Selvmordskult får skylda for dataspillforbud i Midtøsten

Oppgavene deltakerne av selvmordsspillet får kan starte uskyldig, men kan etter hvert gå over i selvskading og få et fatalt utfall.
Oppgavene deltakerne av selvmordsspillet får kan starte uskyldig, men kan etter hvert gå over i selvskading og få et fatalt utfall. Foto: SoMe
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forbudet mot dataspill i Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater knyttes opp mot et internettbasert selvskadings-spill. Kripos kjenner til norske tilfeller.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Saudi-Arabia har vedtatt å forby 47 svært populære dataspill, som følge av at en 13 år gammel jente og en 12 år gammel gutt tok sine egne liv, etter å ha deltatt i et selvmordsspill, kjent blant annet som «Blue Whale». Det melder nyhetsbyrået Associated Press. De forente arabiske emirater har et lignende forbud som inkluderer visse apper.

I Norge har Kripos bistått eller rådgitt i saker som gjelder bekymring for ungdom som har brukt «spillet» og hvor man har satt inn tiltak for å avverge selvmord, får ABC Nyheter opplyst.

Kripos: Kynisk og destruktivt

Ungdommene rekrutteres av bakmenn til en form for selvmordskult, der de får beskjed eller blir truet til å foreta stadig farligere handlinger i løpet av 50 dager, som kulminerer i oppgaven om å ta eget liv for å «vinne» spillet.

Kripos kaller det «kynisk og destruktiv virksomhet», som kan trigge sårbare ungdommer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det morbide konseptet har trolig sitt utgangspunkt i Russland, og har siden spredt seg til flere land.

Deltakere kan bli bedt om å laste ned en app eller et program som samler personlig informasjon og gir administratorene et pressmiddel overfor ungdommene.

Registrert i Norge

– Vi er kjent med enkelte slike saker også i Norge og dette er saker som tas på alvor. Dersom noen er bekymret for venner, bekjente eller familie som kanskje er med på denne type spill, bør de ta kontakt med foreldre, kommunale hjelpetiltak eller politiet, sier Ida Dahl Nilssen, kommunikasjonssjef i Kripos.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Ida Dahl Nilssen leder Kommunikasjonsseksjonen ved Kripos. Foto: Kripos
Ida Dahl Nilssen leder Kommunikasjonsseksjonen ved Kripos. Foto: Kripos

Kripos er kjent med at lokalt politi enkelte steder har forsøkt å jobbe målrettet og forebyggende opp mot ungdomsmiljøer hvor denne type aktivitet har foregått.

– Å jobbe slik målrettet mot utsatte miljøer kan kanskje være mer effektivt enn å informere veldig bredt, også med tanke på at vi nødig vil introdusere dette for flere ungdommer og dermed rekruttere dem inn i denne type aktivitet, sier Nilssen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Snakk med noen du stoler på

– Medietilsynet har så vidt jeg vet ikke fått noen rapporter om «Blue Whale»-fenomenet i Norge, men våre råd til barn og unge som opplever noe negativt eller blir presset til å gjøre ting de ikke vil når de gamer eller er på sosiale medier, er å snakke med noen de stoler på om det, sier Kristine Meek, kommunikasjonsdirektør i Medietilsynet.

Kristine Meek er direktør for kommunikasjon, rådgivning og analyse i Medietilsynet. Foto: Martin Fjellanger
Kristine Meek er direktør for kommunikasjon, rådgivning og analyse i Medietilsynet. Foto: Martin Fjellanger

Myndighetene i Midtøsten har ikke forklart hva slags forbindelse de forbudte dataspillene har til tragediene.

Saudi-Arabia opplyser at spillene har brutt forskrifter, men det er uklart hvilke, skriver AP.

Det norske Medietilsynet viser til at de forbudte spillene har 18 årsgrense med innslag av vold og/eller nakenhet, men det er så vidt de vet ingen ting i disse spillene som er knyttet til «Blue Whale».

Medietilsynet: – Ingen grunn til panikk

– I Norge har vi ytringsfrihet. For at en ytring eller et audiovisuelt innhold skal bli forbudt i Norge, må det være lovstridig. Eksempelvis regulerer straffeloven blant annet hatefulle ytringer, særlig grove voldsskildringer, fremvisning og fremstilling av seksuelle overgrep mot barn, og pornografi med skildringer som er egnet til å virke støtende, menneskelig nedverdigende eller forrående, sier Meek.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er påtalemyndigheten som håndhever bestemmelsene i straffeloven, påpeker hun. Medietilsynet er ikke kjent med at noen dataspill er blitt forbudt i Norge med hjemmel i straffeloven.

– Slik vi ser det er det ingen grunn til å skape panikk, verken hos spillglade eller andre, men vi vil gjerne oppfordre alle foreldre til å ta en prat om det digitale livet med barna sine nå i ferien. Spør hva barna liker å spille, hvorfor det er gøy, prøv gjerne selv og bli enige om regler for hva som er greit sammen, sier hun.

22-åring under etterforskning

Avisen Novaja Gazeta har tidligere anslått tallet på ofre i Russland til «dusiner», men omfanget er vanskelig å fastslå, ettersom deltakere blir bedt om å slette alle bevis fra loggene på sosiale medier som ble brukt.

I juni i år ble en 22 år gammel russer, arrestert og er under etterforskning for å ha forberedt 10 mindreårige jenter på å dø, skriver Evening Standard.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han skal være en begavet finansanalytiker og dataekspert med godt betalt jobb. Ifølge russiske myndigheter mente han at tenåringer er «onde» og at de «ikke fortjener å leve».

Selv sier han at han kun var «vennlig» mot jentene, skriver avisen.

– De var glade for å dø

Ifølge Huffington Post blir sårbar ungdom aktivt rekruttert til å bli med. Fra før har mediene i Russland, Storbritannia og India beskrevet forbindelsen mellom selvmord og «Blue Whale». Det er registrert tilfeller også i USA.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Imidlertid er enkelte uenige i omfanget. Den britiske uavhengige organisasjonen for trygt Internett, UK Safer Internet Centre, omtalte Blue Whale-dekningen som «et eksempel på sensasjonalistisk falsk nyhet» i april i fjor.

På en annen side har myndighetene i Russland aktivt jobbet for å spore opp mulige bakmenn. 23 år gamle russiske Philip Budeikin ble i fjor dømt til tre år og fire måneders fengsel for å ha bidratt til å spre kulten, skriver The Moscow Times.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Daily Mail har han omtalt ofrene som «biologisk avfall» som «var glade for å dø».

Rakk å ta sitt eget liv

I fjor ble også en 17 år gammel jente arrestert i Khabarovsk Kraj, helt øst i Russland, meldte Metro.

Hun skal ha brukt trusler om å myrde deltakere eller deres familiemedlemmer hvis de ikke følger ordre. Hun skal selv ha deltatt tidligere, men stoppet innen hun rakk å ta sitt eget liv.

På diverse blogger har Associated Press sin artikkel om saken fått mye kritikk og er blitt forsøkt tilbakevist. AP opplyser til ABC Nyheter at de står for det de har skrevet, til tross for kritikken.