Meny

Her er videoen som skulle spilles ved verdens undergang

TV-stasjonen CNN hadde dommedagsvideo klar til å bli spilt ved verdens undergang. I 2015 ble den lekket på nett. Se den her.

Da den amerikanske nyhetskanalen CNN gikk på luften første gang i 1980, uttalte grunnlegger Ted Turner at kanalen ville sende kontinuerlig fram til verdens ende.

Skulle verdens ende plutselig bli et faktum, skulle kanalen dekke det også - ved å spille salmen «Nærmere deg, min gud», før de gikk i svart.

De fleste tenkte nok at utsagnet skulle sees på som et løfte om at CNN hadde kommet for å bli. Men i 2015 lekket en tidligere ansatt i nyhetskanalen en video av det som skal være CNNs myteomspunnede dommedagsvideo, altså videoen som den siste levende ansatte i nyhetskanalen skulle spille dersom verdens undergang var et faktum.

Les også:   Supervulkaner er vanligere enn antatt

Amerikansk militærkorps

Det var Michael Ballahan, en tidligere praktikant hos CNN, som hørte rykter om videoens eksistens og som sporet den opp i CNNs interne arkiv.

Ifølge Ballahan var tittelen på videoen «TURNER DOOMSDAY VIDEO» (Turner dommedagsvideo) og med videoen fulgte en kode: «HFR till the end of the world confirmed».

HFR står for «hold for release», altså «vent med å publisere», ifølge avisen The Guardian.

Videoen, som er i 4:3-format, som var standarden fram til dagens 16:9-format, viser et amerikansk militærkorps som fremfører samme salme som Turner hadde lovet, salmen «Nearer My God To Thee» (på norsk: «Nærmere deg, min gud»). Samme salme sies forøvrig å være det siste som ble fremført av orkesteret på Titanic før skipet sank.

Les også:   Det ble ikke noe dommedag likevel

Skal ha vist videoen til journalist

Det har ikke kommet noen offisiell bekreftelse fra CNN-gründer Ted Turner angående videoens autentisitet. Men i en artikkel fra avisen the New Yorker fra 1988 sies det at Turner skal ha vist fram videoen til en journalist på besøk i CNNs kontor i Atlanta, Georgia.

– Dersom vi ikke utryddes ved å tappe Jorden for ressurser, så kommer vi til å ødelegge oss selv i en kjernefysisk krig, skal Turner ha sagt før han satte på videoen til journalisten fra the New Yorker.

Dommedagsklokken nært midnatt

Nå er det få som virkelig tror at enden er nær. Men i januar i år ble viserne på verdens dommedagsklokke satt til to og et halvt minutt på midnatt. Dommedagsklokken stilles frem og tilbake etter det internasjonale spenningsnivået, og reguleres av Bulletin for atomforskere. Midnatt symboliserer dommedag.

Les også:   Dette vil skje dersom en asteroide skulle treffe havet

Ikke siden 1953 har klokken vært nærmere midnatt, og verden stått nærmere et selvutslettende stup. Skylden for dette får Nord-Koreas kjernefysiske tester samt Donald Trumps uforutsigbarhet som president.

Populært