Meny

Russland innleder stor militærøvelse langs NATOs østflanke

Hviterussiske stridsvogner gjør seg klar til en militærøvelse sammen med Russland i nærheten av grensen til Polen. Foto: AP
Hviterussiske stridsvogner gjør seg klar til en militærøvelse sammen med Russland i nærheten av grensen til Polen. Foto: AP
Russland og Hviterussland innledet torsdag en større militærøvelse i områder som grenser til østeuropeiske NATO-land. NATO er sterkt kritisk.

Øvelsen foregår i Hviterussland, enklaven Kaliningrad og i regionen Pskov og Leningrad. Områdene grenser til NATO-landene Polen, Litauen, Latvia og Estland.

Den har fått navnet Zapad-017 (Vest-2017) og er planlagt å vare til onsdag neste uke.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg har reagert sterkt på det han mener er manglende russisk åpenhet om øvelsen.

Enkelte østlige NATO-land har hevdet at så mange som 100.000 soldater kan komme til å delta. Den britiske forsvarsminister Michael Fallon har fordømt øvelsen som en provokasjon som han hevder er ment å sette NATOs forsvar på prøve.

Bakgrunn:   NATO-sjef før russisk storøvelse: – Det er en farligere verden

– En tenkt fiende

Ifølge russiske myndigheter involverer øvelsen 12.700 soldater, 70 fly, 250 stridsvogner og ti krigsskip. De skal teste våpen mot en tenkt fiende, men det russiske forsvarsdepartementet framholder at øvelsen er helt og holdent av defensiv karakter.

Ifølge Hviterussland består øvelsen av et rollespill der styrkene kjemper mot en opprørsregion med europeiske støttespillere. Russland har oppgitt at styrkene skal simulere at de blir angrepet av «ekstremistgrupper» som forsøker å gjennomføre «terrorangrep».

Aktuelt:  Stoltenberg beskylder Russland for å bryte avtale om militærøvelser

– Bryter avtale

Stoltenberg har anklaget Russland for ikke å leve opp til en avtale mellom medlemmene av Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE), som går ut på at medlemslandene skal få anledning til å observere hverandres militærøvelser.

– Vi sender tre eksperter til øvelsen etter invitasjon fra Russland og Hviterussland, men disse invitasjonene lever ikke opp til den åpenheten OSSE krever, sa Stoltenberg da han besøkte Estland i forrige uke.

Aktuelt:

E-tjenesten tror russisk øvelse kan bli mye større enn varslet

Tyrkia kjøper russisk rakettsystem

Russland ute av konsulater i USA

Populært