Meny

Mann pågrepet i Florida – knyttes til pakkebomber

Politiet pågrep 56 år gamle Cesar Sayoc i forbindelse med brevbombene som har blitt sendt ut til flere av presidentens største kritikere. Sayoc har tidligere en historie med trusler.
En mann er pågrepet i Florida i forbindelse med etterforskningen av pakkebombene i USA. 56-åringen skal tidligere være mistenkt for bombetrusler.

– Disse terroriserende handlingene er foraktelige og hører ikke hjemme i landet vårt, sa Trump på en pressekonferanse i Det hvite hus fredag.

Han bekreftet at en person er pågrepet i saken. Avisa New York Times skriver at det dreier seg om en 56 år gammel mann som tidligere er siktet eller mistenkt for tyveri, svindel, oppbevaring av anabole steroider og bombetrusler.

Cesar Altieri Sayoc er mistenkt for å stå bak rørbombene som er blitt funnet de siste dagene. Bildet er fra 2015. Foto: Reuters

Mannen heter Cesar Sayoc og kommer fra Aventura i Florida, opplyser kilder i politiet til New York Times og nyhetsbyrået AP.

Mannen er angivelig registrert som medlem av Det republikanske partiet.

TV-stasjoner har vist bilder av politifolk som fredag undersøkte en hvit varebil på en parkeringsplass i byen Plantation, hvor den mistenkte skal ha blitt pågrepet. Varebilen har klistremerker med det amerikanske flagget festet på vinduene.

Les også: En valgkamp full av hat

– Kjærlighet og harmoni

Trump understreket på pressekonferansen at politisk vold ikke må få slå rot i USA.

– Vi må vise verden at vi står sammen i fred, kjærlighet og harmoni som amerikanske medborgere, sa presidenten.

Se video fra pressekonferansen i videoen under:

Han omtalte pakkebombene med større alvor enn i en Twitter-melding noen timer tidligere. Her klaget han over at «bombegreiene» svekker Republikanerne i valgkampen fram mot kongressvalget som holdes om under to uker.

– Republikanerne gjør det så bra i forhåndsstemming og på meningsmålingene, og nå skjer disse «bombegreiene», og drivkraften svekkes kraftig – nyhetene handler ikke om politikk, tvitrer Trump.

Han har også uttalt at medier som sprer «falske nyheter», har mye av skylden for sinnet i det amerikanske samfunnet.

Fakta om pakkebombene i USA

* Minst tolv rørbomber eller mistenkelige pakker er de siste dagene oppdaget i USA. Pakkene er enten sendt i posten eller lagt i postkasser, og de har vært adressert til demokratiske politikere og kritikere av Donald Trump.

* Tidligere president Barack Obama, tidligere utenriksminister Hillary Clinton, tidligere CIA-sjef John Brennan og filmstjernen Robert De Niro er blant dem som har fått tilsendt bomber.

* Den første rørbomben ble funnet mandag, i postkassen utenfor boligen til den jødiske milliardæren og politiske aktivisten George Soros. Han har gitt store summer til formål som fremmes av Demokratene.

* Eksplosiver adressert til Brennan og tidligere etterretningssjef James Clapper hadde TV-stasjonen CNN som c/o-adresse. TV-kanalens redaksjon i New York ble evakuert etter at bombepakken til Brennan ble funnet der.

* Ingen bomber har så langt eksplodert. Etterforskerne er usikre på om de var konstruert for å detonere – eller kun for å spre frykt.

* En person ble fredag pågrepet i forbindelse med etterforskningen av saken. Flere medier skriver at det dreier seg om en mann i 50-årene som er pågrepet i Florida.

Kilder: AP, CNN, NTB

(Saken fortsetter under)

Den mistenktes bil sto parkert i byen Plantation i Florida der den mistenkte skal være bosatt. Foto: Reuters

Clinton og Obama

Minst ti rørbomber er denne uken oppdaget forskjellige steder i USA. Bombene har i de fleste tilfellene vært sendt i posten til demokratiske politikere og kritikere av Donald Trump.

Tidligere president Barack Obama, tidligere utenriksminister Hillary Clinton og filmstjernen Robert De Niro står på listen over dem som har fått tilsendt sprengladninger. Den første bomben ble funnet mandag i postkassen til den jødiske milliardæren og politiske aktivisten George Soros.

Fredag ble det oppdaget to nye mistenkelige pakker adressert til den demokratiske senatoren Cory Booker og USAs tidligere nasjonal etterretningssjef James R. Clapper.

Ingen av sprengladningene har så langt eksplodert. Fortsatt er det uklart om bombene er konstruert for å detonere – eller kun for å spre frykt.

Les også: Giftig stemning i USA før mellomvalget

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Tidligere CIA-sjef John Brennan var mottakeren av pakkebomben sendt til CNN i New York og han reagerer kraftig på at president Donald Trump legger skylda på media for den økende hatske stemningen i landet

Krutt og glassbiter

Rørbombene har utløst hektisk politivirksomhet over hele USA. Fra kyst til kyst har store politistyrker jaktet etter spor av den eller de som står bak.

Gjennomgang av bombepakkenes innhold har avdekket provisoriske innretninger med tidsbryter og batterier, krutt og glassbiter. De har ikke hatt noen mekanisme som kunne utløse eksplosivene når pakkene åpnes.

Mens Trump i kjølvannet av bombene har rettet pekefingeren mot mediene, har Demokratenes øverste ledere i Kongressen kritisert Trump.

– Gjentatte ganger har presidenten akseptert fysisk vold og splittet amerikanerne med sine ord og handlinger, het det i en uttalelse fra Nancy Pelosi og Chuck Schumer tidligere denne uken.

Les også: To nye mistenkelige pakker funnet i USA

Populært