EU-domstolen detonerte «landeveisbombe» mot dansk utlendingspolitikk

EU-DOMSTOLEN: Danmark ble 10. juli dømt her i EU-domstolen i Luxembourg for en for streng politikk for familiegjenforening. Dommen kan utløse tusenvis av tillatelser.
EU-DOMSTOLEN: Danmark ble 10. juli dømt her i EU-domstolen i Luxembourg for en for streng politikk for familiegjenforening. Dommen kan utløse tusenvis av tillatelser. Foto: Czarek Sokolowski / AP/NTB scanpix

Dansk innvandringspolitikk rystes i avgjørelse ved EU-domstolen onsdag. Kan utløse tusenvis av familiegjenforeninger Danmark til nå har avslått.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Danmark har ikke rett til å avslå familiegjenforening for en tyrkisk kvinne som i 2009 ønsket å flytte sammen med sin familie i Danmark, slår EU-domstolen fast 10. juli.

Den langdryge rettsstriden kan ifølge danske politikere få stor betydning for dansk innvandringspolitikk.

Sosialdemokraten Mattias Tesfaye, som senere er blitt den nye regjeringens utlendingsminister, sa tidligere i år i Folketinget at dommen kan bli en «landeveisbombe i dansk utlendingspolitikk.», skriver Politiken.

Ulovlig skjerping av kravene

EU-domstolen tok stilling til om danske tilknytningskrav for familiegjenforening er lovlige etter EU-retten.

Tilknytningskravet dreier seg om at danske myndigheter påberoper seg at den tyrkiske mannen som bor og arbeider i Danmark, fortsatt har sterkest tilknytning til Tyrkia.

Denne bestemmelsen har ifølge Politiken vært brukt til å avvise over 14.000 søknader om familiegjenforening fra 2003 til 2018.

Nå kan Danmarks nederlag i EU-domstolen føre til gjenopptakelse av tusenvis av saker.

– Vi vil ikke la oss herse med slik av en domstol, sa Dansk Folkeparti da dommen ble kjent.

Dommen får ikke betydning for Norge, opplyser Justis- og beredskapsdepartementet til ABC Nyheter.

«Norge har ikke et tilsvarende tilknytningskrav som Danmark (bl.a. gjelder norsk tilknytningskrav kun personer som har opphold i Norge på grunnlag av et beskyttelsesbehov, og det gjelder ikke etter at referansepersonen har fått permanent oppholdstillatelse her), og situasjonen er derfor ikke sammenlignbar.», skriver departementet.

– Diffuse og upresise kriterier

Domstolen fastslår i dagens dom, som ABC Nyheter har mottatt, at skjerpelsen som ligger i kravet om tilknytning, utgjør en ny begrensning for utøvelsen av den frie bevegelse for den tyrkiske arbeidstakeren i Danmark, enn det opprinnelig var.

Domstolen mener også at de danske myndighetenes kriterier for å vurdere tilknytningskravet er diffuse og upresise. Det medfører i strid med prinsippene for rettssikkerhet en ulik og uforutsigbar praksis.

Les hele dommen (dansk)

Artikkelen er oppdatert med kommentar fra Justis- og beredskapsdepartementet

Personvernpolicy