Meny

Senatet skal stemme over Obamacare

Mitch McConnell legger fram nok en strategi for å få på plass en ny helsereform i USA. Foto: Carolyn Kaster / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Republikanernes leder i Senatet Mitch McConnell sier de vil stemme over avskaffelsen av Obamacare tidlig neste uke.

Senatet vil stemme over hvorvidt Obamacare skal avskaffes eller ikke, på tross av at det ikke foreligger en ny og ferdig utarbeidet helsereform, opplyser McConnell.

Republikanernes leder trenger minst 50 stemmer for å få avskaffet den eksisterende reformen, men også denne tilnærmingen har møtt motstand i Republikanernes egne rekker.

– Jeg kom ikke til Washington for å skade folk, sa den republikanske senatoren Shelley Moore Capito fra West Wirginia, som sier hun nekter å stemme for McConnells siste forslag.

Les også:   Republikanernes helsereformforslag møtt med skepsis fra egne rekker

Det nye forslaget om kun å stemme over Obamacare kommer som følge av at republikanerne ikke lyktes å få flertall for en ny helsereform i denne omgang.

Avstemningen om helsereformen i Senatet ble lørdag utsatt nok en gang, da ryktene svirret om at hele prosjektet sto i fare for å bli nedstemt. Natt til tirsdag norsk tid kom dødsstøtet. Ytterligere to republikanske senatorer varslet at de vil stemme nei, og dermed røk flertallet.

Les også:  Trump tror fremdeles han får avviklet Obamacare

– La Obamacare mislykkes

Den amerikanske presidenten ser ikke ut til å ta på seg ansvar for at gjennomføringen av den nye reformen så langt har mislyktes. Han legger skylda på Demokratene og de republikanske motstanderne for at han heller ikke i denne gang klarte å oppfylle valgløftet om å bli kvitt forgjengerens helsereform.

– I den situasjonen vi er nå, bør vi bare la Obamacare mislykkes. Jeg vil ha eierskap til helsereformen. Og jeg kan fortelle dere at Republikanerne ikke vil ha eierskap til den. Så vi lar reformen mislykkes, og da vil Demokratene komme til oss og spørre «hvordan fikser vi dette"?, sa Trump etter at det ble klart at han ikke hadde flertallsstøtte for den nye reformen sin.

– Vil skape kaos

Å avskaffe Obamacare uten noen klar plan videre vil skape usikkerhet og kaos, sier senator Lisa Ann Murkowski fra Alaska.

– Å avskaffe dommen og si «stol på oss, vi fikser det om et par år», er ikke spesielt beroligende for familier i Alaska som er bekymret for fremtiden, sier Murkowski.

Hun understreker at Republikanerne nå må gå tilbake i tenkeboksen og vise amerikanerne at de jobber for deres beste.

– Det er der vi skulle ha begynt i første omgang. Og ja, det er en vanskelig oppgave, sier Murkowski.

Les også:  Trump: Stem ja, ellers blir Obamacare stående

Populært