Mandatfordeling rettet i Sverige etter feil

Video: Sverigedemokraterna jublet da Jimmie Åkesson kom på scenen for å tale natt til mandag.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Feilkoding førte til at Sverigedemokraterna først ble gitt et mandat for lite under valget i Sverige. Sju flere stemmer gir mandatet til SD og ikke til Centern.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aftonbladet har snakket med valgfunksjonæren i en valgkrets i Västra Götaland, som forteller hvordan feilen oppsto.

Funksjonæren ringte først inn det foreløpige resultatet for riksdagsvalget til Valmyndigheten, deretter for kommunevalget og til sist for landstingsvalget.

Vedkommende som tok imot telefonen surret det til og kodet resultatet fra landstingsvalget som om det var resultatet for riksdagsvalget. Dette resulterte i at Sverigedemokraterna på landsbasis fikk ett mandat for lite, mens Centerpartiet fikk et for mye.

– Jævlig ubehagelig

– Jævlig ubehagelig at det ble slik, sier valgfunksjonæren som ringte inn resultatet.

Feilen ble oppdaget under den ordinære kontrolltellingen av stemmesedler og resulterte i at den borgerlige blokken mistet ett mandag.

De rødgrønne partiene gikk derfor seirende ut av søndagens valg med 144 representanter i Riksdagen, mens de borgerlige partiene i Alliansen fikk 142.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ytre høyre-partiet Sverigedemokraterna, som ingen av de to blokkene vil samarbeide med, fikk 63 mandater.

Les også: Borgerlig nei til SD-samtaler i Sverige

Åkesson: Vi er valgets soleklare vinnere

Måtte rette opp

Socialdemokraternas partileder Stefan Löfven Foto: NTB scanpix
Socialdemokraternas partileder Stefan Löfven Foto: NTB scanpix

Svenske valgmyndigheter måtte mandag rette representantfordelingen i Riksdagen. Den borgerlige Alliansen havnet ett hakk lenger etter de rødgrønne partiene.

Tidlig mandag kveld oppdaget norske NTB at tallene til den svenske Valmyndigheten ikke stemte med det som ble rapportert i svenske medier.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Valmyndighetens nettside hadde de rødgrønne partiene fått 144 representanter i Riksdagen, mens de borgerlige Allianse-partiene hadde 142. Svenske medier meldte at kun ett mandat skilte blokkene.

NTB kontaktet det svenske nyhetsbyrået TT, som i sin tur kontaktet folk hos Valmyndigheten. De fikk en matematiker til å gå gjennom tallene for å få klarhet i hva som hadde skjedd.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: SD: – Vi er åpne for samarbeid

Mysteriet oppklart

Senere på kvelden ble mysteriet oppklart. Valmyndighetens resultat var blitt rettet etter en feil begått i en valgkrets i Västra Götaland. Her hadde resultatet fra riksdagsvalget blitt blandet sammen med resultatet fra valget til nytt landsting – tilsvarende fylkestinget i Norge.

Resultatet på Valmyndighetens nettside ble rettet litt etter klokken 18 – og dermed ble ett mandat overført fra Centerpartiet til Sverigedemokraterne.

Den borgerlige Alliansen havnet ett lite hakk lenger etter de rødgrønne partiene.

Endelig resultat onsdag

Ytterligere endringer i resultatet kan komme senere i uken når forhånds- og utenlandsstemmer er talt opp.

Valgresultatet er foreløpig. Det endelige resultatet presenteres først fredag. Tellingen av rundt 200.000 forhånds- og utenlandsstemmer skal være fullført onsdag.