Meny

Trump ryster Midtøsten med ny strategi

Donald Trumps planer om tilbaketrekking fra Syria og Afghanistan og å la islamister slåss mot hverandre forbløffer Midtøsten.

Slik ABC Nyheter skrev i går, la president Donald Trump fram i det vide og brede om sin Midtøsten-politikk i et møte med pressen etter kabinettmøtet med sikkerhetsrådgiver John Bolton i ryggen (se video over).

Planene Trump la fram har nærmest lamslått publikum i Midtøsten, skriver de israelske avisene Jerusalem Post og Haaretz. Sistnevnte kaller dem «sludder» og «nonsens».

Fra før har generalen med størst erfaring fra Midtøsten, og Trumps forsvarsminister, James Mattis, gått av etter at planene ble kjent. Trump har også mistet en rekke rådgivere og medarbeidere.

Det Abu Dhabi-baserte nyhetsbyrået The National mener Trump viser «forakt for Midtøsten», spesielt med at Syria er «kun sand og død».

Trumps historieforelesning om at Sovjetunionen var i sin fulle rett i å invadere Afghanistan i 1979 på grunn av terrorister og det at Russland burde gå inn der en gang til og få med seg India og Pakistan, beskrives som «ignoranse som tar fra deg pusten».

– Rett i fletta på generalene

Forsker Kristian Berg Harpviken fra Institutt for fredsforskning (PRIO) sier til ABC Nyheter at det er vanskelig å vite om dette bare er høyttenkning fra Trumps side.

– Men det er ingen tvil om at han tror på det han sier, og han setter helt sikkert en støkk i store deler av etablissementet i Washington. 2019 kan bli spennende.

– Her går han rett i fletta på sine egne generaler. Her stiller han spørsmål ved de grunnleggende premissene som har styrt amerikansk utenrikspolitikk i mesteparten av tiden etter den andre verdenskrig. USA skal ikke lenger være en global ledestjerne, skal ikke blande seg inn i andre lands interne forhold, skal ikke bruke sine ressurser for å skape bedre livsvilkår andre steder i verden, sier Harpviken.

– Syria er sand og død

Trump mener det er «helt sprøtt» å putte amerikanske soldater midt i en strid mellom islamister i Afghanistan (Taliban og IS) og skjønner heller ikke hvorfor USA skal slåss mot islamister i Syria og utfordre russisk og iransk militær tilstedeværelse der.

– Vi vil ikke ha Syria. Obama ga opp Syria for lenge siden. Syria er sand og død, sa Trump.

Les videre under kartet.

Konfliktområdet Syria. Det lysegrønne i Nord er Tyrkia som prøver å fjerne USAs allierte, kurdere (gult). Der er det også flere amerikanske baser. Det grønne er rebellene som kjemper mot det Iran- og Russland-støttede regimet til Bashad Al-Assad i rødt. Det blå er Golanhøydene kontrollert av USA-støttede Israel. Det grå er det som er igjen av Den islamske stat (ISIS, IS, ISIL). Foto: LiveaMap
Konfliktområdet Syria. Det lysegrønne i Nord er Tyrkia som prøver å fjerne USAs allierte, kurdere (gult). Der er det også flere amerikanske baser. Det grønne er rebellene som kjemper mot det Iran- og Russland-støttede regimet til Bashad Al-Assad i rødt. Det blå er Golanhøydene kontrollert av USA-støttede Israel. Det grå er det som er igjen av Den islamske stat (ISIS, IS, ISIL). Foto: LiveaMap

– I stedet skal en overlate til de farlige kreftene å bekjempe hverandre. Det Trump har helt rett i er at den militære maktbruken har mislykkes. Der han tar feil er i påstanden om at den internasjonale innsatsen overhodet ikke tjener USAs interesser, sier Harpviken.

– Det er god grunn til å tenke kritisk gjennom USAs rolle i verden. Men en verden der USA går foran med et dårlig eksempel, samtidig som man legger til rette for at ens fiender nedkjemper hverandre, det vil neppe være en bedre verden.

– Vanskelig å forestille seg Russland tilbake i Afghanistan

– Hva vil skje hvis man bare lar Taliban og IS være i Afghanistan og ikke gjør noen forsøk på å redde regjeringen?

– Mens Taliban er en mer eller mindre landsomfattende organisasjon som kontrollerer store områder, så er IS en liten organisasjon som klarer å skape stor oppmerksomhet, blant annet gjennom sine terroraksjoner. Det betyr ikke at ikke IS vil fortsette med terroraksjoner. Men det som nok er mer truende er en ren regjeringskollaps, som ender med at forskjellige deler av dagens regjering slåss delvis mot hverandre til dels mot Taliban. Situasjonen er ille i dag, men det er godt tenkelig at den kan bli mye verre.

Afghanistan, områder kontrollert av Taliban i grønt, IS-kontrollerte områder i grått. Foto: LiveuMap
Afghanistan, områder kontrollert av Taliban i grønt, IS-kontrollerte områder i grått. Foto: LiveuMap

Hva vil Russland?

– Tror du Russland har noe lyst å blande seg inn i Afghanistan en gang til?

– Russland blander seg inn allerede, men primært gjennom diplomati. Mange spør om Russland egentlig ønsker noe annet enn å sikre at USA mislykkes. Uansett er det vanskelig å forestille seg et russisk militært engasjement i Afghanistan, ikke minst med bakgrunn i traumene fra krigen 80-tallet.

– Trump sier at han gir blaffen i Syria, siden det er bare «sand og død» og at Iran og Russland kan få Syria og Al-Assad hvis de vil. Hva vil skje hvis Iran og Russland får spille fritt der?

– En kunne tenke seg at både Iran og Russland ønsker seg et stabilt Syria, og at de vil samarbeide tett for å få det til. Men vi ser at iranerne er usikre på forholdet til russerne, de tviler på at alliansen deres vil stå sterkt etter en eventuell overgangsprosess.
(Artikkelen fortsetter under bildet:)

USAs president Donald Trump, fungerende forsvarsminister Patrich Shanahan og sikkerhetsrådgiver i John Bolton i bakgrunnen. Foran er en plakat med ordspill på Game of Thrones-serien. «Sanksjoner kommer» med adresse til Iran. Foto: Jim Young / Reuters
USAs president Donald Trump, fungerende forsvarsminister Patrich Shanahan og sikkerhetsrådgiver i John Bolton i bakgrunnen. Foran er en plakat med ordspill på Game of Thrones-serien. «Sanksjoner kommer» med adresse til Iran. Foto: Jim Young / Reuters

– I tillegg er Tyrkia en viktig aktør, ikke minst nord i Syria, der de ønsker å forhindre at kurdiske organisasjoner befester seg ytterligere. Det mest positive med en amerikansk uttrekning er at det minsker risikoen for at en misforståelse fører til væpnet konfrontasjon mellom stormaktene. Dersom USA trekker seg ut, så vil relasjonene mellom Iran, Tyrkia og Russland fremover bli avgjørende sier han.

– Neppe verdens undergang

Kjetil Selvik, seniorforsker i Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI) sier at måten Trump snakker om Syria på, at det bare er «sand og død» der, er typisk for hvordan Donald Trump tenker.

– Er det ikke penger i det, får det bare være.

– Konsekvensene av hva som vil skje dersom USA trekker seg ut av Afghanistan og Syria er vanskelige å spå med tanke på den kaotiske situasjonen der nå. Det blir neppe verdens undergang, men USA har et ansvar for å trekke seg ut i ordnede former, sier Selvik.

Selvik sier Trump slår bena under gjeldende diskurs og måten de fleste av oss ser verden på.

– Han er en interessant motstemme til amerikanske generaler som tenker militærstrategisk og som mener det er viktig å holde kontroll over disse områdene.

– Det er mange som vil være enige med ham, men ikke Israel, og ikke kurdere. Israel kommer til å fly i taket hvis Trump mener det han sier med å la Iran få fritt spillerom i Syria, sier Selvik.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:52 Bolsonaro sender hæren på brannslukking i Amazonas23:50 USA varsler økt tollsats på kinesiske varer23:50 Person reddet opp fra vannet etter båtvelt23:39 Politiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken23:08 Wall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05 Venstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33 Støre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14 SV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27 USAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23 Jensen: Frp kan stille seg bak siste bompengeskisse21:15 Verdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03 Macron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52 Zarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36 Magnus Carlsen imponerte med kastarmen20:25 Erdogan møter Putin19:38 Statsministeren stilte bom-ultimatum19:26 Sikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22 Frankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21 IS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15 Politiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54 Etterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37 Demonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55 Verdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29 30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12 Tiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08 Kripos bistår i drapssak i Bergen16:42 Teknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57 En av verdens rikeste er død15:54 Biff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32 Russlands første flytende atomkraftverk på vei østover15:31 Kina trapper opp handelskrigen med USA15:22 Ber UD kreve garantier mot represalier: – Tyrkia skaper frykt i Norge15:20 NHL-stjerne får ikke spille landskamper på fire år15:20 Usikkert hvor lenge Liverpool-keeperen er ute15:06 Buss med skoleelever hang utfor veien14:50 Elleve og et halvt års fengsel for drap i Haugesund14:45 Maars Johnsen nær overgang til RBK14:20 Fakta før valget: Fem ting du bør vite om eiendomsskatt14:09 Død mann i Buskerud fortsatt ikke identifisert13:37 Henrik Larsson lei av å bli hetset – slutter som trener13:34 Isbjørn på vei tilbake til hytteområde på Svalbard13:13 Putin varsler svar på USAs rakettest13:11 Irland krever beskyttelse av Brasils regnskog – truer med å stemme mot handelsavtale13:03 Ulvekull i nytt revir i Elverum13:02 – Respektløst å la kronprins Haakon bli stående med hånden ut i løse luften12:42 Malta lar alle fra Ocean Viking gå i land12:36 Tidligere kunder saksøker Bitcoins Norge12:00 Godt billettsalg for kvinnenes kamp mot England11:45 Ber leasingselskaper sjekke om kunder har betalt for mye11:37 Solskjær etter rasismehendelsen: – Kan ikke tro at vi sitter i 2019 og snakker om dette11:35 Hareide må ta pause på grunn av infeksjon11:32 Politiet: Savnet nederlender omkom i padleulykke11:12 WHO: Kampen mot malaria har stagnert11:11 Ødegaard får spille kampene mot Real Madrid10:47 Vil fjerne begrensning for apotek10:46 Salpetersyre lekket ut på E6 i Østfold10:33 Jordens lunger brenner: – Meningsløst å se på at planeten vår forsvinner10:32 Forskning: Nattarbeid øker risikoen for kreft10:17 Aldri har andelen uføretrygdede kvinner vært større10:14 MDG mest fram på ny kommunemåling09:28 Abe anklager Sør-Korea for tillitsbrudd09:24 Nord-Koreas utenriksminister kaller Pompeo giftig09:21 Norsk kvinne funnet død i Stockholm – en person pågrepet09:12 Erna Solberg avlyser dagens programposter09:10 Russisk opposisjonsleder løslatt09:10 Færre europeere flytter til Storbritannia08:36 Strømprisen har gått ned08:26 Regjeringen etablerer eldreombud med kontor i Ålesund07:25 Viagra blir reseptfritt fra nyttår07:24 Sjanseløs mot sort hull: – Slukt og sluknet umiddelbart07:00 Vil i framtiden forby navn som Norec, Norad, Nkom og OsloMet06:56 Kjempehopp for Oslo Ap på meningsmåling siden juni06:56 Bil i full fyr på E18 ved Mysen06:30 Rapport: Teknologiselskaper setter verden i fare med drapsroboter06:29 Gunnarssons Palermo-mareritt: Fikk verken lønn eller spilletid06:11 Fem omkom under konsert i Algerie05:56 Dette skjedde i natt05:53 Mørklagte forhandlinger om bompenger05:51 UD advarer nordmenn om feriefavoritt05:50 Dette skjer i dag05:03 Indonesisk mann går baklengs for å stoppe avskoging04:56 Viktor Hovland med god åpningsrunde i Boise04:54 Gebyret for familiegjenforening er mer enn 17 ganger høyere enn i 200204:21 YouTube har stengt kontoer som forsøkte å påvirke situasjonen i Hongkong03:51 MDG suser fram på bergensmåling – kan sikre rødt byråd03:30 Bolsonaro mener Macron har mentalitet som en kolonialist03:08 Ikke egentlig så dyrt med tidenes høyeste boligpriser02:38 Boligbyggingen i Norge nesten halvert i år02:32 Interpol har utstedt arrestordre på tidligere geriljaleder fra Colombia01:51 Tutta åpnet ett slag under par i Canada01:47 Oslo-politiet vil ikke si om de fulgte ordre om å kontakte moskeer01:06 Svensk politi vil ikke gå med navn på tjenestekortet00:36 Småbarnsfar (27) i Bergen tar drapssiktelsen tungt00:28 Sjiraffen får status som beskyttet dyreart00:20 Frp-kilder: Venstre posisjonerer seg for å gå ut00:10 Sagøy til kvartfinale i parabadminton-VM23:41 Venstre hadde med seg tydelige krav til bompengemøte23:39 Senterpartiet puster Ap i nakken på ny måling23:31 Russisk robot bistår astronauter på ISS23:22 Spektakulært Bolly-mål gir Molde håp før returkampen
Siste nytt
23:52VerdenBolsonaro sender hæren på brannslukking i Amazonas23:50VerdenUSA varsler økt tollsats på kinesiske varer23:50NorgePerson reddet opp fra vannet etter båtvelt23:39NorgePolitiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken23:08VerdenWall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05PolitikkVenstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33PolitikkStøre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14PolitikkSV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27VerdenUSAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23PolitikkJensen: Frp kan stille seg bak siste bompengeskisse21:15VerdenVerdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03VerdenMacron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52VerdenZarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36SportMagnus Carlsen imponerte med kastarmen20:25VerdenErdogan møter Putin19:38PolitikkStatsministeren stilte bom-ultimatum19:26MotorSikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22VerdenFrankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21PolitikkIS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15PolitikkPolitiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54NorgeEtterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37PolitikkDemonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55ReiseVerdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29Verden30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12NorgeTiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08NorgeKripos bistår i drapssak i Bergen16:42Helse og livsstilTeknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57PengerEn av verdens rikeste er død15:54PengerBiff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32VerdenRusslands første flytende atomkraftverk på vei østover15:31PengerKina trapper opp handelskrigen med USA15:22PolitikkBer UD kreve garantier mot represalier: – Tyrkia skaper frykt i Norge15:20SportNHL-stjerne får ikke spille landskamper på fire år15:20SportUsikkert hvor lenge Liverpool-keeperen er ute15:06NorgeBuss med skoleelever hang utfor veien14:50NorgeElleve og et halvt års fengsel for drap i Haugesund14:45SportMaars Johnsen nær overgang til RBK14:20PengerFakta før valget: Fem ting du bør vite om eiendomsskatt14:09NorgeDød mann i Buskerud fortsatt ikke identifisert13:37SportHenrik Larsson lei av å bli hetset – slutter som trener13:34NorgeIsbjørn på vei tilbake til hytteområde på Svalbard13:13VerdenPutin varsler svar på USAs rakettest13:11VerdenIrland krever beskyttelse av Brasils regnskog – truer med å stemme mot handelsavtale13:03NorgeUlvekull i nytt revir i Elverum13:02Norge– Respektløst å la kronprins Haakon bli stående med hånden ut i løse luften12:42VerdenMalta lar alle fra Ocean Viking gå i land12:36PengerTidligere kunder saksøker Bitcoins Norge12:00SportGodt billettsalg for kvinnenes kamp mot England11:45PengerBer leasingselskaper sjekke om kunder har betalt for mye11:37SportSolskjær etter rasismehendelsen: – Kan ikke tro at vi sitter i 2019 og snakker om dette11:35SportHareide må ta pause på grunn av infeksjon11:32NorgePolitiet: Savnet nederlender omkom i padleulykke11:12Helse og livsstilWHO: Kampen mot malaria har stagnert11:11SportØdegaard får spille kampene mot Real Madrid10:47PengerVil fjerne begrensning for apotek10:46NorgeSalpetersyre lekket ut på E6 i Østfold10:33VerdenJordens lunger brenner: – Meningsløst å se på at planeten vår forsvinner10:32Helse og livsstilForskning: Nattarbeid øker risikoen for kreft10:17PengerAldri har andelen uføretrygdede kvinner vært større10:14PolitikkMDG mest fram på ny kommunemåling09:28VerdenAbe anklager Sør-Korea for tillitsbrudd09:24VerdenNord-Koreas utenriksminister kaller Pompeo giftig09:21VerdenNorsk kvinne funnet død i Stockholm – en person pågrepet09:12PolitikkErna Solberg avlyser dagens programposter09:10PolitikkRussisk opposisjonsleder løslatt09:10VerdenFærre europeere flytter til Storbritannia08:36PengerStrømprisen har gått ned08:26PolitikkRegjeringen etablerer eldreombud med kontor i Ålesund07:25Helse og livsstilViagra blir reseptfritt fra nyttår07:24VerdenSjanseløs mot sort hull: – Slukt og sluknet umiddelbart07:00KulturVil i framtiden forby navn som Norec, Norad, Nkom og OsloMet06:56PolitikkKjempehopp for Oslo Ap på meningsmåling siden juni06:56NorgeBil i full fyr på E18 ved Mysen06:30VerdenRapport: Teknologiselskaper setter verden i fare med drapsroboter06:29SportGunnarssons Palermo-mareritt: Fikk verken lønn eller spilletid06:11VerdenFem omkom under konsert i Algerie05:56NorgeDette skjedde i natt05:53PolitikkMørklagte forhandlinger om bompenger05:51ReiseUD advarer nordmenn om feriefavoritt05:50NorgeDette skjer i dag05:03VerdenIndonesisk mann går baklengs for å stoppe avskoging04:56SportViktor Hovland med god åpningsrunde i Boise04:54NorgeGebyret for familiegjenforening er mer enn 17 ganger høyere enn i 200204:21VerdenYouTube har stengt kontoer som forsøkte å påvirke situasjonen i Hongkong03:51PolitikkMDG suser fram på bergensmåling – kan sikre rødt byråd03:30VerdenBolsonaro mener Macron har mentalitet som en kolonialist03:08PengerIkke egentlig så dyrt med tidenes høyeste boligpriser02:38PengerBoligbyggingen i Norge nesten halvert i år02:32VerdenInterpol har utstedt arrestordre på tidligere geriljaleder fra Colombia01:51SportTutta åpnet ett slag under par i Canada01:47NorgeOslo-politiet vil ikke si om de fulgte ordre om å kontakte moskeer01:06VerdenSvensk politi vil ikke gå med navn på tjenestekortet00:36NorgeSmåbarnsfar (27) i Bergen tar drapssiktelsen tungt00:28VerdenSjiraffen får status som beskyttet dyreart00:20NorgeFrp-kilder: Venstre posisjonerer seg for å gå ut00:10SportSagøy til kvartfinale i parabadminton-VM23:41PolitikkVenstre hadde med seg tydelige krav til bompengemøte23:39NorgeSenterpartiet puster Ap i nakken på ny måling23:31VerdenRussisk robot bistår astronauter på ISS23:22SportSpektakulært Bolly-mål gir Molde håp før returkampen
Populært