EU-domstolen detonerte «landeveisbombe» mot dansk utlendingspolitikk

EU-DOMSTOLEN: Danmark ble 10. juli dømt her i EU-domstolen i Luxembourg for en for streng politikk for familiegjenforening. Dommen kan utløse tusenvis av tillatelser.
EU-DOMSTOLEN: Danmark ble 10. juli dømt her i EU-domstolen i Luxembourg for en for streng politikk for familiegjenforening. Dommen kan utløse tusenvis av tillatelser. Foto: Czarek Sokolowski / AP/NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dansk innvandringspolitikk rystes i avgjørelse ved EU-domstolen onsdag. Kan utløse tusenvis av familiegjenforeninger Danmark til nå har avslått.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Danmark har ikke rett til å avslå familiegjenforening for en tyrkisk kvinne som i 2009 ønsket å flytte sammen med sin familie i Danmark, slår EU-domstolen fast 10. juli.

Den langdryge rettsstriden kan ifølge danske politikere få stor betydning for dansk innvandringspolitikk.

Sosialdemokraten Mattias Tesfaye, som senere er blitt den nye regjeringens utlendingsminister, sa tidligere i år i Folketinget at dommen kan bli en «landeveisbombe i dansk utlendingspolitikk.», skriver Politiken.

Ulovlig skjerping av kravene

EU-domstolen tok stilling til om danske tilknytningskrav for familiegjenforening er lovlige etter EU-retten.

Tilknytningskravet dreier seg om at danske myndigheter påberoper seg at den tyrkiske mannen som bor og arbeider i Danmark, fortsatt har sterkest tilknytning til Tyrkia.

Denne bestemmelsen har ifølge Politiken vært brukt til å avvise over 14.000 søknader om familiegjenforening fra 2003 til 2018.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå kan Danmarks nederlag i EU-domstolen føre til gjenopptakelse av tusenvis av saker.

– Vi vil ikke la oss herse med slik av en domstol, sa Dansk Folkeparti da dommen ble kjent.

Dommen får ikke betydning for Norge, opplyser Justis- og beredskapsdepartementet til ABC Nyheter.

«Norge har ikke et tilsvarende tilknytningskrav som Danmark (bl.a. gjelder norsk tilknytningskrav kun personer som har opphold i Norge på grunnlag av et beskyttelsesbehov, og det gjelder ikke etter at referansepersonen har fått permanent oppholdstillatelse her), og situasjonen er derfor ikke sammenlignbar.», skriver departementet.

– Diffuse og upresise kriterier

Domstolen fastslår i dagens dom, som ABC Nyheter har mottatt, at skjerpelsen som ligger i kravet om tilknytning, utgjør en ny begrensning for utøvelsen av den frie bevegelse for den tyrkiske arbeidstakeren i Danmark, enn det opprinnelig var.

Domstolen mener også at de danske myndighetenes kriterier for å vurdere tilknytningskravet er diffuse og upresise. Det medfører i strid med prinsippene for rettssikkerhet en ulik og uforutsigbar praksis.

Les hele dommen (dansk)

Artikkelen er oppdatert med kommentar fra Justis- og beredskapsdepartementet