Trump foreslår 4-prosentmål for NATO-landene

USAs president Donald Trump ønsker at NATO-landene skal bruke fire prosent av bruttonasjonalprodukt på forsvar. Foto: EPA / NTB scanpix.
USAs president Donald Trump ønsker at NATO-landene skal bruke fire prosent av bruttonasjonalprodukt på forsvar. Foto: EPA / NTB scanpix.

USAs president Donald Trump foreslår at NATO-medlemmene forplikter seg til å bruke 4 prosent av bruttonasjonalproduktet på forsvar.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pressesekretær Sarah Huckabee Sanders i Det hvite hus bekrefter at Trump luftet forslaget under et møte med NATO-lederne i Brussel onsdag.

Det er uklart hvilket tidsperspektiv Trump ser for seg. NATOs nåværende mål er at medlemmene oppnår 2 prosent innen 2024.

– La oss nå begynne med 2 prosent, humret NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg da han fikk spørsmål fra pressen etter møtet.

2-prosentmålet har vært viktig for Trump å fremme. Han har presset medlemslandene til å bruke mer penger på forsvar, for å avlaste USA som påtar seg en langt større byrde, har han sagt.

Les også: NATO-landene har vedtatt slutterklæring fra toppmøtet

På møtet i Brussel onsdag vedtok medlemslandene en felleserklæring der 2-prosentmålet nevnes og at det bør oppnås innen 2024. Etter møtet tvitret Trump at 2-prosentmålet må oppnås umiddelbart.

– Hva er NATO godt for når Tyskland betaler milliarder av dollar til Russland for gass og energi? Hvorfor er deres [sic] bare fem av 29 medlemsland som har oppfylt sin forpliktelse? USA betaler for Europas beskyttelse, men taper milliarder på handel. Må betale 2 prosent av bruttonasjonalprodukt UMIDDELBART, ikke innen 2025 [sic], skrev han.

Les også: Trump presset Stoltenberg for åpent kamera

NATO anslår at 15 av de 29 medlemslandene vil være i stand til å nå 2-prosentmålet innen 2024, basert på anslag som foreligger nå.

Trump fikk 17. mai besøk av Stoltenberg i Det hvite hus. Der skrøt Trump av Stoltenbergs innsats for å få europeiske land til å betale mer med mål om at alle i alliansen skal bruke en sum tilsvarende minst 2 prosent av BNP på forsvar.

– Men 2 prosent er et veldig lavt tall. Det burde i virkeligheten vært 4 prosent, sa Trump i mai.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden