Kina viste muskler med nye missiler: – Monopolet til USA og Japan er brutt

Video: Kina viste frem missilene til J-20-krigsflyene for første gang søndag.

Militærekspert mener at Kinas J-20-krigsfly fører til at USA og Japan mister overtaket i luftrommet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Søndag viste Kina frem missilene til sine J-20-krigsfly i et spektakulært show i den kinesiske byen Zhuhai. Det er første gang missilene blir vist frem for offentligheten, skriver CNN.

Krigsflyene omtales som landets svar på USAs F-22 og F-35-fly.

Under presentasjonen var J-20-flyene utstyrt med seks missiler. Fire på undersiden av flyet, mens ett missil var montert under hver vinge.

J-20-flyet ble for første presentert i 2016. Flyet har vært operativt for det kinesiske militæret siden sist vinter.

Visningen av missilene avsluttet det seks dager lange arrangementet «Airshow China», hvor det kinesiske militæret viser frem sine militære styrker.

Aktuelt: Kina bygger ny flyplass på Antarktis

– Monopolet er brutt

Den kinesiske militæreksperten, Song Zhongping, sa i en artikkel på nettsidene til det kinesiske militæret tidligere i år, at introduksjonen av de nye krigsflyene vil endre maktbalansen i luftrommet i Asia.

Det kinesiske militæret presenterte nye fly under «Airshow China» sist uke. Foto: Wang Zhao / AFP
Det kinesiske militæret presenterte nye fly under «Airshow China» sist uke. Foto: Wang Zhao / AFP

Tidligere var det bare USA og deres allierte, som Japan, som hadde lignende kapasitet. Men nå er deres monopol i regionen brutt grunnet Kinas nye fly, sa han.

Michael Raska, universitetslektor ved S. Rajaratnam School of International Studies, er av en annen oppfatning. Han mener at Kinas J-20-fly ikke er i nærheten av å matche F-22 og F-35-flyene til USA.

– Kinas J-20 kan ikke nå samme hastighet som deres nærmeste rivaler, F-22 og F-35, uten å bruke etterbrenner, sier han ifølge det amerikanske magasinet The National Interest.

I helgen insisterte USA på at landet ikke driver noen ny kald krig overfor Kina, men splittelsen mellom de to stillehavsmaktene er stor.

Forsvarssjefer og ledende tjenestemenn møttes i Washington som en del av den løpende dialogen mellom de to landene. Men den dialogen har blitt skjøvet til side i de siste månedenes tiltakende spenning mellom verdens to største økonomier.

– Vil at Kina opptrer ansvarlig og rettferdig

Etter at president Donald Trump kom med flere stikk til kineserne i forkant av mellomvalget i USA, var utenriksminister Mike Pompeo mer forsonende – i tone om enn ikke i substans.

USA driver ingen kald krig eller oppdemmingspolitikk over Kina. Derimot vil vi at Kina opptrer ansvarlig og rettferdig til støtte for sikkerhet og velstand i hvert av våre to land, sa Pompeo under en pressekonferanse

USAs utenriksminister Mike Pompeo (til venstre), den kinesiske forsvarsministeren general Wei Fengheat og hans amerikanske kollega Jim Mattis deltok alle på pressekonferansen etter møtet i Washington. Foto: Carolyn Kaster / AP / NTB scanpix
USAs utenriksminister Mike Pompeo (til venstre), den kinesiske forsvarsministeren general Wei Fengheat og hans amerikanske kollega Jim Mattis deltok alle på pressekonferansen etter møtet i Washington. Foto: Carolyn Kaster / AP / NTB scanpix

Han var samtidig åpen om USAs bekymringer. Mens Trump-administrasjonen stort sett har tatt en myk linje når det kommer til menneskerettigheter – særlig overfor allierte – gikk Pompeo ut mot Kinas «undertrykking» av religiøse grupper og minoriteter, inkludert uigurene.

Han refererte til en FN-rapport om at opptil en million mennesker i den overveiende muslimske folkegruppen er satt i interneringsleirer.

Og selv om han forsikret gjestene om at USA kun anerkjenner Beijing og Folkerepublikken, var Pompeo åpen i sin støtte til det selvstyrte demokratiet på Taiwan og kritiserte Kina for å forsøke å isolere øya som i Beijing regnes som en utbryterregion.

Personvernpolicy