Meny

1993-2017:

33.293 døde for drømmen om Europa

Migranter og flyktninger på vei mot et av redningsskipene til SOS Mediterranee og Leger uten grenser i Middelhavet, 30. august. 18 ble reddet fra denne båten, de fleste syrere og egyptere. Scanpix/AP.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En tysk avis publiserte nylig et 48 siders dokument: en liste over alle de 33.293 som har omkommet i forsøket på å søke et bedre liv i Europa siden 1993.
Etterlatt teddybjørn i ruinene av flyktningeleiren «Jungelen» i Calais, nord i Frankrike. Bildet er tatt i oktober i fjor. Scanpix/AFP.

Fatim Jawara var 19 år og spilte på det gambiske landslaget i fotball. Hun drømte om å spille i Europa, men druknet i fjor utenfor kysten av Libya da hun forsøkte å komme seg til Italia.

Mamadou Konate (33) fra Mali klarte å nå Italia, men omkom tidligere i år i en brann i den provisoriske leiren i San Severo.

Dette er bare to av over 33.000 skjebner i den europeiske flyktningkatastrofen ved og innenfor Europas grenser de siste 24 år.

Migranter forbereder seg på å sove under en trapp i Lyon i Frankrike, etter å ha blitt utvist fra en midlertidig leir. Scanpix/AFP.

Den tyske avisen Der Tagesspiegel ga før helgen ut en publikasjon som forsøker å nevne alle som døde i forsøket på å migrere til Europa, fra 1993 frem til mai i år. De flyktet fra krig, fattigdom og undertrykkelse i sine hjemland.

«Listen» har avisen kalt den 48 sider lange katalogen over de omkomne. Oppføringene forsøker å få med omstendigheter ved migrantens død, samt navn, alder og opprinnelsesland der det er mulig. Svært mange døde uten at man kjenner navnet deres.

Listen ble publisert 9. november, som i Tyskland markerer Berlinmurens fall i 1989, men også den organiserte nazistiske terroren mot jøder under «Krystallnatten» i 1938.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Faksimile fra «Die Liste».

Druknet og frøs ihjel

Migranter forsøker å ta seg ombord i et libysk kystvaktskip under en redningsaksjon i internasjonalt farvann utenfor kysten av Libya, mandag 6. november i år. Fem migranter omkom da den tyske organisasjonen Sea-Watch og libysk kystvakt forsøkte å redde dem fra båten som sank i Middelhavet. Begge parter ga hverandre skylden for ulykken etter hendelsen. Foto: Scanpix/Lisa Hoffmann/Sea-Watch via AP.

Mange av ofrene på nye «Listen» druknet i Middelhavet, eller frøs i hjel på europeisk fastland. Andre mistet livet i voldshandlinger i Europa, eller da de tok sine egne liv.

De store tallene kan være vanskelige å ta innover seg. Et eksempel New York Times trekker frem i sin gjennomgang av prosjektet er en ulykke i september 2016: 443 uidentifiserte mennesker, «opprinnelsesregion – Afrika», døde i en skipsulykke utenfor kysten av Egypt.

I andre tilfeller er enkeltpersoner fremhevet med navn på listen.

En punktert leketøysball henger fra barberblad-gjerdene ved Serbias grense mot Ungarn. September 2017. Scanpix/AP.

Der Tagesspiegel trykket 100.000 eksemplarer av bilaget, og distribuerte det sammen med papirutgaven 9. november. De øvrige vil bli gitt bort i forbindelse med en planlagt serie presentasjoner i Berlin. Listen kan også lastes ned i form av et PDF-dokument.

Det er også opprettet et nettsted for prosjektet, som er et samarbeid mellom avisen, organisasjonen United for Intercultural Action, kuratorer, institusjoner og kunstnere.

Representanter for internasjonale flyktningeorganisasjoner sier avisens oversikt later til å stemme overens med deres tall, ifølge New York Times.

Les også: – Migranter utsatt for tortur og voldtekt på grunn av EUs nye strategi

«Festning Europa»

En mindreårig poserer i en midlertidig leir i Lyon i Frankrike, 7. november. Scanpix/AFP.

Dokumentet bærer tittelen «Liste over de 33.293 registrerte asylsøkere, flyktninger og migranter som mistet sine liv på grunn av den restriktive politikken til Festning Europa».

«Festung Europa» er et begrep fra nazi-propaganda under andre verdenskrig, og beskrev Hitlers planer for å befeste hele det okkuperte Europa mot britisk invasjon.

«Vi ønsket å hedre disse menneskene», skriver Der Tagesspiegel. «Samtidig ønsker vi å vise at hver linje forteller om en skjebne, og at listen daglig vokser».

Tirsdag meldte Den internasjonale organisasjonen for migrasjon at 157.020 migranter har kommet til Europa via Middelhavet hittil i år, mens 2966 har omkommet i forsøket. I hele 2016 var tallene 341.215 ankomster og 4329 omkomne.

Les også: Migranter sender hjem 100 bistandsbudsjetter

Faksimile fra «Die Liste».

Les også:

IS-nederlag kan føre til opptrapping av krigen i Syria

Mafia tjener 2,6 millioner per flyktningebåt

Assad på vei mot seier, men vil herske over et Syria i ruiner

Populært