Reagerer på nytt palassbygg på Gazastripen

En ny storslått bygning til 90 millioner kroner midt på lutfattige Hamas-styrte Gazastripen betalt av Qatar har fått flere til å sperre opp øynene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bygget, sponset av emiratet Qatar, skal huse Palestinas diverse domstoler, som Høyesterett og Høyesterettsrådet. Det går under navnet «Rettspalasset» eller «Justispalasset».

Lederen av rådet kaller palasset «en svært generøs gave som er et kvantesprang i bilaterale relasjoner i flere generasjoner framover».

Imidlertid, med tanke på at Gaza har 60 prosent arbeidsledighet og 80 prosent av befolkningen er avhengig av sosial støtte, har mottakelsen blant befolkningen vært lunken, skriver den Abu Dhabi-baserte avisen The National.

– Gazas innbyggere ville ha følt mer rettferdighet dersom budsjettet ble heller brukt på å gi arbeidere og studenter muligheten til å starte opp småbedrifter, sier historielærer Han al-Jazzar til avisen.

– Familier sover på kalde gulv

– Hundrevis av familier sover kaldt gulv og kan ikke forsørge seg selv, mens Rettspalasset prioriteres i et område hvor det ikke er noen rettferdighet, sier Mohammed Hassna, tidligere leder for Organisasjonen for islamsk samarbeid til The National.

Han regner med at bygget blir uansett ødelagt hvis det oppstår en ny konflikt.

Foreløpig styres Gaza av Hamas, etter at de presset ut sine gamle fiender, de mer moderate Fatah i 2007. Hamas har beholdt tette bånd til emiratet i Qatar, som nå går tungt inn i å bygge opp Gazastripen, til stor skepsis både fra Israel og Saudi-Arabia, som mener at Qatar støtter terrorister.

I 2014 ble Gaza nedbombet av Israel, som ruinerte over 12.000 boenheter i et bombetokt som varte i 51 dager, der over 2000 palestinere ble drept. Konflikten startet etter at tre israelske tenåringer ble kidnappet og drept, der Israel utpekte palestinske fundamentalister fra organisasjonen Hamas som de skyldige.

Qatar investerer både på Gaza og i London

For to uker siden advarte Verdensbanken om at Gazastripens økonomi er i fritt fall, og Israel og verdenssamfunnet må bidra for å unngå umiddelbar kollaps. Foreløpig opprettholder både Israel og Egypt en blokade og streng grensekontroll mot Gaza.

Qatar har derimot engasjert seg økonomisk på Gazastripen og sponset en rekke boligkomplekser.

Qatar har i lengre tid holdt kontakten med både Hamas, Iran, Det muslimske brorskap og enkelte grupper i Syria. Saudi-Arabia har brutt forbindelser med Qatar, mens Israel også har uttrykt sin frustrasjon. Qatar avviser på sin side at de støtter den væpnede delen av Hamas.

Qatar har samtidig også økonomiske interesser i Vest-Europa, blant annet eier pensjonsfondet deres det berømte varemagasinet Harrods i London.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden