– Russisk homofili-lov bryter med ytringsfriheten

Politiet pågriper den russiske aktivisten Nikolaj Aleksejev (i midten) under en demonstrasjon i Moskva i 2013. Nå har han og to andre homofile aktivister fått medhold i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen. Foto: Ivan Sekretarev / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Politiet pågriper den russiske aktivisten Nikolaj Aleksejev (i midten) under en demonstrasjon i Moskva i 2013. Nå har han og to andre homofile aktivister fått medhold i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen. Foto: Ivan Sekretarev / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Den russiske loven som forbyr såkalt homofil propaganda til mindreårige, bryter med ytringsfriheten, mener Den europeiske menneskerettighetsdomstolen.

Tre homofile russiske aktivister anket etter at de ble bøtelagt for å ha demonstrert utenfor en skole, et barnebibliotek og et regjeringsbygg. De tapte i de første rettsrundene, men tirsdag kunne de feire etter å ha fått medhold i menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg (EMD).

– Dette er en enorm rettslig seier for LHBT-samfunnet i Russland. Kjennelsen er enda et bevis for at LHBT-aktivister blir diskriminert i Russland, og at rettighetene deres krenkes. Nå må disse lovene avskaffes, sier en av aktivistene, Nikolaj Aleksejev, i en uttalelse.

Det russiske justisdepartementet har varslet at saken vil bli anket, mens Kremls talsmann Dmitrij Peskov sier at dommen skal gjennomgås grundig før det kommer en kommentar.

Les også:   Kirkesogn nekter homofil vigsling – statsråd reagerer

Forsterker fordommer

Det er første gang homofile russere har gått rettens vei etter at russiske føderale myndigheter i 2013 vedtok den omstridte loven som forbyr informasjon om homofili til mindreårige.

I tirsdagens kjennelse fastslår domstolen at loven bidrar til å forsterke fordommene mot homofile og oppmuntre til homofobi. Dette er i strid med prinsippene om likhet, pluralisme og toleranse i et demokratisk samfunn, framholder de sju dommerne.

De konkluderer med at russiske myndigheter har brutt artikkel 10 i Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen, som skal garantere europeiske borgere ytringsfrihet.

Russland er samtidig dømt til å betale 8.000 euro i erstatning til Bajev, 15.000 euro til Kiselev og 20.000 euro til Aleksejev.

Vil verne om moralen

De tre saksøkerne, Nikolaj Bajev, Nikolaj Aleksejev og Aleksej Kiselev, har i årevis forsøkt å fremme homofiles rettigheter i Russland, blant annet ved å stå på stand og søke om å arrangere gay-parader.

Loven som forbyr «homofil propaganda», ble ifølge russiske myndigheter innført for å beskytte mindreårige og samfunnets moral. Kritikerne mener at den i realiteten har ført til at det er umulig å diskutere homofili offentlig uten å bryte loven.

Homofili ble avkriminalisert i Russland i 1993, men homofobe holdninger er fortsatt svært utbredt.

Les også:   «Skeive samer finnes ikke»

Menneskerettsdomstolens avgjørelser er bindende, men Russland vedtok i 2015 en lov som fastslår at den russiske grunnloven skal gis forrang fremfor kjennelser fra domstolen.

(©NTB)

Populært