Norske styrker innstiller ikke virksomheten i Irak

De norske soldatene i Irak er inne i en rolig periode og holder seg stort sett i leiren, opplyser Forsvarets operative hovedkvarter. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
De norske soldatene i Irak er inne i en rolig periode og holder seg stort sett i leiren, opplyser Forsvarets operative hovedkvarter. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyske og nederlandske styrker innstiller sin virksomhet i Irak på grunn av trusselnivået, og norske styrker i landet har også iverksatt tiltak.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

USA mener at det foreligger konkrete trusler fra Iran-støttede militsgrupper mot vestlige mål i Irak og evakuerer nå deler av sitt personell fra ambassaden i Bagdad og konsulatet i Arbil.

Tyskland og Nederland opplyste onsdag at deres styrker i Irak inntil videre innstiller sin virksomhet.

– Den tyske hæren har innstilt treningen av irakiske soldater, sier en talsmann for forsvarsdepartementet i Berlin, Jens Flosdorff.

Tyskland har rundt 160 soldater i Irak, 60 av dem i Taji rett nord for Bagdad og 100 i Arbil i Nord-Irak.

Nederland har drøyt 50 soldater i Arbil, men innstiller også virksomheten som følge av «trusler», ifølge nyhetsbyrået ANP.

Aktuelt: USA beordrer ambassadeansatte til å forlate Irak

Norge har rundt 70 soldater i Irak, der de deltar i den USA-ledede koalisjonen mot IS og støtter irakiske regjeringsstyrker. Soldatene er stasjonert ved Ain al-Asad-flybasen i Anbar-provinsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– De norske styrkene vurderer kontinuerlig sikkerhetssituasjonen og trusselbildet og har de siste dagene iverksatt enkelte tiltak, opplyser oberstløytnant Ivar Moen ved Forsvarets operative hovedkvarter til NTB.

Ifølge Moen innstiller ikke de norske soldatene sin virksomhet i landet, men han beskriver aktivitetsnivået som lavt.

– Oppdraget er å støtte irakiske sikkerhetsstyrker. De er nå inne i en rolig periode. De oppholder seg stort sett i leiren, sier Moen.

Bak Iran-saken: – Reell sannsynlighet for militær konflikt mellom USA og Iran