Trump ryster Midtøsten med ny strategi

Donald Trumps planer om tilbaketrekking fra Syria og Afghanistan og å la islamister slåss mot hverandre forbløffer Midtøsten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slik ABC Nyheter skrev i går, la president Donald Trump fram i det vide og brede om sin Midtøsten-politikk i et møte med pressen etter kabinettmøtet med sikkerhetsrådgiver John Bolton i ryggen (se video over).

Planene Trump la fram har nærmest lamslått publikum i Midtøsten, skriver de israelske avisene Jerusalem Post og Haaretz. Sistnevnte kaller dem «sludder» og «nonsens».

Fra før har generalen med størst erfaring fra Midtøsten, og Trumps forsvarsminister, James Mattis, gått av etter at planene ble kjent. Trump har også mistet en rekke rådgivere og medarbeidere.

Det Abu Dhabi-baserte nyhetsbyrået The National mener Trump viser «forakt for Midtøsten», spesielt med at Syria er «kun sand og død».

Trumps historieforelesning om at Sovjetunionen var i sin fulle rett i å invadere Afghanistan i 1979 på grunn av terrorister og det at Russland burde gå inn der en gang til og få med seg India og Pakistan, beskrives som «ignoranse som tar fra deg pusten».

– Rett i fletta på generalene

Forsker Kristian Berg Harpviken fra Institutt for fredsforskning (PRIO) sier til ABC Nyheter at det er vanskelig å vite om dette bare er høyttenkning fra Trumps side.

– Men det er ingen tvil om at han tror på det han sier, og han setter helt sikkert en støkk i store deler av etablissementet i Washington. 2019 kan bli spennende.

– Her går han rett i fletta på sine egne generaler. Her stiller han spørsmål ved de grunnleggende premissene som har styrt amerikansk utenrikspolitikk i mesteparten av tiden etter den andre verdenskrig. USA skal ikke lenger være en global ledestjerne, skal ikke blande seg inn i andre lands interne forhold, skal ikke bruke sine ressurser for å skape bedre livsvilkår andre steder i verden, sier Harpviken.

– Syria er sand og død

Trump mener det er «helt sprøtt» å putte amerikanske soldater midt i en strid mellom islamister i Afghanistan (Taliban og IS) og skjønner heller ikke hvorfor USA skal slåss mot islamister i Syria og utfordre russisk og iransk militær tilstedeværelse der.

– Vi vil ikke ha Syria. Obama ga opp Syria for lenge siden. Syria er sand og død, sa Trump.

Les videre under kartet.

Konfliktområdet Syria. Det lysegrønne i Nord er Tyrkia som prøver å fjerne USAs allierte, kurdere (gult). Der er det også flere amerikanske baser. Det grønne er rebellene som kjemper mot det Iran- og Russland-støttede regimet til Bashad Al-Assad i rødt. Det blå er Golanhøydene kontrollert av USA-støttede Israel. Det grå er det som er igjen av Den islamske stat (ISIS, IS, ISIL). Foto: LiveaMap
Konfliktområdet Syria. Det lysegrønne i Nord er Tyrkia som prøver å fjerne USAs allierte, kurdere (gult). Der er det også flere amerikanske baser. Det grønne er rebellene som kjemper mot det Iran- og Russland-støttede regimet til Bashad Al-Assad i rødt. Det blå er Golanhøydene kontrollert av USA-støttede Israel. Det grå er det som er igjen av Den islamske stat (ISIS, IS, ISIL). Foto: LiveaMap

– I stedet skal en overlate til de farlige kreftene å bekjempe hverandre. Det Trump har helt rett i er at den militære maktbruken har mislykkes. Der han tar feil er i påstanden om at den internasjonale innsatsen overhodet ikke tjener USAs interesser, sier Harpviken.

– Det er god grunn til å tenke kritisk gjennom USAs rolle i verden. Men en verden der USA går foran med et dårlig eksempel, samtidig som man legger til rette for at ens fiender nedkjemper hverandre, det vil neppe være en bedre verden.

– Vanskelig å forestille seg Russland tilbake i Afghanistan

– Hva vil skje hvis man bare lar Taliban og IS være i Afghanistan og ikke gjør noen forsøk på å redde regjeringen?

– Mens Taliban er en mer eller mindre landsomfattende organisasjon som kontrollerer store områder, så er IS en liten organisasjon som klarer å skape stor oppmerksomhet, blant annet gjennom sine terroraksjoner. Det betyr ikke at ikke IS vil fortsette med terroraksjoner. Men det som nok er mer truende er en ren regjeringskollaps, som ender med at forskjellige deler av dagens regjering slåss delvis mot hverandre til dels mot Taliban. Situasjonen er ille i dag, men det er godt tenkelig at den kan bli mye verre.

Afghanistan, områder kontrollert av Taliban i grønt, IS-kontrollerte områder i grått. Foto: LiveuMap
Afghanistan, områder kontrollert av Taliban i grønt, IS-kontrollerte områder i grått. Foto: LiveuMap

Hva vil Russland?

– Tror du Russland har noe lyst å blande seg inn i Afghanistan en gang til?

– Russland blander seg inn allerede, men primært gjennom diplomati. Mange spør om Russland egentlig ønsker noe annet enn å sikre at USA mislykkes. Uansett er det vanskelig å forestille seg et russisk militært engasjement i Afghanistan, ikke minst med bakgrunn i traumene fra krigen 80-tallet.

– Trump sier at han gir blaffen i Syria, siden det er bare «sand og død» og at Iran og Russland kan få Syria og Al-Assad hvis de vil. Hva vil skje hvis Iran og Russland får spille fritt der?

– En kunne tenke seg at både Iran og Russland ønsker seg et stabilt Syria, og at de vil samarbeide tett for å få det til. Men vi ser at iranerne er usikre på forholdet til russerne, de tviler på at alliansen deres vil stå sterkt etter en eventuell overgangsprosess.
(Artikkelen fortsetter under bildet:)

USAs president Donald Trump, fungerende forsvarsminister Patrich Shanahan og sikkerhetsrådgiver i John Bolton i bakgrunnen. Foran er en plakat med ordspill på Game of Thrones-serien. «Sanksjoner kommer» med adresse til Iran. Foto: Jim Young / Reuters
USAs president Donald Trump, fungerende forsvarsminister Patrich Shanahan og sikkerhetsrådgiver i John Bolton i bakgrunnen. Foran er en plakat med ordspill på Game of Thrones-serien. «Sanksjoner kommer» med adresse til Iran. Foto: Jim Young / Reuters

– I tillegg er Tyrkia en viktig aktør, ikke minst nord i Syria, der de ønsker å forhindre at kurdiske organisasjoner befester seg ytterligere. Det mest positive med en amerikansk uttrekning er at det minsker risikoen for at en misforståelse fører til væpnet konfrontasjon mellom stormaktene. Dersom USA trekker seg ut, så vil relasjonene mellom Iran, Tyrkia og Russland fremover bli avgjørende sier han.

– Neppe verdens undergang

Kjetil Selvik, seniorforsker i Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI) sier at måten Trump snakker om Syria på, at det bare er «sand og død» der, er typisk for hvordan Donald Trump tenker.

– Er det ikke penger i det, får det bare være.

– Konsekvensene av hva som vil skje dersom USA trekker seg ut av Afghanistan og Syria er vanskelige å spå med tanke på den kaotiske situasjonen der nå. Det blir neppe verdens undergang, men USA har et ansvar for å trekke seg ut i ordnede former, sier Selvik.

Selvik sier Trump slår bena under gjeldende diskurs og måten de fleste av oss ser verden på.

– Han er en interessant motstemme til amerikanske generaler som tenker militærstrategisk og som mener det er viktig å holde kontroll over disse områdene.

– Det er mange som vil være enige med ham, men ikke Israel, og ikke kurdere. Israel kommer til å fly i taket hvis Trump mener det han sier med å la Iran få fritt spillerom i Syria, sier Selvik.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden