Røde Kors krever granskingBåtflyktninger massakrert: – Det var hjerteskjærende scener

Vi advarer mot sterke bilder i videoen.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) krever gransking av helikopterangrepet mot en båt utenfor kysten av Jemen, som kostet minst 42 flyktninger livet. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flyktninger i Jemen

* Bare i fjor kom over 117.000 flyktninger og migranter til Jemen på tross av krigen som herjer i det lutfattige landet. Under 100.000 klarte i samme periode å komme seg fra Jemen til Djibouti, Somalia, Etiopia eller Sudan.

* Over 255.000 somaliske flyktninger befinner seg i dag i Jemen. I tillegg er over 2 millioner mennesker er internt fordrevet i Jemen.

* Etter hvert som situasjonen i Jemen har forverret seg, prøver stadig flere flyktninger og asylsøkere å reise videre.

* De flykter langs etablerte migrasjonsruter, deriblant over Rødehavet til Sudan, hvorfra mange har til hensikt å dra videre til Europa.

* FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) lanserte i februar i fjor en kampanje for å opplyse om farene ved å krysse Adenbukta og Rødehavet fra Afrika til det krigsherjede Jemen.

* Natt til fredag ble minst 42 personer drept da en båt med somaliske flyktninger ble angrepet utenfor Jemens vestkyst.

(Kilde: UNHCR, IOM)

ICRC er sjokkert over angrepet mot båten med nærmere 150 flyktninger, blant dem kvinner og barn, rundt 50 kilometer fra kysten av Jemen.

– Vi fordømmer på det sterkeste dette angrepet og beklager et slikt tragisk tap av menneskeliv, sier ICRCs operasjonssjef Dominik Stillhart.

Ifølge overlevende ble båtflyktningene angrepet av et Apache-helikopter og hadde ingen mulighet til å søke tilflukt. Hjelpearbeidere fra ICRC var til stede da de drepte og sårede ble brakt i land.

Les mer: Somalia anklager Saudi-Arabia for bombing av flyktningbåt

Hjerteskjærende

– Det var hjerteskjærende scener. Jeg så mange menn, kvinner og barn som enten var drept eller som hadde fått forferdelige skader, forteller hjelpearbeideren Eric Christopher Wyss.

– Disse menneskene var selv på flukt fra konflikt, på leing etter trygghet og et bedre liv. De krigførende parter må straks granske hva som skjedde, sier Dominik Stillhart.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Krigsforbrytelser

Sjiamuslimske Houthi-opprørere grep makten i Jemens hovedstad Sana i september 2014. Noen måneder senere gikk Saudi-Arabia til krig mot opprørerne, i spissen for en koalisjon der også flere andre land i regionen deltar.

Ifølge FN er minst 10.000 sivile drept og nærmere 30.000 såret siden, og millioner av mennesker er drevet på flukt.

FNs høykommissær for menneskerettigheter Zeid Ra'ad Al Hussein anklager Saudi-Arabia for mulige krigsforbrytelser, og det samme gjør Amnesty International og Human Rights Watch.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: To norske skip har reddet 59.000 båtflyktninger i Middelhavet

Anklager Saudi-Arabia

De fleste om bord i båten som ble angrepet, var fra Somalia og skal ha vært på vei til Sudan. Myndighetene i Mogadishu anklager den saudiledede koalisjonen for å stå bak angrepet, men har foreløpig ikke fått svar fra Riyadh.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Den saudiledede koalisjonen er ansvarlig for dette, sa Somalias utenriksminister Abdisalam Omer lørdag.

Uansett hvem som sto bak angrepet mot båtflyktningene, eller hva motivet måtte være, var det en krigsforbrytelse, slår ICRC fast.

– I henhold til internasjonal, humanitær lov, skal sivile ikke angripes. De krigførende parter må gjøre alt i sin makt for å verifisere at målene de angriper er militære objekter. De må også gjøre alt for å søke etter, finne og evakuere sårede, syke og skipbrudne, slår ICRC fast.