Meny

Tyrkia kjøper russisk rakettsystem

President Recep Tayyip Erdogan kjøper avanserte raketter fra Russland, til protester fra NATO-allierte. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
President Recep Tayyip Erdogan kjøper avanserte raketter fra Russland, til protester fra NATO-allierte. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Tyrkia kjøper et avansert luftvernrakettsystem fra Russland. Tyrkias NATO-allierte ble ikke informert om avtalen på forhånd.

President Recep Tayyip Erdogan bekrefter at det er inngått kontrakt om kjøp av S-400, et moderne og avansert luftvernrakettsystem utviklet av den russiske våpenprodusenten GSKB Almaz-Antej.

– Så vidt meg bekjent har vi også betalt depositum, sa Erdogan tirsdag.

– Russlands president Vladimir Putin og jeg er fast besluttet på dette, legger han til.

Våpenkontrakten er den første store mellom Ankara og Moskva. Det er også den største avtalen Tyrkia har inngått med et land utenfor NATO.

– NATO har ikke blitt informert om detaljene i noe kjøp, sier en kilde i forsvarsalliansen.

Det er opp til de allierte å bestemme selv hva slags militært utstyr de ønsker å kjøpe, men tjenestemannen påpeker at det er viktig for NATO at de allierte har utstyr som gjør det mulig å operere sammen.

– Ingen NATO-allierte bruker for tiden S-400, tilføyer kilden.

Både Pentagon og flere amerikanske kongressmedlemmer har gitt uttrykk for bekymring over at Tyrkia satser på et russisk våpensystem.

Erdogan avfeier kritikken og mener Tyrkia står fritt til å kjøpe militært utstyr fra hvem de vil. Putins militære rådgiver Vladimir Kozjin understreker at handelen også er i Russlands interesse.

– Jeg kan garantere at alle beslutninger om denne kontrakten er helt i tråd med våre strategiske interesse, sier han til nyhetsbyrået TASS.

– Av den grunn forstår vi reaksjonene fra flere vestlige land, legger han til.

Les også:

EU-splittelse om tysk nei til Tyrkia

Juncker sier Tyrkia tar store skritt vekk fra Europa

Tyrkia skifter ut militære sjefer

Turistene strømmer igjen til Tyrkia

Populært