Pentagon: IS kan gjøre comeback i Syria på et halvt år

En amerikansk soldat i et pansret kjøretøy i Manbij nord i Syria. Lokale styrker lener seg tungt på den amerikanskstøttede koalisjonen i kampen mot IS, og gruppa kan gjøre comeback hvis USA trekker seg ut, advarer Pentagon i en ny rapport. Bildet er tatt i april. Foto: Hussein Malla / AP / NTB scanpix
En amerikansk soldat i et pansret kjøretøy i Manbij nord i Syria. Lokale styrker lener seg tungt på den amerikanskstøttede koalisjonen i kampen mot IS, og gruppa kan gjøre comeback hvis USA trekker seg ut, advarer Pentagon i en ny rapport. Bildet er tatt i april. Foto: Hussein Malla / AP / NTB scanpix Foto: Hussein Malla / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ekstremistgruppa IS kan være tilbake i Syria på mellom seks og tolv måneder hvis USA trekker seg ut, heter det i rapport utarbeidet av Pentagon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs president Donald Trump kunngjorde i desember at IS var nedkjempet og at han ville trekke USAs soldater ut fra Syria. Det skjedde i strid med rådene fra sentrale rådgivere, og forsvarsminister Jim Mattis trakk seg i protest mot avgjørelsen.

Generalinspektøren i det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon har mandag lagt fram en rapport der det advares om at IS tiltrekker seg flere titall fremmedkrigere i Syria og Irak hver måned, og at islamistgruppa fortsatt mottar en strøm av donasjoner.

IS gjenoppbygger nøkkelfunksjoner og -evner raskere i Irak enn i Syria, står det i rapporten. I begge land støtter de lokale styrkene seg tungt på den amerikanskledede koalisjonen, konstaterer Pentagons rådgivere.

Bakgrunn : Tjenestemann: USA har ingen tidsplan for tilbaketrekning fra Syria

I rapporten omtales den kurdiskdominerte gruppa SDF som en hardnakket motkraft, men generalinspektøren peker på trusselen fra en tyrkisk invasjon rettet mot denne amerikanskstøttede styrken. Myndighetene i Ankara mener kurdiske grupper i SDF har bånd til separatistiske grupper i Tyrkia.

IS omfatter nå rundt 2000 krigere øst i Syria. De har etablert solide forsvarsverk og vil etter alt å dømme kjempe til siste mann, mener Pentagon.