Valget som splitter, ryster og provoserer Sverige

«Uansett hvilken regjering Sverige ender opp med, skal den regjere i et splittet og skuffet Sverige», skriver Aftenpostens politiske redaktør, Trine Eilertsen.Bildet er fra den svenske partilederdebatte. Fra v.: Jimmie Åkesson (SD), Jonas Sjöstedt (V), Gustav Fridolin(MP), Stefan Löfven (S), Ulf Kristersson (M), Annie Lööf (C), Jan Björklund (L) og Ebba Busch Thor (KD) under TV 4:s partiledebatt. Foto: Stina Stjernkvist/TT / NTB scanpix
«Uansett hvilken regjering Sverige ender opp med, skal den regjere i et splittet og skuffet Sverige», skriver Aftenpostens politiske redaktør, Trine Eilertsen. Bildet er fra den svenske partilederdebatte. Fra v.: Jimmie Åkesson (SD), Jonas Sjöstedt (V), Gustav Fridolin(MP), Stefan Löfven (S), Ulf Kristersson (M), Annie Lööf (C), Jan Björklund (L) og Ebba Busch Thor (KD) under TV 4:s partiledebatt. Foto: Stina Stjernkvist/TT / NTB scanpix Foto: Stina Stjernkvist/tt / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den intense og polariserte valgkampen i Sverige har skapt dype sår i den svenske befolkningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den mest hatefulle og splittende debatten har stått om Sverigedemokraterna (SD). Parallelt med at partiet har fosset frem på meningsmålingene, har politiske meningsmotstandere hamret løs på partiets politiske program, forhistorie og frontfigurer.

Samtidig har SDs ledelse og partiets mange sympatisører slått knallhardt tilbake.

Midt i kryssilden står den svenske velgeren.

Aldri tidligere har de svenske velgerne vært så utro mot sitt gamle parti. Fire av ti velgere stemte på et annet parti enn ved forrige riksdagsvalg, ifølge SVTs valgundersøkelse.

Oppsummert: Dette vet vi etter valget i Sverige

Aktuelt: Löfven blir sittende tross krav om avgang: – Jeg og min regjering leder landet

«Døren til en historisk avgrunn»

Med et rekordstort SD må Løfven og den borgerlige alliansen nå ta stilling til om de skal samarbeide med det utstøtte og dels forhatte partiet, for å få flertall i Riksdagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Moderaternas leder og statsministerkandidat Ulf Kristersson har lovet velgerne ny regjering, uavhengig av om de rødgrønne blir større enn Alliansen.

«Dersom Ulf Kristersson åpner døren for SD (...), åpner han han en helt ny dør i vår tid og vårt hjørne av Europa. Døren til en historisk avgrunn», skriver Aftonbladets kommentator Andrev Walden.

Les også: 28.000 stemmer skiller blokkene i Sverige

(VIDEO: Valgthriller i Sverige: Partiledere krever at Löfven går av)

– Ingen grenser for venstresidens forakt

Hvorfor SD skjøt fart på meningsmålingene og gjorde et brakvalg, har trolig flere årsaker. Professor og statsviter ved universitetet i Lund, Anders Sannerstedt, mener dette er noe av forklaringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Velgergruppen er misfornøyd med politikerne og demokratiet og mener at Sverige beveger seg i feil retning. Jeg tror dette har med deres syn på innvandring å gjøre. De mener at de andre partiene er for innvandringsvennlige, sier Sannerstedt til Stavanger Aftenblad.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sverigedemokraternas sjefsideolog, Mattias Karlsson, sa dette under valgvaken:

– Uansett hvordan det går, så har Sverigedemokraterna enda en gang skrevet politisk historie. Det er fantastisk. Det eneste Socialdemokraterna har gjort, er å slenge dritt på oss. Det finnes ingen grenser for venstresidens forakt for demokratiet. Vi er de sanne demokrater, sa Karlsson, og la til at valgarbeidere er blitt fysisk mishandlet.

Aktuelt: Moderaterna fastholder krav om at Löfven må gå

– Ikke Sverige slik vi kjenner det

SDs enorme fremgang sender sjokkbølger langt inn i det svenske samfunnet. Men også utenfor landets grenser får valgresultatet det til å gå kaldt nedover ryggen på garvede politikere.

– Dette er rystende og ikke Sverige slik vi kjenner det. SDs vekst er urovekkende og bekymringsfullt fordi dette er et nasjonalistisk parti, og det er ikke bare i innvandringssaker, sa Høyre-statsråd Vidar Helgesen til Aftenposten da de første valgdagsmålingene var klare.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Valgekspertene mener Riksdagsvalget i 2018 trolig har endret svensk politikk for alltid.

Karin Svanborg-Sjövall, sjef for tenketanken Timbro, sier årets valgkamp er et uttrykk for hvor forbannet svenskene er blitt på hverandre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– To ord som beskriver dette valget er usikkerhet og sinne. Jeg har aldri opplevd maken blant svensker. Denne valgkampen er sånn sett et symptom på noe vi har sett over lang tid i Sverige. Spesielt har jo SDs velgere har vært utrolig sinte, sier hun til Dagbladet.

Les også: SD-Åkesson har invitert de borgerlige til samtaler

(VIDEO: Åkessons (SD) jubelkveld gir kaos i svensk politikk)

«Et splittet og skuffet Sverige»

Ifølge flere eksperter avisen har snakket med ligger det an til flere regjeringskriser i tiden fram mot neste valg i 2022.

Aftenpostens politiske redaktør, Trine Eilertsen, oppsummerer valget i Sverige slik:

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Uansett hvilken regjering Sverige ender opp med, skal den regjere i et splittet og skuffet Sverige. Ytterfløyene i politikken er styrket, retorikken er tøff og valgresultatet viser at flere svensker ikke opplever at de blir hørt eller forstått av partiene de tradisjonelt har forholdt seg til. En uforutsigbar ferd mot en vaklevoren regjering bøter ikke på den utfordringen.»