Tiltak mot hav-plast vurderes på FN-konferanse

En mann i Lausanne i Sveits kikker på et monster bygget av plast funnet i sjøen og på strender av miljøorganisasjonen Greenpeace. Plastsøppel i havet diskuteres denne uken på en FN-konferanse i den sveitsiske byen Genève.
En mann i Lausanne i Sveits kikker på et monster bygget av plast funnet i sjøen og på strender av miljøorganisasjonen Greenpeace. Plastsøppel i havet diskuteres denne uken på en FN-konferanse i den sveitsiske byen Genève. Foto: Laurent Gillieron / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nye tiltak for å unngå enorme mengder plastsøppel i havet diskuteres på en FN-konferanse i Genève denne uken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Møtet begynte mandag og varer fram til 10. mai. Deltakerne er de over 180 landene som har undertegnet Basel-konvensjonen om handel med farlig avfall.

Et av temaene er de enorme mengdene plastsøppel som ender opp i havet. Landene skal vurdere nye reguleringer for å sikre at plast resirkuleres og ikke kastes i sjøen.

Regjeringen i Tyskland håper på et internasjonalt forbud mot eksport av usortert plastavfall som det er vanskelig å resirkulere, ifølge miljøminister Svenja Schulze.

Tidligere i år fikk Norge støtte for forslag mot plastforsøpling da FNs miljøforsamling holdt møte i Nairobi.

Forsker: – En samfunnsmessig og økologisk krise i verden

En representant for FNs miljøprogram (UNEP), Rolph Payet, sier det ser ut til å være betydelig støtte til et norsk forslag på møtet i Basel. Forslaget dreier seg om strengere kontroll av handel med plastavfall.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Over 8 millioner tonn plast antas å havne i havet hvert år. Noen anslag – riktignok svært usikre – tyder på at det om noen tiår kan være mer plast enn fisk i verdens hav.

– Skrekkhistorien er at det vil være like mye plast som fisk i havet i 2050. Det må unngås, sa klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) til NTB tidligere i år.

Aktuelt: Vil rydde opp i mytene om plast i havet