FN: Syrere sulter i hjel i Øst-Ghouta uten våpenhvile

Sårede evakueres av redningsmannskaper fra De hvite hjelmene etter nye luftangrep i Ghouta onsdag. Bildet er levert av De hvite hjelmene og verifisert av nyhetsbyrået AP. Foto: Syrian Civil Defense White Helmets via AP / NTB scanpix.
Sårede evakueres av redningsmannskaper fra De hvite hjelmene etter nye luftangrep i Ghouta onsdag. Bildet er levert av De hvite hjelmene og verifisert av nyhetsbyrået AP. Foto: Syrian Civil Defense White Helmets via AP / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix

Flere syrere kommer til å dø av sult enn av bomber hvis ikke våpenhvilen snart innføres i Øst-Ghouta, advarer FNs nødhjelpssjef.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FNs sikkerhetsråd krevde lørdag en 30 dagers lang våpenhvile i Syria. Den er ikke blitt iverksatt.

I stedet beordret Russland fra tirsdag en femtimers daglig «humanitær pause» i Øst-Ghouta, der over 600 sivile skal ha blitt drept siden 18. februar. Men nødhjelpen har ikke kommet fram, og syke og sårede er ikke brakt ut.

For hjelpeorganisasjonene har ikke våget å bevege seg inn i opprørsenklaven utenfor Damaskus. Det er rett og slett ikke mulig på så kort tid, påpekte nødhjelpssjef Mark Lowcock overfor Sikkerhetsrådet onsdag.

– Vi vil snart komme til å se at flere mennesker dør av sult og sykdom enn av bombingen og granatangrepene, sa Lowcock.

Lik i ruinene

Regimets kampfly gjenopptok sine luftangrep i Øst-Ghouta kort tid etter at den begrensede våpenhvilen utløp klokka 14 onsdag, ifølge eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Selv om bombingen har avtatt, har dødstallet fortsatt å stige etter hvert som hjelpearbeidere har funnet stadig flere lik i ruinene. Frivillige fra De hvite hjelmene har utnyttet de få timene uten bombing og funnet flere døde i kjellere i utbombede hjem.

– Det er et blodbad her nede. Folk gjemmer seg under bakken på grunn av luftangrepene, men ikke engang det garanterer at du er trygg, sier Ali Bakr, en ung mann som var vitne til letearbeidet i småbyen Hamza.

147 barn

Blant dem som er drept i løpet av ti dager med flyangrep, tønnebomber fra helikoptre og artilleriangrep i Øst-Ghouta, er 147 barn, ifølge SOHR.

FNs nødhjelpssjef påpeker at Sikkerhetsrådets våpenhvilevedtak skulle gjelde hele Syria, og spurte onsdag medlemmene når våpenhvilen skal settes ut i livet.

Kolonner med mat og annen nødhjelp står klare til å gå inn i til sammen ti områder som enten er beleiret eller vanskelig tilgjengelig, inkludert Øst-Ghouta, sa Lowcock.

Røde Kors kritisk

Øst-Ghoutas rundt 400.000 innbyggere lider fra før av alvorlig mangel på mat og medisiner under en beleiring som har vart siden 2013. Situasjonen for mange av dem er kritisk, påpeker Røde Kors.

– Behovet for hjelp øker for hver dag, folk dør av skader fordi de mangler helsehjelp. Helse- og redningstjenestene er nær bristepunktet, sier generalsekretær Bernt G. Apeland i Norges Røde Kors onsdag kveld.

Han er også kritisk til den korte våpenhvilen som Russland kunngjorde. På fem timer er det verken trygt eller mulig å få fram forsyninger over frontlinjen eller hjelpe dem som er i akutt nød, påpeker Apeland.

Skylder på hverandre

Russlands FN-ambassadør sier i New York at de gjør «alt som er mulig» for å iverksette en humanitær våpenhvile i Syria.

Russerne, som kriger i Syria på vegne av Bashar al-Assads regime, avviser at de handler i strid med Sikkerhetsrådets resolusjon. Sverige, Storbritannia, Frankrike og Nederland var blant medlemmene som under onsdagens møte igjen ba Russland om å bruke sin innflytelse til å iverksette våpenhvilen.

Ifølge diplomatene har de viktigste syriske opposisjonsgruppene formelt sluttet seg til Sikkerhetsrådets våpenhvile, men det har ikke den syriske regjeringen gjort. Russland har på sin side lagt skylda på opprørerne for kampene i Øst-Ghouta de siste dagene.

Personvernpolicy