Søreide mener Israels utkastelse av Hebron-observatører kan være brudd på Oslo-avtalene

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge krever at Israel gir sikkerhetsgarantier og fortsatt immunitet for observatørene i Hebron fram til TIPH avvikles.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Den ensidige israelske beslutningen kan bety at gjennomføringen av en viktig del av Oslo-avtalene avbrytes, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) i en uttalelse tirsdag kveld.

Kvelden før opplyste Israels statsminister Benjamin Netanyahu at den norskledede observatørstyrken på den okkuperte Vestbredden ikke vil få fornyet mandat.

– Israelske myndigheter informerte i går kveld vår ambassadør i Tel Aviv om at Israel ønsker å avslutte den internasjonale observatørstyrken i Hebron (TIPH), sier Søreide i den første kommentaren fra UD siden Netanyahus beslutning ble kjent gjennom israelske medier.

Uklart tidspunkt

– Styrken har vært ledet av Norge siden den ble opprettet for 22 år siden. Observatørstyrken er hjemlet i Oslo-avtalene og har blitt fornyet hver sjette måned av begge parter. PLO ønsker på sin side at TIPH skal videreføres.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det nåværende mandatet utløper angivelig denne uka, men i uttalelsen fra det norske Utenriksdepartementet oppgis ingen datoer for når de skal trekkes ut.

– Overfor israelske myndigheter har deltakerlandene i TIPH krevd sikkerhetsgarantier og fortsatt immunitet for observatørene fram til styrken er avviklet.

Bakgrunn: Israel kaster ut internasjonale observatører fra Hebron

64 observatører

Søreide understreker at bidragene til TIPH er noe Norge gjør for Israel og palestinerne etter anmodning fra dem.

– Vi må derfor forholde oss til at Israel nå sier at de ikke lenger ser behov for at styrken er til stede i Hebron, samtidig som den andre parten i konflikten ønsker at styrken skal videreføres.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

TIPH består av 64 observatører fra Norge, Sverige, Italia, Sveits og Tyrkia, samt 13 lokalt ansatte. Nyheten om at de må pakke kofferten kom overraskende på styrkens leder, den tidligere polititoppen Einar H. Aas.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg sitter fortsatt og venter på instruks fra Utenriksdepartementet i Oslo, sa Aas til NTB tidligere tirsdag.

Det lyktes ikke NTB å få kontakt med Aas tirsdag kveld.

Les også: Palestinerne ber om FN-styrke på Vestbredden

Hebron-avtalen

Aas ble kjent med Netanyahus beslutning via mediene. Den norske ambassaden i Tel Aviv og de andre TIPH-landene har hatt møte med israelsk UD tirsdag, og norske representanter har også møtt palestinske myndigheter om saken.

Om beslutningen om å kaste ut TIPH også innebærer at Israel trekker seg fra Hebron-avtalen, er uklart. Den avtalen ble undertegnet av Netanyahu og daværende PLO-sjef Yasser Arafat i 1997 og førte til at israelske styrker trakk seg ut av rundt 80 prosent av Hebron.

Palestina ba tirsdag FN utplassere en fredsstyrke i Øst-Jerusalem og på Vestbredden, som ble okkupert av Israel i 1967. FN har foreløpig ikke svart, men FNs høykommissær for menneskerettigheter understreker at Israel som okkupasjonsmakt er forpliktet til å beskytte sivile palestinere mot voldelige bosettere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lekket rapport

I desember gjenga avisa Haaretz innholdet i en rapport der TIPH slo fast at israelske bosettere og soldater har utsatt palestinerne i Hebron for systematisk og jevnlig trakassering og overgrep de siste 20-årene.

Israelske myndigheter nektet å kommentere anklagene, men rapporten kan ha vært spikeren i kista for observatørstyrken.