Trump ryster Midtøsten med ny strategi

Donald Trumps planer om tilbaketrekking fra Syria og Afghanistan og å la islamister slåss mot hverandre forbløffer Midtøsten.

Slik ABC Nyheter skrev i går, la president Donald Trump fram i det vide og brede om sin Midtøsten-politikk i et møte med pressen etter kabinettmøtet med sikkerhetsrådgiver John Bolton i ryggen (se video over).

Planene Trump la fram har nærmest lamslått publikum i Midtøsten, skriver de israelske avisene Jerusalem Post og Haaretz. Sistnevnte kaller dem «sludder» og «nonsens».

Fra før har generalen med størst erfaring fra Midtøsten, og Trumps forsvarsminister, James Mattis, gått av etter at planene ble kjent. Trump har også mistet en rekke rådgivere og medarbeidere.

Det Abu Dhabi-baserte nyhetsbyrået The National mener Trump viser «forakt for Midtøsten», spesielt med at Syria er «kun sand og død».

Trumps historieforelesning om at Sovjetunionen var i sin fulle rett i å invadere Afghanistan i 1979 på grunn av terrorister og det at Russland burde gå inn der en gang til og få med seg India og Pakistan, beskrives som «ignoranse som tar fra deg pusten».

– Rett i fletta på generalene

Forsker Kristian Berg Harpviken fra Institutt for fredsforskning (PRIO) sier til ABC Nyheter at det er vanskelig å vite om dette bare er høyttenkning fra Trumps side.

– Men det er ingen tvil om at han tror på det han sier, og han setter helt sikkert en støkk i store deler av etablissementet i Washington. 2019 kan bli spennende.

– Her går han rett i fletta på sine egne generaler. Her stiller han spørsmål ved de grunnleggende premissene som har styrt amerikansk utenrikspolitikk i mesteparten av tiden etter den andre verdenskrig. USA skal ikke lenger være en global ledestjerne, skal ikke blande seg inn i andre lands interne forhold, skal ikke bruke sine ressurser for å skape bedre livsvilkår andre steder i verden, sier Harpviken.

– Syria er sand og død

Trump mener det er «helt sprøtt» å putte amerikanske soldater midt i en strid mellom islamister i Afghanistan (Taliban og IS) og skjønner heller ikke hvorfor USA skal slåss mot islamister i Syria og utfordre russisk og iransk militær tilstedeværelse der.

– Vi vil ikke ha Syria. Obama ga opp Syria for lenge siden. Syria er sand og død, sa Trump.

Les videre under kartet.

Konfliktområdet Syria. Det lysegrønne i Nord er Tyrkia som prøver å fjerne USAs allierte, kurdere (gult). Der er det også flere amerikanske baser. Det grønne er rebellene som kjemper mot det Iran- og Russland-støttede regimet til Bashad Al-Assad i rødt. Det blå er Golanhøydene kontrollert av USA-støttede Israel. Det grå er det som er igjen av Den islamske stat (ISIS, IS, ISIL). Foto: LiveaMap
Konfliktområdet Syria. Det lysegrønne i Nord er Tyrkia som prøver å fjerne USAs allierte, kurdere (gult). Der er det også flere amerikanske baser. Det grønne er rebellene som kjemper mot det Iran- og Russland-støttede regimet til Bashad Al-Assad i rødt. Det blå er Golanhøydene kontrollert av USA-støttede Israel. Det grå er det som er igjen av Den islamske stat (ISIS, IS, ISIL). Foto: LiveaMap

– I stedet skal en overlate til de farlige kreftene å bekjempe hverandre. Det Trump har helt rett i er at den militære maktbruken har mislykkes. Der han tar feil er i påstanden om at den internasjonale innsatsen overhodet ikke tjener USAs interesser, sier Harpviken.

– Det er god grunn til å tenke kritisk gjennom USAs rolle i verden. Men en verden der USA går foran med et dårlig eksempel, samtidig som man legger til rette for at ens fiender nedkjemper hverandre, det vil neppe være en bedre verden.

– Vanskelig å forestille seg Russland tilbake i Afghanistan

– Hva vil skje hvis man bare lar Taliban og IS være i Afghanistan og ikke gjør noen forsøk på å redde regjeringen?

– Mens Taliban er en mer eller mindre landsomfattende organisasjon som kontrollerer store områder, så er IS en liten organisasjon som klarer å skape stor oppmerksomhet, blant annet gjennom sine terroraksjoner. Det betyr ikke at ikke IS vil fortsette med terroraksjoner. Men det som nok er mer truende er en ren regjeringskollaps, som ender med at forskjellige deler av dagens regjering slåss delvis mot hverandre til dels mot Taliban. Situasjonen er ille i dag, men det er godt tenkelig at den kan bli mye verre.

Afghanistan, områder kontrollert av Taliban i grønt, IS-kontrollerte områder i grått. Foto: LiveuMap
Afghanistan, områder kontrollert av Taliban i grønt, IS-kontrollerte områder i grått. Foto: LiveuMap

Hva vil Russland?

– Tror du Russland har noe lyst å blande seg inn i Afghanistan en gang til?

– Russland blander seg inn allerede, men primært gjennom diplomati. Mange spør om Russland egentlig ønsker noe annet enn å sikre at USA mislykkes. Uansett er det vanskelig å forestille seg et russisk militært engasjement i Afghanistan, ikke minst med bakgrunn i traumene fra krigen 80-tallet.

– Trump sier at han gir blaffen i Syria, siden det er bare «sand og død» og at Iran og Russland kan få Syria og Al-Assad hvis de vil. Hva vil skje hvis Iran og Russland får spille fritt der?

– En kunne tenke seg at både Iran og Russland ønsker seg et stabilt Syria, og at de vil samarbeide tett for å få det til. Men vi ser at iranerne er usikre på forholdet til russerne, de tviler på at alliansen deres vil stå sterkt etter en eventuell overgangsprosess.
(Artikkelen fortsetter under bildet:)

USAs president Donald Trump, fungerende forsvarsminister Patrich Shanahan og sikkerhetsrådgiver i John Bolton i bakgrunnen. Foran er en plakat med ordspill på Game of Thrones-serien. «Sanksjoner kommer» med adresse til Iran. Foto: Jim Young / Reuters
USAs president Donald Trump, fungerende forsvarsminister Patrich Shanahan og sikkerhetsrådgiver i John Bolton i bakgrunnen. Foran er en plakat med ordspill på Game of Thrones-serien. «Sanksjoner kommer» med adresse til Iran. Foto: Jim Young / Reuters

– I tillegg er Tyrkia en viktig aktør, ikke minst nord i Syria, der de ønsker å forhindre at kurdiske organisasjoner befester seg ytterligere. Det mest positive med en amerikansk uttrekning er at det minsker risikoen for at en misforståelse fører til væpnet konfrontasjon mellom stormaktene. Dersom USA trekker seg ut, så vil relasjonene mellom Iran, Tyrkia og Russland fremover bli avgjørende sier han.

– Neppe verdens undergang

Kjetil Selvik, seniorforsker i Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI) sier at måten Trump snakker om Syria på, at det bare er «sand og død» der, er typisk for hvordan Donald Trump tenker.

– Er det ikke penger i det, får det bare være.

– Konsekvensene av hva som vil skje dersom USA trekker seg ut av Afghanistan og Syria er vanskelige å spå med tanke på den kaotiske situasjonen der nå. Det blir neppe verdens undergang, men USA har et ansvar for å trekke seg ut i ordnede former, sier Selvik.

Selvik sier Trump slår bena under gjeldende diskurs og måten de fleste av oss ser verden på.

– Han er en interessant motstemme til amerikanske generaler som tenker militærstrategisk og som mener det er viktig å holde kontroll over disse områdene.

– Det er mange som vil være enige med ham, men ikke Israel, og ikke kurdere. Israel kommer til å fly i taket hvis Trump mener det han sier med å la Iran få fritt spillerom i Syria, sier Selvik.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:33 SIAN-profil bortvist fra Kristiansand sentrum15:28 Farlig å ferdes på isen i Sør-Norge14:38 Zidane taus om Ødegaard14:37 CDU-leder stiller ultimatum til partifeller14:24 Kina kameraovervåker nordmenn i Oslo: – Vi følger alle lover14:24 Valnes satte Klæbo på plass14:09 Lønnsomheten i mediebransjen er svekket14:04 Regjeringen med millioner til gjenåpning av Nav-saker13:49 Mann dømt for å ha knust 58 vinduer i rådhus13:44 FN: Situasjonen i Kongo kan hindre bekjempelse av ebolautbrudd13:34 Tre demonstranter drept i Irak13:33 Føderale henrettelser kan bli sak for USAs høyesterett12:46 Halfvarsson knust i svensk langrennsåpning12:45 Drømmetrekning for Lagerbäck og Norge12:24 Trump-bok gikk rett til topps – så ble de avslørt12:17 Russland hevder hundrevis av IS-krigere har rømt12:16 Nye lokaltog skal gi bedre togtilbud på Østfoldbanen11:50 Fire til sykehus etter trafikkulykke11:31 Tenåringer siktet for kidnapping i Oslo11:16 Kun én av fem norske ungdommer er aktive nok11:15 Solskjær: – Godt å ha José tilbake11:06 Kampanje mot partnerdrap i Frankrike11:04 Carlsen med sterk åpning i India10:31 Politibil og fangetransport involvert i trafikkulykke10:30 King mister Wolves-kampen10:04 Vy-sjefen går av09:50 USA ber iranere dokumentere regimets opptreden under demonstrasjonene09:27 Strid mellom Støre og Jensen om «ostehøvelkutt»09:06 Maradonas trenerkarriere var likevel ikke over07:07 Professor med brannfakkel: – Fritt fram å si nei til kontanter06:52 Over tusen år gammelt skip funnet på Edøy i Smøla06:46 Ødegaards Madrid-retur glipper for TV 2-seerne, fikk velge kamp «feil» uke06:37 Bare 75 prosent sikkert at norsk EM-plass gir spill på Hampden og Wembley06:19 Trump håper å bli stilt for riksrett06:00 Sterke historier fra samer strømmer inn til sannhetskommisjon06:00 Landslagstreneren stolt av «startnekt-Østberg»06:00 Én av fire europeere har antisemittiske holdninger05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Høie vektlegger samarbeid i ny sykehusplan05:29 Drapssiktet tok opp millionlån i morens navn05:23 Brasils president Jair Bolsonaro stifter nytt parti05:11 Tidligere e-sjef i Australia advarer om kinesisk innblanding05:07 Samarbeidet med Litauen i flere måneder om utvekslingen av Frode Berg05:04 Zuccarello med scoring mot Avalanche04:25 Norge pådriver bak global godkjenning for utdanning04:09 Chiles president sier politiet kan ha brutt regler03:20 Arbeidsgivere er positive til å ansette innvandrerkvinner – få søker03:12 Irakiske tjenestemenn: Åtte demonstranter drept i Bagdad02:37 Mexico City innfører unntakstilstand på grunn av vold mot kvinner01:55 Ocean Viking har plukket opp 90 migranter i Middelhavet01:28 De konservative får 26 ganger mer i bidrag enn Labour01:04 Utland scoret fem mål i ligacupkamp01:04 Store demonstrasjoner mot regjeringen i Colombia00:54 Frist for nye grenser for svevestøv utsatt for andre gang00:20 Tallet på døde stiger etter angrep i Mali23:44 Opprørspoliti mot begravelsesfølge i Bolivia22:57 Ventura slo tilbake etter katastrofestart22:29 Helsevesenet kommer ikke til å nå målene om redusert antibiotikabruk21:47 Senterpartiet vokser på ny partimåling21:32 «Hvaldimir» har flyttet sørover21:07 Nye Nav-svar fra Hauglie – SV ikke fornøyd21:04 Nye vitner bekrefter Giulianis rolle20:56 Solberg klarte ikke å presse mer klimakutt ut av søsterpartier i EPP20:40 Tine slutter med sekstimers arbeidsdag20:19 To jagerflygere omkom i ulykke19:37 Russlands friidrettspresident suspendert i dopingsak19:24 Fire personer pågrepet etter voldshendelse i Sandnes19:23 Demonstrerer mot homoterapi: – Vi har en statsminister som er for feig19:12 Kvinne fortsatt på sykehus etter knivstikking i Drammen18:58 Falsk pilot tatt på flyplassen – etter 15 flyturer18:57 Skiekspert etter Østbergs startnekt: – Det blir spekulasjoner18:41 Edvard Hoem vant hedersprisen under Bragepris-utdelingen18:24 Frode Berg ønskes som vitne i spionsøksmål mot staten17:50 Kritiserer klimarapport: – Bare turister legger igjen nok penger kan man fortsette å øke utslipp17:39 Netanyahu tiltales for korrupsjon17:24 Fotgjenger påkjørt ved Lørenskog stasjon17:06 To personer pågrepet på asylmottak i Østfold16:31 Palestinske barn lærte at martyrdød er «det viktigste i livet» – nå endres pensumbøkene16:14 22-åring dømt til psykisk helsevern for drapsforsøk16:14 Mann tiltalt for å ha voldtatt kvinne på busstopp i Bergen15:59 Nå krever Karin (90) sitt OL-gull15:44 Kvinne til legevakt etter voldsepisode i Sandnes15:43 Mourinho åpnet Tottenham-jobben med å rose Pochettino14:53 Haaland er ikke kvitt kneskaden14:36 Labour legger fram detaljert valgprogram14:35 Johaug om Østberg: – Viktigst at hun har det bra14:33 16 personer funnet innestengt i lastebil på Stena Line-ferge14:10 Riksadvokaten refser Nav for taushet om trygdeskandalen13:53 Politiet inviterer: Er dette Norges verste overnattingssted?13:31 UD fraråder reiser til Bolivia13:21 Medier: Milan har tilbudt Zlatan kontrakt13:15 Fire tenåringer tiltalt for ran av 16-åring på lokaltog12:51 Helseproblemer stopper Ingvild Flugstad Østberg12:50 Kringkastingssjefen: – Et av de mest vellykkede satireinnslagene vi har hatt12:28 Nav venter fortsatt lav ledighet12:27 Ulsruds curlinglag slått ut av EM med knapp margin12:01 Farlig, dansk gjengleder på flukt: Pleier fikk pistol mot nakken11:42 Forskere har påvist hudkreftgener11:15 Full forvirring om BankID og pass hos bankkunder
Siste nytt
15:33NorgeSIAN-profil bortvist fra Kristiansand sentrum15:28NorgeFarlig å ferdes på isen i Sør-Norge14:38SportZidane taus om Ødegaard14:37PolitikkCDU-leder stiller ultimatum til partifeller14:24NorgeKina kameraovervåker nordmenn i Oslo: – Vi følger alle lover14:24SportValnes satte Klæbo på plass14:09KulturLønnsomheten i mediebransjen er svekket14:04PolitikkRegjeringen med millioner til gjenåpning av Nav-saker13:49NorgeMann dømt for å ha knust 58 vinduer i rådhus13:44Helse og livsstilFN: Situasjonen i Kongo kan hindre bekjempelse av ebolautbrudd13:34VerdenTre demonstranter drept i Irak13:33VerdenFøderale henrettelser kan bli sak for USAs høyesterett12:46SportHalfvarsson knust i svensk langrennsåpning12:45SportDrømmetrekning for Lagerbäck og Norge12:24VerdenTrump-bok gikk rett til topps – så ble de avslørt12:17VerdenRussland hevder hundrevis av IS-krigere har rømt12:16ReiseNye lokaltog skal gi bedre togtilbud på Østfoldbanen11:50NorgeFire til sykehus etter trafikkulykke11:31NorgeTenåringer siktet for kidnapping i Oslo11:16Helse og livsstilKun én av fem norske ungdommer er aktive nok11:15SportSolskjær: – Godt å ha José tilbake11:06VerdenKampanje mot partnerdrap i Frankrike11:04SportCarlsen med sterk åpning i India10:31NorgePolitibil og fangetransport involvert i trafikkulykke10:30SportKing mister Wolves-kampen10:04PengerVy-sjefen går av09:50VerdenUSA ber iranere dokumentere regimets opptreden under demonstrasjonene09:27PolitikkStrid mellom Støre og Jensen om «ostehøvelkutt»09:06SportMaradonas trenerkarriere var likevel ikke over07:07PengerProfessor med brannfakkel: – Fritt fram å si nei til kontanter06:52NorgeOver tusen år gammelt skip funnet på Edøy i Smøla06:46SportØdegaards Madrid-retur glipper for TV 2-seerne, fikk velge kamp «feil» uke06:37SportBare 75 prosent sikkert at norsk EM-plass gir spill på Hampden og Wembley06:19PolitikkTrump håper å bli stilt for riksrett06:00NorgeSterke historier fra samer strømmer inn til sannhetskommisjon06:00SportLandslagstreneren stolt av «startnekt-Østberg»06:00VerdenÉn av fire europeere har antisemittiske holdninger05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeHøie vektlegger samarbeid i ny sykehusplan05:29NorgeDrapssiktet tok opp millionlån i morens navn05:23PolitikkBrasils president Jair Bolsonaro stifter nytt parti05:11VerdenTidligere e-sjef i Australia advarer om kinesisk innblanding05:07NorgeSamarbeidet med Litauen i flere måneder om utvekslingen av Frode Berg05:04SportZuccarello med scoring mot Avalanche04:25NorgeNorge pådriver bak global godkjenning for utdanning04:09VerdenChiles president sier politiet kan ha brutt regler03:20NorgeArbeidsgivere er positive til å ansette innvandrerkvinner – få søker03:12VerdenIrakiske tjenestemenn: Åtte demonstranter drept i Bagdad02:37VerdenMexico City innfører unntakstilstand på grunn av vold mot kvinner01:55VerdenOcean Viking har plukket opp 90 migranter i Middelhavet01:28PolitikkDe konservative får 26 ganger mer i bidrag enn Labour01:04SportUtland scoret fem mål i ligacupkamp01:04VerdenStore demonstrasjoner mot regjeringen i Colombia00:54MotorFrist for nye grenser for svevestøv utsatt for andre gang00:20VerdenTallet på døde stiger etter angrep i Mali23:44VerdenOpprørspoliti mot begravelsesfølge i Bolivia22:57SportVentura slo tilbake etter katastrofestart22:29PengerHelsevesenet kommer ikke til å nå målene om redusert antibiotikabruk21:47PolitikkSenterpartiet vokser på ny partimåling21:32Norge«Hvaldimir» har flyttet sørover21:07PengerNye Nav-svar fra Hauglie – SV ikke fornøyd21:04NorgeNye vitner bekrefter Giulianis rolle20:56PolitikkSolberg klarte ikke å presse mer klimakutt ut av søsterpartier i EPP20:40PengerTine slutter med sekstimers arbeidsdag20:19VerdenTo jagerflygere omkom i ulykke19:37SportRusslands friidrettspresident suspendert i dopingsak19:24NorgeFire personer pågrepet etter voldshendelse i Sandnes19:23NorgeDemonstrerer mot homoterapi: – Vi har en statsminister som er for feig19:12NorgeKvinne fortsatt på sykehus etter knivstikking i Drammen18:58VerdenFalsk pilot tatt på flyplassen – etter 15 flyturer18:57SportSkiekspert etter Østbergs startnekt: – Det blir spekulasjoner18:41NorgeEdvard Hoem vant hedersprisen under Bragepris-utdelingen18:24NorgeFrode Berg ønskes som vitne i spionsøksmål mot staten17:50ReiseKritiserer klimarapport: – Bare turister legger igjen nok penger kan man fortsette å øke utslipp17:39PolitikkNetanyahu tiltales for korrupsjon17:24NorgeFotgjenger påkjørt ved Lørenskog stasjon17:06VerdenTo personer pågrepet på asylmottak i Østfold16:31NorgePalestinske barn lærte at martyrdød er «det viktigste i livet» – nå endres pensumbøkene16:14Norge22-åring dømt til psykisk helsevern for drapsforsøk16:14NorgeMann tiltalt for å ha voldtatt kvinne på busstopp i Bergen15:59SportNå krever Karin (90) sitt OL-gull15:44NorgeKvinne til legevakt etter voldsepisode i Sandnes15:43SportMourinho åpnet Tottenham-jobben med å rose Pochettino14:53SportHaaland er ikke kvitt kneskaden14:36PolitikkLabour legger fram detaljert valgprogram14:35SportJohaug om Østberg: – Viktigst at hun har det bra14:33Verden16 personer funnet innestengt i lastebil på Stena Line-ferge14:10NorgeRiksadvokaten refser Nav for taushet om trygdeskandalen13:53NorgePolitiet inviterer: Er dette Norges verste overnattingssted?13:31ReiseUD fraråder reiser til Bolivia13:21SportMedier: Milan har tilbudt Zlatan kontrakt13:15NorgeFire tenåringer tiltalt for ran av 16-åring på lokaltog12:51SportHelseproblemer stopper Ingvild Flugstad Østberg12:50KulturKringkastingssjefen: – Et av de mest vellykkede satireinnslagene vi har hatt12:28NorgeNav venter fortsatt lav ledighet12:27SportUlsruds curlinglag slått ut av EM med knapp margin12:01VerdenFarlig, dansk gjengleder på flukt: Pleier fikk pistol mot nakken11:42Helse og livsstilForskere har påvist hudkreftgener11:15PengerFull forvirring om BankID og pass hos bankkunder
Populært