FN med skarp kritikk av regjeringens asyl-forslag:

– Kan være i strid med menneskerettighetene

<p>Konstituert innvandrings- og integreringsminister, Per Sandberg (Frp) sammen med Sylvi Listhaug som er i fødselspermisjon. Det var Listhaug som sendte ut forslagene på høring. </p>
Konstituert innvandrings- og integreringsminister, Per Sandberg (Frp) sammen med Sylvi Listhaug som er i fødselspermisjon. Det var Listhaug som sendte ut forslagene på høring. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Regjeringens innstramningsforslag for familiegjenforening bekymrer FN. – Innstramningene kan forlate sårbare flyktningfamilier i en forlenget tilstand av usikkerhet og holde de adskilt fra hverandre over lengre perioder, advarer FN.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I januar sendte innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug ut forslag til nye endringer for familiegjenforening ut på høring.

I forslaget foreslår regjeringen å stramme inn fristen for å søke om familiegjenforening.

Det foreslås blant annet å innføre en frist på tre måneder for å fremme søknad om familiegjenforening på nett, hvis ikke stilles det inntektskrav.

Bakgrunn: Listhaug foreslår nye regler for familiegjenforening

I dagens lovverk er det slik at hvis en person får asyl i Norge, har familien ett år på seg på å søke om familiegjenforening uten at det stilles inntektskrav.

FN ber regjeringen snu

Fristen for å sende inn høringssvar til endring i utlendingsforskriften ble satt til 8. februar.

ABC Nyheter har fått innsyn i høringssvaret fra FN, der rettes det krass kritikk mot forslaget om kortere søknadsfrist.

FN-utsending Pia Prytz Phiri (t.v.) og innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) møter pressen etter et møte i Justisdepartementet i 2016. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
FN-utsending Pia Prytz Phiri (t.v.) og innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) møter pressen etter et møte i Justisdepartementet i 2016. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Svaret er signert FN høykommissær for flyktninger og Nord-Europa-sjef, Pia Prytz Phiri.

I høringssvaret kommer det frem at FN er sterkt bekymret, og ber regjeringen snu.

– UNCHR merker seg med bekymring at de foreslåtte lovendringene for å redusere tidsfristen for søknad om familiegjenforening for å bli fritatt fra underholdskravet og øke administrasjonsgebyr på behandling om familiegjenforening, vil reise alvorlige spørsmål i henhold til artikkel 8 (retten til respekt for privatliv og familieliv) av Den europeiske menneskerettskonvensjon, heter det i svaret fra FN.

FN mener lovendringen vil føre til «urimelige restriksjoner og effektivt hindre en realisering av familiegjenforening».

– Flyktninger og andre personer med behov for internasjonal beskyttelse kan kanskje ikke være klar over om deres familiemedlemmer fortsatt er i live, eller vite deres oppholdssted hvis de ble skilt i løpet av flukten. I tillegg er sporing av familiemedlemmer en langvarig prosess som kan overstige tre måneder i mange tilfeller. For familiemedlemmer kan det hende de blir bedt om å reise - noen ganger i flere land - for å nå en ambassade der de kan sende inn en søknad om familieinnvandring, fortsetter FN og konkluderer hardtslående:

– Forslaget om å redusere tidsfristen for søknad om familiegjenforening for å være unntatt fra inntektskravet og økning av administrativt gebyr for behandling av slike søknader, kan være i strid med internasjonale og regionale menneskerettigheter, spesielt Den europeiske menneskerettskonvensjon og Barnekonvensjonen, konkluderer FN i høringssvaret.

FN er positive til at inntektskravet reduseres fra i overkant 305.000 til 253.704 kroner.

Statssekretær Torkil Åmland (Frp), Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Statssekretær Torkil Åmland (Frp), Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

ABC Nyheter får opplyst av justis- og beredskapsdepartementet at de for øyeblikket går igjennom høringssvarene, og derfor ikke ønsker å kommentere høringen før «dette arbeidet er ferdig».

– Vi går gjennom høringsuttalelsene nå og kan ikke kommentere høringen før dette arbeidet er ferdig. Når det er sagt, departementet sender selvfølgelig ikke forslag til Stortinget som man mener er brudd på internasjonal rett og konvensjoner, skriver statssekretær Torkil Åmland (FrP) i en e-post til ABC Nyheter.

Les også: SV frykter streng innvandringspolitikk trumfer menneskerettigheter

Ikke første gang

Det er ikke første gang Listhaug og regjeringen får kritikk fra FN. I fjor ba FN regjeringen utvide mulighetene for familiegjenforening.

– FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) håper Norge utvider muligheten for familiegjenforening, snarere enn å begrense den. Hvis ikke vil familiemedlemmer høyst sannsynlig finne sine egne måter – ved hjelp av menneskesmuglere – til å gjenforenes på, skrev UNHCR i sitt høringssvar til innstrammingsforslagene som Sylvi Listhaug (Frp) presenterte i romjulen.

Les også: – Må passe oss så vi åpenbart ikke bryter menneskerettigheter

Kritisert av en rekke organisasjoner

Forslagene har også høstet kritikk fra en rekke norske organisasjoner. I en rekke av høringsforslagene rettes det kritikk mot lovforslagene.

– Røde Kors har blitt kontaktet av flere fortvilte flyktninger som har fortalt at de ikke har midler til å betale og som derfor ikke får fremmet søknad om familiegjenforening, skriver Norges Røde Kors i sitt høringssvar til Justisdepartementet.

Endringene vil innebære at svært mange flyktning i praksis avskjæres fra å utøve sin rett til familieliv, skriver Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) i sitt høringssvar.

– Vi antar at formålet er at færre flyktninger skal få tid til å fremme søknad før underholdskravetslår inn, skriver Norsk Folkehjelp.

Les det store intervjuet med Listhaug: – Jeg sover godt om natten

Fakta om nye regler for familiegjenforening

* Asylsøkere som får opphold, er i dag unntatt for kravet om å ha en viss inntekt for å kunne søke familiegjenforening. De må søke om gjenforening innen ett år fra de har fått innvilget asylsøknaden.

* Regjeringen foreslo i fjor å oppheve unntaket for disse og i tillegg stille krav om tre års arbeid eller utdanning i Norge før man kan søke.

* Arbeiderpartiet og Senterpartiet fikk i stedet med seg regjeringspartiene på mindre som skal gjøre reglene likere de i nabolandene.

* Justisdepartementet sendte nye forslag på høring i januar. Disse innebærer at en søknad om familiegjenforening må registreres på nett innen tre måneder fra asylsøkeren fikk opphold.

* Familien må innen ett år møte opp personlig på en ambassade og levere dokumentene som kreves. Dersom det ikke er mulig å oppfylle fristen «grunnet forhold som ligger utenfor søkerens kontroll», kan det gjøres unntak.

* Søknadsgebyret må betales innen seks måneder. Fra nyttår økte gebyret fra 5.900 til 8.000 kroner per voksen. Det er ikke gebyr for barn under 18 år.

* Dersom fristene ikke nås, må flyktningen oppfylle kravet til minsteinntekt ( underholdskravet). Regjeringen foreslår å senke inntektskravet fra 305.000 til drøyt 253.000 kroner, slik Stortinget har bedt om.

Kilde: NTB

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
09:11 Nordmenn netthandlet for 128 milliarder i 201808:45 Gjenopptakelseskommisjonen vil oppnevne ny Baneheia-sakkyndig08:23 British Airways innstiller alle flygninger til Kinas fastland07:57 Medier: Republikanerne er ikke sikre på om de kan hindre riksretts-vitner07:43 Høyere overskudd for Telenor07:32 Færre elever mobbes07:22 «Nye IS» kan bruke barn som dør i propaganda07:00 To av tre studenter vet ikke hvordan de skal si fra om trakassering06:53 Danmark truer EU med veto06:28 Forskere har klart å isolere Wuhan-viruset06:16 Bergensbanen åpnet ved Vikersund etter dødsulykke06:00 Dette skjer i dag06:00 Forsvarer nekter innsyn i femåringens helsetilstand05:51 Snøskred stenger E6 i Finnmark05:45 Ap beveger seg mot nei til å flytte iskanten nordover05:37 Apple rapporterte om beste kvartal noensinne05:34 Norsk opposisjon negativ til Trumps plan for Palestina05:30 Dette skjedde i natt05:30 Pelsdyroppdrettere har tro på høyere erstatning05:11 Høyre-topp etterlyser nye helikoptre04:26 Norge gir asyl til russiske Jehovas vitner03:59 To til sykehus etter brann i Verdal03:58 Australske forskere har greid å isolere Wuhan-viruset03:17 Kulde hindrer gjenåpning av togstrekning mellom Norge og Sverige03:09 Børsen i Hongkong ned 3 prosent02:55 Sørlandskommune sparer millioner på mild vinter02:33 Bergenspolitikere kritisk til byrådslederens vurderinger02:18 Perus opposisjonsleder satt tilbake i fengsel01:28 Huset til Uniteds klubbdirektør angrepet av sinte supportere01:23 Kinesiske turister ber om å få bli i Norge00:49 Saudi-Arabia uttrykker støtte til palestinernes sak00:47 Nike utsolgt for Bryant-effekter etter legendens dødsfall00:03 To tjenestepersoner skadd under politiutrykning til togulykke23:49 Fire personer har fått påvist Wuhan-viruset i Tyskland23:45 Nyland god da Aston Villa tok seg til ligacupfinale etter sen scoring23:23 Syriske regjeringsstyrker gjenerobrer Idlibs nest største by22:35 FN slutter ikke opp om Trumps plan21:49 Kristoffersen vant i Schladming etter enorm finaleomgang21:44 Bil påkjørt av bergenstoget i Vikersund – én person omkom21:39 Da babyen gråt midt på havet, begynte redningsarbeideren å synge21:28 Støre om Trump-plan: Dette er ikke en avtale21:16 Slottet har slettet tildelingen av St. Olavs Orden til Svein Ludvigsen21:03 Kraftig jordskjelv utløste tsunamivarsel i Karibia20:53 Kina såret etter dansk virus-karikatur: – Uten medfølelse20:48 Hus evakuert i Honningsvåg på grunn av uvær20:47 Feilmerket yoghurt fra Tine kan inneholde soya20:44 Israelske fredsaktivister mener Trumps fredsplan er virkelighetsfjern20:43 Hamas mener Trumps fredsplan er bare tull20:26 Lan Marie Berg trues med mistillit etter krass kritikk19:40 Mineraler for 1.000 milliarder funnet på havbunnen ved Svalbard19:33 Rekord-astronaut snart på vei tilbake til jorden19:00 Dramatisk ved Europas yttergrense – løsnet skudd18:54 Voldtok gutt (14) på skole – truet med slåsshanske18:32 Trump-plan lar Israel beholde ulovlige bosetninger18:12 Gruveselskap vil starte omstridt prosjekt ved Førdefjorden før nyttår17:54 Islandsk vulkan viser tegn på snarlig utbrudd17:23 Nordmenn hamstrer varer fra Kina: – Vi skjønner at folk kan bli nervøse16:27 Meningsmålinger gir håp for Demokratene16:21 USA trapper opp bombing i Afghanistan16:20 Norge og Storbritannia signerte brexitavtale15:47 Stina Nilsson frykter at sesongen er over15:42 Hør lydloggen: – Vi klarer ikke følge dere på radar15:17 Hegerberg ute med alvorlig skade15:07 Nordmenn drakk mindre melk i fjor15:06 Mane spiller ikke mot West Ham14:57 Ny massakre i Burkina Faso – flyktningkrisen vokser14:54 190 trusler om skoleskyting i Norge på to uker14:38 Avislevering blir dyrere med Posten14:36 Eriksen fra Tottenham til Inter14:02 Rundt 50 drept i kamper i Den sentralafrikanske republikk14:01 Israel sender forsterkninger til Jordandalen13:48 Norge sjekker ikke reisende fra Kina for sykdom13:38 The Guardian: Første tilfelle av person til person-smitte i Europa13:27 881 anmeldt for trygdesvindel i 201913:26 Stemmer ikke senatorene for å dømme Trump er det mot bedre vitende12:54 IS-siktet kvinne overført til fengsel12:54 Klæbo går ikke i NM12:47 Slår «kjøttskam»-alarm: En tredel av norsk matjord vil gro igjen12:33 Arten som overlever «alt», har én svakhet12:13 EU varsler strenge 5G-regler12:13 Halvannen million vil hylle Bryant med ny NBA-logo12:12 Solbergs rekordkorte redegjørelse vekker reaksjoner12:11 Solskjær: – Et vanskelig vindu12:10 Røe Isaksen og Nav møter Riksadvokaten og Trygderetten11:25 – Bolton var bekymret over at Trump ga tjenester til autokrater11:24 Nordmann skal lede prestisjekomité i Wada11:23 Her er «nye» Frp på Stortinget10:36 Ap ber Bymiljøetaten snu i Amcar-saken10:35 Eirik Jensen får ikke tilgang til Cappelen-telefoner10:34 Kullforbruket går nå raskt ned i Europa: – Oppløftende10:29 Ingen endring i antall fosterreduksjoner etter ny abortlov10:25 Ny undersøkelse: Færre utsatt for ID-tyveri09:34 Godset-kapteinen på vei til MLS09:23 Lundby får hoppe storbakke i prøve-VM, men ikke i VM09:11 Børsfall fortsetter i Asia09:11 Netanyahu trekker begjæring om immunitet08:55 Per-Willy Amundsen blir Frps nye justispolitiske talsperson08:44 NBA utsetter Lakers-kamp etter Bryant-ulykken08:43 Riiber tilbake i VM-løypene for å jakte på Seefeld-trippelen08:04 Kina fraråder utenlandsreiser
Siste nytt
09:11PengerNordmenn netthandlet for 128 milliarder i 201808:45NorgeGjenopptakelseskommisjonen vil oppnevne ny Baneheia-sakkyndig08:23NorgeBritish Airways innstiller alle flygninger til Kinas fastland07:57PolitikkMedier: Republikanerne er ikke sikre på om de kan hindre riksretts-vitner07:43PengerHøyere overskudd for Telenor07:32NorgeFærre elever mobbes07:22Verden«Nye IS» kan bruke barn som dør i propaganda07:00NorgeTo av tre studenter vet ikke hvordan de skal si fra om trakassering06:53PengerDanmark truer EU med veto06:28Helse og livsstilForskere har klart å isolere Wuhan-viruset06:16NorgeBergensbanen åpnet ved Vikersund etter dødsulykke06:00NorgeDette skjer i dag06:00NorgeForsvarer nekter innsyn i femåringens helsetilstand05:51NorgeSnøskred stenger E6 i Finnmark05:45PolitikkAp beveger seg mot nei til å flytte iskanten nordover05:37PengerApple rapporterte om beste kvartal noensinne05:34VerdenNorsk opposisjon negativ til Trumps plan for Palestina05:30NorgeDette skjedde i natt05:30PengerPelsdyroppdrettere har tro på høyere erstatning05:11PolitikkHøyre-topp etterlyser nye helikoptre04:26NorgeNorge gir asyl til russiske Jehovas vitner03:59NorgeTo til sykehus etter brann i Verdal03:58VerdenAustralske forskere har greid å isolere Wuhan-viruset03:17NorgeKulde hindrer gjenåpning av togstrekning mellom Norge og Sverige03:09PengerBørsen i Hongkong ned 3 prosent02:55NorgeSørlandskommune sparer millioner på mild vinter02:33NorgeBergenspolitikere kritisk til byrådslederens vurderinger02:18PolitikkPerus opposisjonsleder satt tilbake i fengsel01:28SportHuset til Uniteds klubbdirektør angrepet av sinte supportere01:23NorgeKinesiske turister ber om å få bli i Norge00:49VerdenSaudi-Arabia uttrykker støtte til palestinernes sak00:47SportNike utsolgt for Bryant-effekter etter legendens dødsfall00:03NorgeTo tjenestepersoner skadd under politiutrykning til togulykke23:49VerdenFire personer har fått påvist Wuhan-viruset i Tyskland23:45SportNyland god da Aston Villa tok seg til ligacupfinale etter sen scoring23:23VerdenSyriske regjeringsstyrker gjenerobrer Idlibs nest største by22:35VerdenFN slutter ikke opp om Trumps plan21:49SportKristoffersen vant i Schladming etter enorm finaleomgang21:44NorgeBil påkjørt av bergenstoget i Vikersund – én person omkom21:39VerdenDa babyen gråt midt på havet, begynte redningsarbeideren å synge21:28NorgeStøre om Trump-plan: Dette er ikke en avtale21:16NorgeSlottet har slettet tildelingen av St. Olavs Orden til Svein Ludvigsen21:03VerdenKraftig jordskjelv utløste tsunamivarsel i Karibia20:53KulturKina såret etter dansk virus-karikatur: – Uten medfølelse20:48NorgeHus evakuert i Honningsvåg på grunn av uvær20:47Helse og livsstilFeilmerket yoghurt fra Tine kan inneholde soya20:44VerdenIsraelske fredsaktivister mener Trumps fredsplan er virkelighetsfjern20:43VerdenHamas mener Trumps fredsplan er bare tull20:26PolitikkLan Marie Berg trues med mistillit etter krass kritikk19:40PengerMineraler for 1.000 milliarder funnet på havbunnen ved Svalbard19:33VerdenRekord-astronaut snart på vei tilbake til jorden19:00VerdenDramatisk ved Europas yttergrense – løsnet skudd18:54NorgeVoldtok gutt (14) på skole – truet med slåsshanske18:32VerdenTrump-plan lar Israel beholde ulovlige bosetninger18:12PengerGruveselskap vil starte omstridt prosjekt ved Førdefjorden før nyttår17:54VerdenIslandsk vulkan viser tegn på snarlig utbrudd17:23Helse og livsstilNordmenn hamstrer varer fra Kina: – Vi skjønner at folk kan bli nervøse16:27PolitikkMeningsmålinger gir håp for Demokratene16:21VerdenUSA trapper opp bombing i Afghanistan16:20PolitikkNorge og Storbritannia signerte brexitavtale15:47SportStina Nilsson frykter at sesongen er over15:42VerdenHør lydloggen: – Vi klarer ikke følge dere på radar15:17SportHegerberg ute med alvorlig skade15:07Helse og livsstilNordmenn drakk mindre melk i fjor15:06SportMane spiller ikke mot West Ham14:57VerdenNy massakre i Burkina Faso – flyktningkrisen vokser14:54Norge190 trusler om skoleskyting i Norge på to uker14:38KulturAvislevering blir dyrere med Posten14:36SportEriksen fra Tottenham til Inter14:02VerdenRundt 50 drept i kamper i Den sentralafrikanske republikk14:01VerdenIsrael sender forsterkninger til Jordandalen13:48Helse og livsstilNorge sjekker ikke reisende fra Kina for sykdom13:38Helse og livsstilThe Guardian: Første tilfelle av person til person-smitte i Europa13:27Penger881 anmeldt for trygdesvindel i 201913:26StemmerStemmer ikke senatorene for å dømme Trump er det mot bedre vitende12:54NorgeIS-siktet kvinne overført til fengsel12:54SportKlæbo går ikke i NM12:47PolitikkSlår «kjøttskam»-alarm: En tredel av norsk matjord vil gro igjen12:33VerdenArten som overlever «alt», har én svakhet12:13VerdenEU varsler strenge 5G-regler12:13SportHalvannen million vil hylle Bryant med ny NBA-logo12:12PolitikkSolbergs rekordkorte redegjørelse vekker reaksjoner12:11SportSolskjær: – Et vanskelig vindu12:10PolitikkRøe Isaksen og Nav møter Riksadvokaten og Trygderetten11:25Politikk– Bolton var bekymret over at Trump ga tjenester til autokrater11:24SportNordmann skal lede prestisjekomité i Wada11:23PolitikkHer er «nye» Frp på Stortinget10:36MotorAp ber Bymiljøetaten snu i Amcar-saken10:35NorgeEirik Jensen får ikke tilgang til Cappelen-telefoner10:34VerdenKullforbruket går nå raskt ned i Europa: – Oppløftende10:29Helse og livsstilIngen endring i antall fosterreduksjoner etter ny abortlov10:25NorgeNy undersøkelse: Færre utsatt for ID-tyveri09:34SportGodset-kapteinen på vei til MLS09:23SportLundby får hoppe storbakke i prøve-VM, men ikke i VM09:11PengerBørsfall fortsetter i Asia09:11PolitikkNetanyahu trekker begjæring om immunitet08:55PolitikkPer-Willy Amundsen blir Frps nye justispolitiske talsperson08:44SportNBA utsetter Lakers-kamp etter Bryant-ulykken08:43SportRiiber tilbake i VM-løypene for å jakte på Seefeld-trippelen08:04ReiseKina fraråder utenlandsreiser
Populært