Nord-Korea truer med å angripe amerikansk militærbase

Myndighetene på Guam oppfordrer innbyggerne på øya om å forholde seg rolige og ikke få panikk. Øyas guvernør sier trusselnivået på Guam ikke har blitt hevet på grunn av trusselen fra Nord-Korea. Se video i vinduet over.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den lille stillehavsøya Guam, i utstrekning på størrelse med en amerikansk storby, er plutselig kommet i sentrum for ordkrigen mellom USA og Nord-Korea. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

President Donald Trump, som tirsdag kveld holdt en pressebrifing i New Jersey, leverte en bredside mot de nordkoreanske rakettoppskytningene som tok spenningsnivået opp ytterligere et hakk.

Trump lovet at Nord-Korea ville bli møtt med «ild og vrede av et slag som verden aldri har sett før», dersom ikke atomvåpenprogrammet stanses. Etter få timer svarte en uidentifisert talsmann for hæren i Pyongyang med å kunngjøre planer om å «omslutte» stillehavsøya Guam med rakettild.

Dette ble framstilt som et passende mottiltak mot de langtrekkende amerikanske bombeflyene som er stasjonert på Guam, og som USA sender inn over Koreahalvøya. Flyene kan utrustes med atomvåpen.

– Denne flytrafikken går Nord-Korea på nervene, sa talsmannen. Han la til at planen kan settes i verk på kort tid, dersom president Kim Jong-un bestemmer seg for det.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Nord-Korea utgjør en alvorlig og stigende trussel

Kina oppfordrer Nord-Korea til å stanse rakettester

Ikke selvmord

Nord-Koreas regjering delte dette bildet i slutten av juli fra en testoppskyting. Foto: NTB scanpix
Nord-Koreas regjering delte dette bildet i slutten av juli fra en testoppskyting. Foto: NTB scanpix

Korea-ekspert Vladimir Tikhonov sier det er en radikal ordbruk fra nordkoreansk side om dagen, men han tror ikke at landet ønsker å begå selvmord.

– Vi ser en ytterligere opptrapping av krigsretorikken, og det er en liten bit av virkelig fare i den situasjonen som nesten daglig forverrer seg. Men det er likevel usannsynlig at det blir militære sammentreff, sier Tikhonov til NTB.

Han er professor i Kina/Korea-studier ved Universitetet i Oslo. Tikhonov er født i Russland, men har i dag sørkoreansk statsborgerskap og mange års opphold i Norge bak seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Professoren legger til at ingen av partene ønsker en storkrig. For Nord-Korea vil det bety utslettelse, og for Sør-Korea og USA er krigsutbrudd en utenkelig utgang, mener Tikhonov.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Med president Donald Trump i Det hvite hus merker han at den sterkt ideologisk pregede ordkrigen er brakt til nye høyder, men at de militære realitetene i bunn ikke er blitt annerledes på amerikansk og nordkoreansk side.

Les også: Asia-toppmøte om Nord-Korea: – Utviklingen er en alvorlig trussel

Kina advarer USA mot å blande kortene

Mangler kapasitet

En atomvåpenekspert som gjentatte ganger har besøkt Nord-Koreas atomvåpenprogram, tviler på at rakettene er i stand til å nå amerikanernes militærbase på Guam.

Retorikken mellom de to landene utgjør per nå den største faren, mener professor Siegfried Hecker ved Stanford-universitetet i California i USA.

Selv om Nord-Korea i juli prøveskjøt to interkontinentale raketter, er det ekstremt utfordrende og fortsatt utenfor Nord-Koreas rekkevidde å skulle utvikle små kjernefysiske stridshoder, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trusselen fra Pyongyang kommer bare dager etter at FNs sikkerhetsråd vedtok nye sanksjoner som straff for den siste tidens oppskyting av ballistiske raketter. Vedtaket er det strengeste så langt og har som målsetting å kutte rundt en tredel av Nord-Koreas livsviktige handel med Kina.

Les også: Våpenekspert: Nord-Koreas rakett kunne nådd USAs fastland

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kina fraber seg hovedansvar for Nord-Korea

Atomstridshoder

Ifølge en analyse fra USAs militære etterretningstjeneste (DIA) har Nord-Korea utviklet små kjernefysiske stridshoder som kan monteres på landets raketter, skriver The Washington Post , som har fått tilgang til deler av analysen.

I sin årlige rapport, som ble lagt fram tirsdag, konkluderer det japanske forsvarsdepartementet med det samme.

Tidligere har amerikansk etterretning anslått at det vil ta minst tre år før Nord-Korea kan utvikle interkontinentale raketter som kan nå mål i USA. Det skal være de siste rakettoppskytingene som har fått DIA til å endre sine konklusjoner.

Les også: – Har testet missil som kan nå hvor som helst i verden

Nord-Korea: Vi bryr oss ikke om sanksjoner og press

Fakta om Nord-Korea

* Grunnlagt i 1948 etter delingen av den koreanske halvøya som følge av Japans nederlag i andre verdenskrig. Landet er siden blitt styrt med hard hånd, først av Kim Il-sung og siden hans arvinger med støtte fra den militære eliten.

* Landet ledes i dag av Kim Il-sungs sønnesønn Kim Jong-un

* Nord-Koreas hær er den femte største i verden med en million mann under våpen.

* Landets vel 24 millioner innbyggere er blant verdens fattigste.

* Nord-Korea er nærmest fullstendig isolert internasjonalt. Deres nærmeste allierte er Kina.

* Nord-Korea har pådratt seg det internationale samfunnets vrede med atomprøvesprengninger og test av langtrekkende missiler.

* FNs sikkerhetsråd krever at Nord-Korea stopper sine atom- og missilprogrammer. Ledelsen i hovedstaden Pyongyang nekter å bøye seg for kravet.

(Kilder: Reuters)