Stadig flere dør av kolera i Jemen

Pasienter får behandling mot kolera på et sykehus i Jemens hovedstad Sana. Foto: Hani Mohammed / AP / NTB scanpix
Pasienter får behandling mot kolera på et sykehus i Jemens hovedstad Sana. Foto: Hani Mohammed / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Antall mennesker som har dødd av kolera i Jemen, har steget til 1.146, opplyser Verdens helseorganisasjon (WHO). 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De første tilfellene ble rapportert i slutten av april. Siden da er det påvist kolerasmitte i 20 av landets 22 provinser, og det er mistanke om at rundt 167.000 personer er blitt smittet av bakterien.

Bare i forrige uke ble det meldt om 187 nye dødsfall, i tillegg til at det var mistanke om smitte hos nesten 38.000 nye personer.

Kolera sprer seg i skittent vann og forårsaker alvorlig diaré, oppkast og uttørring. Sykdommen er lett å behandle og forebygge, men i Jemen har borgerkrigen ført til et omfattende sammenbrudd både i infrastruktur og helsetjenester, noe som gjør at mange ikke får hjelp i tide. Uten behandling kan sykdommen føre til død i løpet av få timer.

FN anslår at 7,6 millioner mennesker bor i områder som nå er utsatt for kolera i Jemen.

I forrige uke ba FN verden om å våkne og få øynene opp for hva som skjer i det svært fattige landet, der krigen mellom Houthi-opprørere og den internasjonalt anerkjente regjeringen også har ført til omfattende matmangel og sult.

Giverland har lovet 18 milliarder kroner i nødhjelp til Jemen i år, men til nå har de bare gitt 29 prosent av dette, ifølge FN.

Etter at Saudi-Arabia og flere andre land gikk inn i krigen i 2015 i et forsøk på å få gjeninnsatt den saudivennlige regjeringen, er det gjennomført nærmere 100.000 luftangrep mot Houthi-kontrollerte områder, deriblant hovedstaden Sana.

Koalisjonen har også fått støtte av USA.

Aktuelt:

– Kolera er en global trussel mot folkehelsen

Jemen på randen av kollaps

Båtflyktninger massakrert: – Det var hjerteskjærende scener

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden