Stadig flere trues av sult

Sør-Sudan er et av landene der millioner av mennesker sulter. Dette bildet ble tatt ved et matdistribusjonssenter i Bahr el Ghazal-regionen i april i fjor. Foto: AP / NTB scanpix
Sør-Sudan er et av landene der millioner av mennesker sulter. Dette bildet ble tatt ved et matdistribusjonssenter i Bahr el Ghazal-regionen i april i fjor. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

124 millioner mennesker i 51 land trues av akutt matmangel, og verst er situasjonen i Jemen, advarer FNs mat- og landbruksorganisasjon (FAO). 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Antallet land og mennesker som trenger matvarehjelp utenfra, har økt, viser FAOs siste Global Report on Food Crises.

I 2016 var 108 millioner mennesker i 48 land truet av akutt matmangel. Økningen skyldes i første rekke krisene i Myanmar, Nigeria, Kongo, Sør-Sudan og Jemen, konstaterer rapporten.

Jemen gir aller størst grunn til bekymring, mener FAO.

– Situasjonen der blir trolig enda verre, særlig på grunn av begrenset adgang, økonomisk kollaps og utbrudd av sykdom, heter det i rapporten.

Krig og tørke

Alvorlig tørke kommer til ytterligere å svekke matsikkerheten på landsbygda i Somalia, sørøst i Jemen, øst i Kenya, og i flere land i Vest-Afrika og Sahel-beltet, blant dem Senegal, Tsjad, Niger, Mali, Mauritania og Burkina Faso, frykter FAO.

Den største og verste trusselen mot matsikkerheten vil i år likevel være krig og konflikt, noe som rammer Afghanistan, Den sentralafrikanske republikk, Kongo, det nordøstlige Nigeria, landene rundt Tsjad-sjøen, Sør-Sudan, Syria, samt Jemen og Libya, ifølge rapporten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: WFP advarer mot følgene av Jemen-blokade

Underliggende årsaker

– Rapporter som denne gir oss helt nødvendige data og analyser som gjør at vi bedre kan forstå utfordringene. Det er nå opp til oss å handle for å dekke behovene til dem som daglig sulter, og å gå løs på de underliggende årsakene, sier FNs generalsekretær António Guterres i en kommentar til rapporten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Sult og manglende matsikkerhet rammer millioner av mennesker verden over. Stilt overfor menneskeskapte katastrofer og naturkatastrofer trengs et mer robust og globalt strategisk svar på matkriser, sier EU-kommissær for humanitær bistand og krisehåndtering, Christos Stylianides.

Sammenheng

FAO-sjef José Graziano da Silva etterlyser større oppmerksomhet rundt sammenhengen krig og sult.

– Vi må erkjenne og se nærmere på sammenhengen mellom sult og konflikt dersom vi skal lykkes med å utrydde sulten. Ved å investere i matsikkerhet og livsopphold i konfliktsituasjoner, styrker vi motstandsdyktigheten og kan også bidra til varig fred, sier han.

– Konsekvensene av konflikt og klimaendringer er klare. Millioner av mennesker sulter. Kampene må stanse og verden må komme sammen for å hindre disse krisene som ofte skjer rett foran øynene på oss, sier sjefen for FNs matvareprogram (WFP), David Beasley.