Norrøne bosettere på Grønland dominerte elfenbenshandelen

Lewis-brikkene er en samling sjakkbrikker fra middelalderen, og et av de mest berømte eksemplene på utskjæringer av hvalrosstann. (Foto: Wikimedia Commons / British Museum)
Lewis-brikkene er en samling sjakkbrikker fra middelalderen, og et av de mest berømte eksemplene på utskjæringer av hvalrosstann. (Foto: Wikimedia Commons / British Museum)

I 200 år ble elfenben først og fremst utvunnet av støttenner fra hvalrosser. Det viser en ny studie, som samtidig kan gi en indikasjon om hvorfor koloniene på Grønland forsvant.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De norrøne koloniene på Grønland


Ifølge sagaene kom de første kolonistene fra Norden til Grønland fra år 985. Samfunnene der klarte seg fram til slutten av 1400-tallet.

Ifølge islandske kilder fra middelalderen ble Grønland bosatt fra Island med Eirik Raude i spissen. Han slo seg ned i Austerbygd, mens andre nybyggere dro lenger mot nord til Vesterbygd.

Arkeologene kan se at de to bygdene ble forlatt med om lag 100 års mellomrom.

Studien

Forskerne har undersøkt 23 hvalrossprøver fra mange middelalderske handelssentre – Trondheim, Bergen, Oslo, Dublin, London, Slesvig og Sigtuna (nær Stockholm) – som daterte seg til årene mellom 900 og 1400 e.Kr.

Etterspørselen etter hvalrosstann falt

Forskerne mener etterspørselen etter støttenner fra hvalross ble mindre etter hvert.

Færre skandinaviske kjøpmenn seilte til Grønland på grunn av den lille istiden. Elfenben fra elefanter ble mer tilgjengelig, og støttenner fra hvalross falt i verdi.

I middelalderen var elfenben en ekstremt ettertraktet handelsvare over hele Europa, og særlig adelen ville ha utskårne spillebrikker, religiøse kunstverk og smykker.

Men hvor kom alt dette elfenbenet egentlig fra? Hvem tjente på å eksportere det?

Ifølge en ny DNA-studie er svaret at fra omkring år 1120 og fram til 1400-tallet kom det fra de norrøne koloniene på Grønland.

Forskerne viser at hele 80 prosent elfenbenet fra denne perioden stammer fra støttenner som en gang har sittet på hvalross tatt ved Grønland.

– Vi hadde forventet mer blanding, men det ser ut til at Grønland hadde omtrent monopol på elfenbenshandel i middelalderen, sier James Barret, som er professor ved Cambridge University i England og medforfatter på den nye studien.

Hvalrosstann sto i høy kurs i Europa

Kolonistene kom fra Island og Norge til Grønland på slutten av 900-tallet. Ifølge sagaene var det nettopp hvalrosstenner fikk Eirik Raude til å dra til Grønland i år 985 med 25 skip.

Kildene forteller at hvalrosstennene sto i høy kurs i hele Europa, og det er også klart fra de arkeologiske funnene: Det er funnet hvalrosstann mange steder rundt i Europa, særlig i adelige og religiøse miljøer.

Handelen med hvalrosstenner var et avgjørende premiss for at kolonistene kunne klare seg på Grønland.

– Hvis de ville overleve på Grønland, måtte de handle, for det var mange ting de ikke hadde adgang til – for eksempel råvarer som jern , forklarer den danske forskeren Jette Arneborg til National Geographic.

– Vi har selvfølgelig fra før mistenkt at hvalrosstann var den primære handelsvaren.

Les også: Forskere: 10.000 år gammel brite hadde mørk hud og blå øyne

Fangsten av støttenner fra Grønland ble solgt til europeiske handelsmenn. For første gang har vi konkrete beviser for hvor utbredt denne handelen var. (Foto: Timin / Shutterstock / NTB scanpix)
Fangsten av støttenner fra Grønland ble solgt til europeiske handelsmenn. For første gang har vi konkrete beviser for hvor utbredt denne handelen var. (Foto: Timin / Shutterstock / NTB scanpix)

Vanskelig å se forskjell på hvalrosser

Men én ting er å tro – noe annet er å vite. Og forskerne har hatt problemer med å påvise at de hvalrosstennene som er funnet i Europa, faktisk stammer fra Grønland.

Det skyldes at det er små forskjeller på hvalross fra Grønland og for eksempel Island, og at det er vanskelig å få tilgang til kunstgjenstandene som ligger oppbevart på museer rundt omkring i Europa. Museene liker ikke at forskere borer i dem.

Derfor var det litt av en genistrek da James Barret kom til å tenke på at transporten av hvalrosstenner som regel foregikk, mens tennene fortsatt satt fast i dyrets kranium. Det fungerte som en slags beskyttelse og hadde antagelig ikke nevneverdig verdi i seg selv.

Men for en DNA-forsker er det like nyttig som en støttann.

Barret samlet derfor arkeologiske prøver fra Europa, Svalbard og Norge for å finne ut om han kunne finne noen forskjeller.

Fant genetisk oppsplitting

Ved å se på såkalt mitokondrie-DNA – det vil si DNA som nedarves gjennom morssiden – fant James Barret og kollegene hans en avgjørende detalj som gjør det mulig å skille mellom hvalrosser med ulikt opphav.

– Vi oppdaget at det faktisk er en massiv genetisk oppsplitting som antagelig har oppstått allerede under istiden, mellom to grupper av hvalross. Den ene stammer kun fra Nord-Grønland og Canada, mens den andre er mye bredere og finnes mange ulike steder, sier han.

Senere kunne forskerne overføre kunnskap til hvalrossfunn fra handelssentre fra middelalderens Europa.

Her kunne de se en tydelig endring når importen gikk fra den brede hvalrossgruppen – som kan samme fra Barentshavet, Island, Svalbard og mange andre steder – til den snevre gruppen. Det vil si Grønland.

– Til vår store overraskelse kom alt fra Grønland fra 1100-tallet. Det har fascinerende implikasjoner, sier Barret.

Les også: Disse bedriftene vil selge ditt DNA på internett

Har vi undervurdert verdien av hvalrossfangst?

Med de nye resultatene får vi blant annet et verdifullt innblikk i økonomien til koloniene på Grønland, som er så langt unna resten av Europa.

Det forteller arkeolog Christian Koch Madsen, som selv har skrevet ph.d.-avhandling om perioden.

– Det er veldig spennende at hvalrosstann fra Grønland dominerer etter 1100. Kanskje har vi undervurdert omfanget av hvalrossfangsten? spekulerer Madsen, som arbeider i en delt stilling mellom Grønlands Nationalmuseum og Nationalmuseet i København.

Den nye studien kan være med på å svare på det helt store mysteriet: Hvorfor forsvant koloniene på Grønland like plutselig som de kom.

Fortsatt et mysterium

I sin ph.d.-avhandling har Christian Koch Madsen vært med på å avlive den mest utbredte myten omkring forsvinningen:

I mange år trodde man problemet var voldsomme klimaendringer – at det ble for kaldt.

Madsen viste at det slett ikke var tilfellet, og at nordboerne faktisk overlevde i flere hundre år tross kaldere klima. Til gjengjeld svarte ikke avhandlingen på hvorfor koloniene forsvant.

I dag heller de fleste forskerne til at det skyldes mange ulike faktorer, som for eksempel pestutbrudd i Europa, problemer med å drive landbruk samt geografisk og økonomisk isolasjon, i tillegg til at klimaet gjorde det vanskelig å reise til og fra Europa.

Men selv om et fall i handelen med hvalross har vært en av teoriene, har vi ikke tidligere hatt direkte bevis for hvor viktig den faktisk var, forklarer Madsen.

Ødela de for seg selv?

Et fall i etterspørselen etter hvalrosstann, eller problemer i jakten, kan ha hatt store konsekvenser.

Forskerne mener hvalrossen kan ha blitt overbeskattet, slik at kolonistene mistet inntektskilden sin.

Christian Koch Madsen er imidlertid ikke overbevist:

– Det er vanskelig å forestille seg at noen årlige jaktekspedisjoner – de var aldri mer enn 2500 mennesker – kunne ha redusert den massive hvalrossbestanden i området, sier han og påpeker at utnyttelsen av hvalross steg, ikke falt, over tid.

Han kunne ønske seg flere arkeologiske prøver fra tiden før 1100-tallet, for bare 9 av 27 prøver i den nye studien stammer fra den perioden.

Flere arkeologer tror hvalrossfangst var en av de opprinnelige årsakene til at folk valgte å reise til Grønland, og det kunne kanskje avspeilet seg i resultatene fra flere tidligere prøver, spekulerer Madsen.

Alt i alt er han likevel begeistret for den nye studien, understreker han.

Referanse:

B. Star mfl: « Ancient DNA reveals the chronology of walrus ivory trade from Norse Greenland», Proceedings of Kongelig Society B (2018), DOI: 10.1098

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Artikkelen ble først publisert av Forskning.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
13:23 Vil ta fra Oljefondet: – Satser vi nå, kan vi få et nytt industrieventyr12:58 The Times: Liverpool spionerte på Manchester City, inngikk forlik12:56 Demonstranter satte fyr på kinesisk flagg i Hongkong12:08 Fransk politi brukte tåregass mot demonstranter11:53 Nytt håp for geirfuglen: Vardøværing skal ha skutt den siste11:34 Mann brakt til sykehus med luftambulanse etter fallulykke i steinbrudd11:28 Fridde til kjæresten under vann - druknet10:45 Manshaus har hatt kontakt med nynazistisk organisasjon10:19 Får kritikk: Bistandsorganisasjoner kan spare fem milliarder på solenergi09:22 Reisegigant nær økonomisk kollaps08:19 Biden krever utskrift av Trump-samtale08:08 Stort marked for lyntog i Norge, men det er åtte problemer07:39 En person pågrepet etter taxiran i Oslo06:46 Trump: En handelsavtale må ikke være i boks før valget06:46 En mann er pågrepet etter alvorlig voldshendelse i Kristiansand06:23 Drap på journalist på Malta skal etterforskes uavhengig06:03 Dette skjer i dag05:45 Fire turister omkom i bussulykke i USA05:34 Dette skjedde i natt04:58 Orkan har nådd Californiahalvøya04:14 Anmelder Helse Bergen etter at foreldrene ble drept av broren03:48 Argentinas tidligere president stilles for retten igjen03:19 Demonstrasjoner mot Egypts president02:49 Mann pågrepet for to år gammel overfallsvoldtekt etter DNA-treff02:25 Global klimastreik kan slå alle rekorder02:12 Domstol hever Hydros bruksforbud av deponi i sivil sak01:26 «Sigøynerkongen» Karoli siktet for grove trusler01:21 USA sender soldater til Saudi-Arabia og Emiratene etter oljeangrepet00:43 USA har inngått asylavtale med El Salvador00:31 Mann omkom i drukningsulykke ved Halsa00:03 20 innsatte evakuert etter fengselsbrann23:57 Walmart stopper salg av e-sigaretter etter flere dødsfall23:35 Nordmann vant 443 millioner i Eurojackpot23:00 Mann funnet i sjøen ved Halsa – får livreddende førstehjelp22:55 Fengselsbygg i Oppland trolig totalskadd i brann22:37 Fire døde og mange kritisk skadd i bussulykke i USA21:52 Kvinne tiltalt for offentlig sex på populært utfartssted i Fredrikstad21:31 Bedragerisiktede Keshvari kan beholde stortingslønn i fengsel20:56 – Enda et nederlag ville være pinlig for Trump20:12 13-åring fraktet til sykehus etter fallulykke ved Nesøybrua19:58 Norge må spille skjebnekamp for tomme tribuner19:43 Colombia: 8 tonn kokain funnet i ubåt19:23 Trump indikerer at han ikke planlegger angrep mot Iran19:08 Opposisjonen i Oslo krever gransking av Lan Marie Berg etter brudd på arbeidsmiljøloven19:01 – Tok Visa-kort fra mann og «svidde av» 152.527 kroner18:29 Tre biler involvert i kollisjon i Hordaland: Tre personer til sykehus18:21 ACER-rettssak mot statsministeren: – Nok er nok!17:33 Tre nye meldinger om syke hunder: 90 forskjellige hunderaser har hatt symptomer17:19 Siv Jensen skal bli tøffere: – Det kan vitalisere regjeringssamarbeidet16:34 Russland og Kina med stor militærøvelse15:56 Nordmenns kryptoformue sank med 3,6 milliarder i fjor15:54 Twitter stenger flere tusen kontoer som har spredd falske nyheter15:38 Studie: Psykiske lidelser ga mer rus15:28 Mann (19) filmet voldtekt - sendte videoene til venner15:15 Bloomberg-journalister for retten i Tyrkia15:14 Bilfører satt fast i bilen etter kollisjon med lastebil15:00 Drapssiktet nordmann på rømmen i Thailand: – Føler seg truet på livet14:57 Tysk klimapakke vil koste minst 50 milliarder euro14:36 Global klimastreik kan slå alle rekorder14:34 Russisk skuespiller løslatt etter protestbølge14:34 Bill de Blasio trekker seg fra presidentvalgkampen14:26 Ruud hadde verdens 15. beste tennisspiller i kne13:59 DNB øker renten på boliglån13:50 Benjamin Netanyahu lever på lånt tid13:45 Sykehusangrep i Afghanistan tok 39 liv – 140 ble såret13:45 Mann bevisstløs etter slagsmål i Trondheim13:35 MDGs Venstre-flørt diskuteres bak lukkede dører13:01 Bertheussens VG-klage behandles i PFU13:00 Haaland kåret til ukens spiller i Champions League12:53 Rundt 100 mister jobben i Kleven verft12:43 Minst to døde i uvær i Texas12:39 Bjørndalen etter Hanevold-farvel: – Alt det flotte kom fram12:20 Åpen Folkekirke beholder flertallet11:41 Google varsler nye investeringer i Europa10:59 Lekkasjer fra statsbudsjettet for 202010:53 Ropstad: Snikislamisering er et dårlig ord10:53 Bompengepartiet står fast ved eksklusjon10:51 Norge går inn i europeisk forsvarssamarbeid10:17 Sudansk mann drept av Libyas kystvakt10:16 Jurist i UDI siktet for korrupsjon10:10 Her er Norges beste og verste elbil-kommuner09:47 Hvert tredje salg av landbrukseiendom var fritt09:47 Ulv påkjørt i Elverum09:24 Hanevold bisettes: – Takk for fantastiske øyeblikk09:19 Over 70 prosent av avisenes inntekter kommer fremdeles fra papir09:05 Interpol trapper opp jakten på norsk drapsmann09:05 Enda en øystat i Stillehavet vender Taiwan ryggen08:57 Equinor har fått verdens største vindkontrakt08:56 Godtar valget tross manipulasjon fra NRK08:54 Global klimaprotest innledet i Australia08:53 Alvorlig varslersak mot Trump holdes hemmelig08:39 FN nekter «slemme» land taletid på klimatoppmøte – får norsk støtte08:16 Myggmiddel kan være årsak til syke diplomater på Cuba08:00 Seks personer er skutt i Washington07:57 Flere voldtekter over internett etterforskes av politiet07:30 Ødegaard: Perfekt by, stolt øyeblikk, drømmer om Europa07:19 Solbakkens lag med kruttsterk Europa-statistikk06:55 Raja avviser lederkamp i Venstre06:00 2009-2019: Ti år med begrepet «snikislamisering»05:57 Ny behandling mot arvelig eggstokkreft godkjent i Norge
Siste nytt
13:23NæringslivVil ta fra Oljefondet: – Satser vi nå, kan vi få et nytt industrieventyr12:58SportThe Times: Liverpool spionerte på Manchester City, inngikk forlik12:56VerdenDemonstranter satte fyr på kinesisk flagg i Hongkong12:08VerdenFransk politi brukte tåregass mot demonstranter11:53NorgeNytt håp for geirfuglen: Vardøværing skal ha skutt den siste11:34NorgeMann brakt til sykehus med luftambulanse etter fallulykke i steinbrudd11:28LivetFridde til kjæresten under vann - druknet10:45NorgeManshaus har hatt kontakt med nynazistisk organisasjon10:19PengerFår kritikk: Bistandsorganisasjoner kan spare fem milliarder på solenergi09:22PengerReisegigant nær økonomisk kollaps08:19VerdenBiden krever utskrift av Trump-samtale08:08PolitikkStort marked for lyntog i Norge, men det er åtte problemer07:39NorgeEn person pågrepet etter taxiran i Oslo06:46VerdenTrump: En handelsavtale må ikke være i boks før valget06:46NorgeEn mann er pågrepet etter alvorlig voldshendelse i Kristiansand06:23VerdenDrap på journalist på Malta skal etterforskes uavhengig06:03NorgeDette skjer i dag05:45VerdenFire turister omkom i bussulykke i USA05:34NorgeDette skjedde i natt04:58VerdenOrkan har nådd Californiahalvøya04:14NorgeAnmelder Helse Bergen etter at foreldrene ble drept av broren03:48VerdenArgentinas tidligere president stilles for retten igjen03:19VerdenDemonstrasjoner mot Egypts president02:49NorgeMann pågrepet for to år gammel overfallsvoldtekt etter DNA-treff02:25VerdenGlobal klimastreik kan slå alle rekorder02:12VerdenDomstol hever Hydros bruksforbud av deponi i sivil sak01:26Norge«Sigøynerkongen» Karoli siktet for grove trusler01:21VerdenUSA sender soldater til Saudi-Arabia og Emiratene etter oljeangrepet00:43VerdenUSA har inngått asylavtale med El Salvador00:31NorgeMann omkom i drukningsulykke ved Halsa00:03Norge20 innsatte evakuert etter fengselsbrann23:57VerdenWalmart stopper salg av e-sigaretter etter flere dødsfall23:35NorgeNordmann vant 443 millioner i Eurojackpot23:00NorgeMann funnet i sjøen ved Halsa – får livreddende førstehjelp22:55NorgeFengselsbygg i Oppland trolig totalskadd i brann22:37VerdenFire døde og mange kritisk skadd i bussulykke i USA21:52NorgeKvinne tiltalt for offentlig sex på populært utfartssted i Fredrikstad21:31PolitikkBedragerisiktede Keshvari kan beholde stortingslønn i fengsel20:56Politikk– Enda et nederlag ville være pinlig for Trump20:12Norge13-åring fraktet til sykehus etter fallulykke ved Nesøybrua19:58SportNorge må spille skjebnekamp for tomme tribuner19:43VerdenColombia: 8 tonn kokain funnet i ubåt19:23VerdenTrump indikerer at han ikke planlegger angrep mot Iran19:08PolitikkOpposisjonen i Oslo krever gransking av Lan Marie Berg etter brudd på arbeidsmiljøloven19:01Penger– Tok Visa-kort fra mann og «svidde av» 152.527 kroner18:29NorgeTre biler involvert i kollisjon i Hordaland: Tre personer til sykehus18:21PolitikkACER-rettssak mot statsministeren: – Nok er nok!17:33NorgeTre nye meldinger om syke hunder: 90 forskjellige hunderaser har hatt symptomer17:19PolitikkSiv Jensen skal bli tøffere: – Det kan vitalisere regjeringssamarbeidet16:34VerdenRussland og Kina med stor militærøvelse15:56PengerNordmenns kryptoformue sank med 3,6 milliarder i fjor15:54KulturTwitter stenger flere tusen kontoer som har spredd falske nyheter15:38Helse og livsstilStudie: Psykiske lidelser ga mer rus15:28NorgeMann (19) filmet voldtekt - sendte videoene til venner15:15VerdenBloomberg-journalister for retten i Tyrkia15:14NorgeBilfører satt fast i bilen etter kollisjon med lastebil15:00VerdenDrapssiktet nordmann på rømmen i Thailand: – Føler seg truet på livet14:57PengerTysk klimapakke vil koste minst 50 milliarder euro14:36VerdenGlobal klimastreik kan slå alle rekorder14:34VerdenRussisk skuespiller løslatt etter protestbølge14:34PolitikkBill de Blasio trekker seg fra presidentvalgkampen14:26SportRuud hadde verdens 15. beste tennisspiller i kne13:59PengerDNB øker renten på boliglån13:50PolitikkBenjamin Netanyahu lever på lånt tid13:45VerdenSykehusangrep i Afghanistan tok 39 liv – 140 ble såret13:45NorgeMann bevisstløs etter slagsmål i Trondheim13:35PolitikkMDGs Venstre-flørt diskuteres bak lukkede dører13:01KulturBertheussens VG-klage behandles i PFU13:00SportHaaland kåret til ukens spiller i Champions League12:53PengerRundt 100 mister jobben i Kleven verft12:43VerdenMinst to døde i uvær i Texas12:39SportBjørndalen etter Hanevold-farvel: – Alt det flotte kom fram12:20NorgeÅpen Folkekirke beholder flertallet11:41PengerGoogle varsler nye investeringer i Europa10:59PolitikkLekkasjer fra statsbudsjettet for 202010:53PolitikkRopstad: Snikislamisering er et dårlig ord10:53PolitikkBompengepartiet står fast ved eksklusjon10:51NorgeNorge går inn i europeisk forsvarssamarbeid10:17VerdenSudansk mann drept av Libyas kystvakt10:16NorgeJurist i UDI siktet for korrupsjon10:10MotorHer er Norges beste og verste elbil-kommuner09:47PengerHvert tredje salg av landbrukseiendom var fritt09:47NorgeUlv påkjørt i Elverum09:24SportHanevold bisettes: – Takk for fantastiske øyeblikk09:19KulturOver 70 prosent av avisenes inntekter kommer fremdeles fra papir09:05VerdenInterpol trapper opp jakten på norsk drapsmann09:05VerdenEnda en øystat i Stillehavet vender Taiwan ryggen08:57PengerEquinor har fått verdens største vindkontrakt08:56PolitikkGodtar valget tross manipulasjon fra NRK08:54VerdenGlobal klimaprotest innledet i Australia08:53VerdenAlvorlig varslersak mot Trump holdes hemmelig08:39PolitikkFN nekter «slemme» land taletid på klimatoppmøte – får norsk støtte08:16VerdenMyggmiddel kan være årsak til syke diplomater på Cuba08:00VerdenSeks personer er skutt i Washington07:57NorgeFlere voldtekter over internett etterforskes av politiet07:30SportØdegaard: Perfekt by, stolt øyeblikk, drømmer om Europa07:19SportSolbakkens lag med kruttsterk Europa-statistikk06:55PolitikkRaja avviser lederkamp i Venstre06:00Norge2009-2019: Ti år med begrepet «snikislamisering»05:57Helse og livsstilNy behandling mot arvelig eggstokkreft godkjent i Norge
Populært