Meny

Kirkesogn nekter homofil vigsling – statsråd reagerer

Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
I april bestemte Nærbø kyrkjelyd at kirken ikke skal bruke den nye liturgien som gir homofile par mulighet til å gifte seg i kirken. Nå svarer biskopen.

Den nye liturgien ble vedtatt i januar av Kirkemøtet, og trådte i kraft 1. februar i år. Prester som ikke ønsker å vie homofile, kan si nei, men det skal ikke hindre et par i å gifte seg i den kirken de ønsker.

Sogneprest Lars Sigurd Tjelle i Nærbø i Rogaland har bedt om en klargjøring fra Stavanger bispedømmekontor.

– Vi har sendt forespørsel til biskopen og avventer svar. Vi forholder vi oss til det biskopen kommer fram til, sier han til Stavanger Aftenblad.

Onsdag sa kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) at homofile verken bør eller kan hindres i å gifte seg i Nærbø kirke. Uttalelsen kom i spørretimen på Stortinget. Hun viste både til vedtaket i Kirkemøtet og prestenes valgfrihet.

Svaret affiserer ikke sognepresten i Nærbø overhodet. Han mener at Hellelands synspunkt ikke har noe å si ettersom kirken ikke lenger er en statskirke.

Torsdag kom reaksjonen fra biskop Ivar Braut. Han mener menighetsrådet ikke kan overstyre Kirkemøtets vedtak, skriver avisa Dagen.

– Ordningen vil derfor, slik Kirkemøtet og Bispemøtet har sagt, være slik at likekjønnede som ber om vielse i sin lokale kirke vil få det på samme måte som andre. Dette gjelder også Nærbø kirke, skriver biskopen i en pressemelding.

Annonse
Populært