av rømningsfare15:39NorgeNVE varsler høststorm på Vestlandet15:26SportCity-profil ute til over nyttår15:23NorgeMann (64) dømt for utnytting av samboer til prostitusjon15:02NorgeLars Grønnerød er død
Populært