Meny

Trump: Vi kan aldri tillate politisk vold i USA

Vi kan aldri tillate at politisk vold slår rot i USA, sier president Donald Trump om pakkebombene, som han kaller «terroriserende handlinger».

I en tale fredag kort tid etter at en mann ble pågrepet i forbindelse med bombene, sier Trump at politiet har gjort en «utrolig jobb» i møte med bombetruslene.

– Vi må vise verden at vi står sammen, sier presidenten.

Trump sier det dreier seg om «foraktelige» handlinger som ikke har noen plass i USA.

Han bekrefter videre at en mistenkt er pågrepet. Over ti bomber er sendt i posten de siste dagene, adressert til Trumps politiske motstandere. Ingen av bombene har eksplodert, og motivet for handlingene er ikke kjent.

Trump har etter sine uttalelser tidligere i uka blitt anklaget for å ta for lett på pakkebombene, og senest fredag omtalte han dem som «bombegreier» på Twitter.

Han klaget videre over at medienes dekning av bombene svekker Republikanerne i valgkampen før kongressvalget. Mange har reagert kraftig på at han plasserte ordet «bombe» i anførselstegn i Twitter-meldingen, noe enkelte tolker som et nikk til dem som mener truslene er falske.

Fakta om pakkebombene i USA

* Minst tolv rørbomber eller mistenkelige pakker er de siste dagene oppdaget i USA. Pakkene er enten sendt i posten eller lagt i postkasser, og de har vært adressert til demokratiske politikere og kritikere av Donald Trump.

* Tidligere president Barack Obama, tidligere utenriksminister Hillary Clinton, tidligere CIA-sjef John Brennan og filmstjernen Robert De Niro er blant dem som har fått tilsendt bomber.

* Den første rørbomben ble funnet mandag, i postkassen utenfor boligen til den jødiske milliardæren og politiske aktivisten George Soros. Han har gitt store summer til formål som fremmes av Demokratene.

* Eksplosiver adressert til Brennan og tidligere etterretningssjef James Clapper hadde TV-stasjonen CNN som c/o-adresse. TV-kanalens redaksjon i New York ble evakuert etter at bombepakken til Brennan ble funnet der.

* Ingen bomber har så langt eksplodert. Etterforskerne er usikre på om de var konstruert for å detonere – eller kun for å spre frykt.

* En person ble fredag pågrepet i forbindelse med etterforskningen av saken. Flere medier skriver at det dreier seg om en mann i 50-årene som er pågrepet i Florida.

Kilder: AP, CNN, NTB

Populært