– Nord-Korea utgjør en alvorlig og stigende trussel

FN har innført strengere sanksjoner mot Nord-Korea. Dette hadde USAs FN-ambassadør Nikki Haley å si etter resolusjonen ble stemt over. Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs president Donald Trump sier han har snakket med Sør-Koreas president Moon Jae-in, som er fornøyd med søndagens FN-resolusjon. Nord-Korea reagerer kraftig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– De nye FN-sanksjonene mot Nord-Korea er en voldsom krenkelse av landets suverenitet. Vi skal svare med tusenfoldig hevn, heter det i den offisielle reaksjonen fra Pyongyang, ifølge det statlige nyhetsbyrået KCNA, melder AP.

Uttalelsen kommer mens Nord-Koreas utenriksminister Ri Yong-ho deltar på det utvidede forumet til Organisasjonen av sørøstasiatiske land (ASEAN).

– Vi er klare til å gjengjelde mot USA på mye kraftigere måter slik at de får betale prisen for den voldelige kriminaliteten landet har utført mot vårt land og vårt folk.

På møtet deltar også USAs utenriksminister Rex Tillerson, som avslo muligheten til snarlige forhandlinger med Nord-Korea med begrunnelsen at de nye sanksjonene er et tegn på at verdenssamfunnet har sett seg lei på landets atomvåpenambisjoner.

– Det beste signalet Nord-Korea kan sende om at de er klare for forhandlinger, er at de stopper disse rakettestene, sier Tillerson.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Asia-toppmøte om Nord-Korea: – Utviklingen er en alvorlig trussel

Vil tape én millard dollar årlig

De nye sanksjonene kommer etter at Nord-Korea gjennomførte to vellykkede oppskytinger av interkontinentale missiler 4. og 28. juli. Resolusjonen ble ført i pennen av USA, som de siste ukene har forhandlet om teksten med Kina.

Beregninger tilsier at Nord-Korea vil tape 1 milliard dollar årlig i eksportinntekter som følge av de nye sanksjonene. Det tilsvarer en tredel av landets samlede, årlige eksportinntekter, som antas å være 3 milliarder dollar.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Kina oppfordrer Nord-Korea til å stanse rakettester

Trump fornøyd

USAs president Donald Trump er svært fornøyd med at presset nå øker mot det nordkoreanske regimet:

– Akkurat ferdig med en samtale med president Moon i Sør-Korea. Veldig fornøyd og imponert over 15–0 i FN-avstemningen om Nord Korea-sanksjoner, skrev president Trump på Twitter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– De to lederne bekreftet at Nord-Korea utgjør en alvorlig og stigende trussel mot USA, Sør-Korea og Japan, så vel som de fleste land rundt om i verden, heter det i en uttalelse fra Det hvite hus.

Resolusjonen som ble vedtatt i FN lørdag kveld, forbyr all nordkoreansk eksport av kull, jern og bly, samt fisk og annen sjømat. Omtrent 90 prosent av eksporten fra Nord-Korea går til Kina.

Sør-Korea og Nord-Koreas utenriksministre møttes

Utenriksministrene fra Sør-Korea og Nord-Korea møttes søndag før en middag mellom landene i Organisasjonen av sørøstasiatiske land (ASEAN).

Under det korte møtet oppfordret Sør-Koreas utenriksminister Kang Kyung-wha sin nordkoreanske kollega, Ri Yong-ho, til å akseptere Sør-Koreas forslag om møter for å minske spenningen på den koreanske halvøya. Det opplyser en ikke navngitt tjenestemann fra det sørkoreanske utenriksdepartementet til nyhetsbyrået Yonhap.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Gitt den nåværende situasjonen der Sør-Korea samarbeider med USA for å øke presset på Nord-Korea, mangler en slik oppfordring oppriktighet, repliserte den nordkoreanske utenriksministeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sør-Koreas utenriksminister oppfordret også til å åpne opp for å drøfte gjenforeninger av splittede familier.

Møtet mellom utenriksministrene skjedde kun et døgn etter at FNs sikkerhetsråd enstemmig vedtok å skjerpe sanksjonene mot Nord-Korea.

USAs utenriksminister, Rex Tillerson, sier det beste signalet Nord-Korea kan gi om landet er klar for samtaler med USA, er å stoppe testingen av missiler.

Nord-Korea avviser atomforhandlinger

Nord-Korea fordømmer FNs nye sanksjoner som et voldelig brudd på landets suverenitet og avviser å gå inn i forhandlinger om atomprogrammet.

– Vi kommer ikke til å legge vårt atomprogram, som er selvforsvarende og et avskrekkende middel, på forhandlingsbordet mens USA truer oss, heter det i en uttalelse viderebrakt av det statlige nyhetsbyrået KCNA.

– Vi kommer aldri til å ta et eneste skritt tilbake fra å styrke vår atommakt, heter det videre.

Les også:

Kina advarer USA mot å blande kortene

– Har testet missil som kan nå hvor som helst i verden

Fakta om Nord-Koreas atomprogram

* Nord-Korea skal ha prøvesprengt atombomber fire ganger: i oktober 2006, i mai 2009, i februar 2013 og i januar 2016.

* Nord-Korea trakk seg fra Ikkespredningsavtalen for atomvåpen i 2003. Samme år ble de såkalte sekslandsforhandlingene mellom de to koreanske statene, Kina, Japan, Russland og USA, innledet i Beijing. Forhandlingene brøt sammen i 2008.

* Nord-Koreas viktigste atomanlegg ligger i Yongbyon og begynte å produsere plutonium til kjernefysisk brensel i 1984.

* Nord-Korea har flere ganger prøveskutt raketter, noen dem med en rekkevidde langt over grensen på 150 kilometer som FNs sikkerhetsråd pålagt dem, men landet har trolig ikke atomsprengladninger små nok til å kunne bæres av rakettene.

(Kilder: NTB)