Tyrkia fordømmer Israels utkastelse av norskledede observatører

Palestinere foran hovedkvarteret til observatørstyrken TIPH i Hebron fredag, etter at observatørenes arbeid var avsluttet. Foto: Majdi Mohammed / AP / NTB scanpix
Palestinere foran hovedkvarteret til observatørstyrken TIPH i Hebron fredag, etter at observatørenes arbeid var avsluttet. Foto: Majdi Mohammed / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen i Tyrkia fordømmer Israels beslutning om å kaste ut de norskledede observatørene i Hebron. Norge har nøyd seg med å beklage avgjørelsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi fordømmer sterkt Israels ensidige opphevelse av mandatet til Temporary International Presence in Hebron (TIPH), het det i en uttalelse fra det tyrkiske utenriksdepartementet fredag kveld.

Departementet «forventer» at Israels beslutning blir omgjort og avviser påstander om at observatørstyrken TIPH har jobbet mot Israel.

TIPH har hatt norsk ledelse og i tillegg medlemmer fra Sverige, Italia, Sveits og Tyrkia. Fredag avsluttet observatørene sitt arbeid i den omstridte byen Hebron på den israelsk-okkuperte palestinske Vestbredden.

Årsaken er at Israels regjering har nektet å forlenge mandatet til observatørstyrken som har vært i Hebron i over 20 år.

Regjeringen til Erna Solberg (H) har beklaget beslutningen, men samtidig gjort det klart at Norge må forholde seg til at Israel ikke lenger ser behov for styrken.

Opposisjonen på Stortinget har etterlyst en sterkere protest fra regjeringens side.

Les også: Svenskene håper Israel ombestemmer seg om TIPH