Meny

Disse bedriftene vil selge ditt DNA på internett

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Menneskelig DNA er i ferd med å bli en milliardindustri, og verdifull valuta for forskere, legemiddelselskap og myndigheter.

Markedet for hjemmetester av DNA har eksplodert, og selskapene lover spennende innsikter som «hvor kom mine forfedre fra?» og «er jeg genetisk disponert for visse helseplager?»

Folk med interesse for arv og genetikk kan sende en DNA-prøve, en spyttprøve tatt hjemme, til ulike bedrifter, som analyserer den og sender tilbake resultatene.

Men det finnes baksider. I desember gikk den føderale amerikanske forbrukervernsetaten Federal Trade Commission ut med en advarsel i skrivet «DNA-hjemmetester:tenk over personvernet»:

Forskerne Francis Crick og James Watson foreslo i 1953 «vindeltrappmodellen» for arvestoffet DNA, som inneholder oppskriftene som bestemmer hvordan en organisme skal se ut og fungere. Her en tidlig skisse ved Crick. Deres modell er i dag allment akseptert. Wikimedia. (CC BY 4.0).

«Den bitte lille prøven du gir fra deg kan avsløre de biologiske byggesteinene som gjør at du er du. Dataene kan være opplysende for deg som person, men kunder bør følge med på hvem som får adgang til din opplysninger om ditt arvemateriale og helse».

Etaten oppfordrer til å undersøke alternativene og deres forhold til personvern før man kjøper slike tjenester.

Blant de store, kjente aktørene er Ancestry DNA og 23andMe, som tar ned mot 1600 kroner for enkle analyser om helse og opphav. Bedrifter som kartlegger hele ditt arvemateriale (genom) krever i overkant av 10.000 kroner.

Ekstremt personlig

Din genetiske kode er ekstremt personlig informasjon, for eksempel på grunn av all informasjonen den kan gi om din helse. Det er neppe en god idé å selge den til hvem som helst på internett.

– Når du tegner deg for en av disse testene og haker av for at du «sier deg enig i vilkårene» gir du rett og slett fra deg din eiendomsrett, personvernsrettigheter og juridiske rettigheter til din DNA, sier forbrukerrettsadvokaten Joel Winston i et videointervju med io9.

Med slike betingelser kan bedriftene beholde dine data, og for eksempel selge dem i forskningsøyemed, skriver The Guardian.

DNA-analysegiganten Illumina startet i fjor Luna DNA, som er en «genomisk og medisinsk forskningsdatabase drevet med blockchain-teknologi ». Denne lanseres i løpet av året. DNASimple vil sette brukere i direkte kontakt med aktuelle vitenskapelige studier, og betaler for tilgangen. Det finnes en håndfull tilsvarende bedrifter i oppstartsfasen, skriver io9.

En DNA-test kan foreksempel avsløre om man har en neanderthal et stykke tilbake i familien. Scanpix/AP.

Sjefen for Luna DNA, Bob Kain, sier til io9 at selskapets mål er å gi flere mennesker insentiv til å dele sine data, og lagre dem et tilgjengelig sted, slik at flere medisinske forskningsprogram får tilgang. Bedriften bruker sin egen elektroniske valuta, Luna Coin, til å belønne deltakerne. Dette skal også være forskernes valuta ved kjøp av tilgang. Blockchain-teknologien er ment å sikre dataene.

Vil la kundene beholde rettighetene

Også den amerikanske oppstartsbedriften Nebula Genomics ønsker å snu på forretningsmodellen, ved å tilby kartlegging av hele ditt arvemateriale, men tillate kundene å beholde rettighetene til sine data. Disse kan siden leies ut på engangsbasis til for eksempel legemiddelselskap. Også denne bedriften vil benytte blockchain-teknologien til kryperting og transaksjoner. Nebula håper å ha sine tjenester tilgjengelige i løpet av et halvår.

Leder for forskningsstiftelsen Center for Medicine in Public Interest, Petter Pitts, advarer:

– Dersom dine genetiske data har verdi, bør du kunne dele dem mot vederlag? Ja, absolutt. Samtidig er ikke alle genetiske profiler like verdifulle fra et økonomisk perspektiv. Det er en risiko for at folk blir usikre på hva de har, og at de kan bli utnyttet, sier Pitts til io9.

Les også:

Bruker ny teknologi for å endre DNA i stamceller

Forslag om at DNA-tester skal stanse juks med familieinnvandring

Milliardær slåss mot DNA-registrering

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært