– Sannsynligheten for krig mellom USA og Nord-Korea øker

Et bilde fra den nordkoreanske regjeringen viser testen av missiltypen Hwasong-15 i Nord-Korea 29. november. Innfelt bilde av H.R McCaster.
Et bilde fra den nordkoreanske regjeringen viser testen av missiltypen Hwasong-15 i Nord-Korea 29. november. Innfelt bilde av H.R McCaster. Foto: AP / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sannsynligheten for et forkjøpsangrep mot Nord-Korea øker hver gang det isolerte landet tester et missil eller et kjernevåpen, advarer en republikansk senator.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et interkontinentalt ballistisk missil ble 29. november skutt opp sør i Nord-Korea. Pyongyang opplyste senere at testen av missilet Hwasong-15 var vellykket, og at våpensystemet kan nå hele USAs fastland.

USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver H.R. McMaster uttalte på et sikkerhetsforum i Washington lørdag at muligheten for krig med Nord-Korea øker hver dag.

USA har krevet skjerpede internasjonale sanksjoner, inkludert nedskjæringer i oljeforsyningene til den isolerte staten, men både McMaster og senator Lindsey Graham mener risikoen for krig vokser til tross for den diplomatiske innsatsen.

– Jeg tror dette ville være den mest destabiliserende utviklingen i perioden etter andre verdenskrig. Det er noe som er en direkte risiko for oss, og setter verden i fare, sa McMaster.

Les også: Nord-Korea hevder Trump ber om atomkrig

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I stand til å nå USA

På CBS-programmet Face the Nation sa Graham at han tror USA begynner å gå tom for tid.

– Kineserne prøver, men ineffektivt, sa han.

Beijing har støttet en rekke sanksjoner som omfatter forbud mot import av nordkoreansk kull, jernmalm og sjømat. Men Kina har nektet å stenge en rørledning som frakter råolje til halvøya.

Vestlige eksperter er enige om at missilet som ble testet på onsdag er i stand til å nå USA. Det er uklart om landet har lyktes med å lage atomvåpen små nok til å bli satt på et missil.

Les også: – USA kan tape en krig mot Nord-Korea

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ville bli underlegne

Generalløytnant Jan-Marc Jouas, som tidligere var nestkommanderende for USAs styrker i Sør-Korea, advarer i et notat til flere ledende demokratiske representanter i Kongressen om følgende ved en krig med Nord-Korea.

– Dersom nordkoreanske hærstyrker angriper Sør-Korea, vil amerikanske og sørkoreanske tropper bli overrumplet og mangle luftstøtte, står det i notat ifølge det amerikanske tidsskriftet Newsweek.

Artikkelen fortsetter under annonsen

USA har en stor militær kapasitet, men Jouas advarer mot å tro at Nord-Korea er en enkel motstander å nedkjempe.

– Hvis en konflikt mellom Nord-Korea og USA plutselig skulle bryte ut, ville amerikanske tropper i Sør-Korea bli underlegne, være i mindretall og mangle forsyninger. USA kan derfor tape en krig mot Nord-Koreas massive hærstyrker, står det i notat.

Les også:

Tror nordkoreansk missil kan nå USA

– USA kan tape en krig mot Nord-Korea