Fransk og tysk press mot katalanske separatister

Barcelonas gater var søndag stappfulle av mennesker som demonstrerte for at Catalonia skal forbli en del av Spania. Foto: Manu Fernandez / AP / NTB scanpix
Barcelonas gater var søndag stappfulle av mennesker som demonstrerte for at Catalonia skal forbli en del av Spania. Foto: Manu Fernandez / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frankrike kommer ikke til å anerkjenne et uavhengig Catalonia. Tyskland hever også stemmen og ber Spania forbli samlet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De to europeiske tungvekterne har fram til nå ligget lavt når det gjelder å kommentere utviklingen nordøst i Spania.

Men mandag sørget de to landene for å øke presset mot Catalonias regionale leder Carles Puigdemont, som i helgen antydet at han vil kunne erklære Catalonia som uavhengig allerede mandag.

– Hvis det blir en erklæring om uavhengighet, vil det være en ensidig handling, og det kommer ikke til å bli anerkjent, sier Frankrikes Europa-minister, Nathalie Loiseau, til nyhetskanalen CNews.

Merkel ringte Rajoy

Søndag demonstrerte minst 350.000 mennesker i Barcelona mot planene om løsrivelse.

Samme dag ringte Tysklands statsminister Angela Merkel til sin spanske kollega Mariano Rajoy og uttrykte støtte til et fortsatt samlet Spania. De to utvekslet også meninger om hvordan man kan få i gang en dialog innenfor rammene av den spanske grunnloven, opplyste Merkels talsmann Steffen Seibert mandag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Så sent som i forrige uke ønsket Seibert ikke å kommentere spansk politis harde fremgangsmåte under folkeavstemningen 1. oktober, der hundrevis av mennesker ble skadd.

Den franske ministeren understreker at EU ikke vil kunne ha noen meglerrolle i konflikten, samtidig som hun fastslår at hvis Catalonia løsriver seg fra Spania, så betyr det også at regionen mister EU-medlemskapet automatisk.

– Vi er allierte og partnere med Spania, og Spania er et stort demokrati, så vi kommer ikke til å blande oss inn i Spanias indre anliggender, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om Catalonia:

* Region med stor grad av selvstyre nordøst i Spania med om lag 7,5 millioner innbyggere. Barcelona er regionhovedstad.

* Carles Puigdemont er regionpresident.

* Regionen er Spanias rikeste og står for 19 prosent av Spanias bruttonasjonalprodukt. Kalles «Spanias fabrikk».

* Søndag 1. oktober arrangerte katalanske myndigheter en folkeavstemning om uavhengighet, som den spanske regjeringen og spansk høyesterett har erklært for ulovlig.

* Spansk politi gikk hardt til verks for å stanse folkeavstemningen ved å aksjonere mot stemmelokaler og velgere. Flere hundre ble skadd, de fleste fikk kun lettere skader.

* Over 90 prosent stemte for uavhengighet, men oppslutningen var lav. Kun 43 prosent av katalanerne brukte stemmeretten.

* Søndag 8. oktober demonstrerte 350.000 mennesker i Barcelona for et samlet Spania.

Spansk opposisjon

Også Spanias sosialdemokratiske opposisjonsleder, Pedro Sanchez, ber nå den katalanske lederen om å stoppe.

– Hvis han ser på oss, hvis han lytter, så stans alt og la være å ensidig erklære uavhengighet, sier Sanchez.

Folkeavstemningen om katalansk uavhengighet endte med at over 90 prosent stemte for katalansk uavhengighet, men bare 43 prosent av de stemmeberettigede deltok.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis Puigdemont erklærer uavhengighet, kan regjeringen i Madrid gjøre bruk av artikkel 155 i den spanske grunnloven som åpner for at Catalonias selvstyrestatus kan oppheves.

Det vil innebære at beslutninger som blir tatt av regionalforsamlingen, ikke lenger har noen gyldighet.

Stanser pengestrømmen?

Rajoy sier i et intervju med Die Welt at det overhodet ikke er noen fare for at Spania blir splittet.

– Absolutt ikke. Spania vil ikke bli splittet, og nasjonal enhet vil bli opprettholdt. Vi vil gjøre alt som lovverket tillater for å sikre det, sier Rajoy ifølge Reuters.

Hvis Catalonia skulle erklære seg som uavhengig, er det også sannsynlig at den spanske regjeringen vil stanse pengestrømmen til Catalonia, ifølge Marcus Buck, leder ved Institutt for samfunnsvitenskap ved Universitetet i Tromsø

– Hvis det blir uavhengighet og alle bankene trekker seg ut, vil Catalonia være bankerott i november. Så kritisk er den økonomiske situasjonen i Catalonia, sier Buck til Klassekampen.

Aktuelt:

Hundretusener samlet til demonstrasjon mot løsrivelse i Barcelona

Motstandere av katalansk uavhengighet demonstrerer i Spania

Ekspert spår grunnlovsreform i Spania