«Operasjon Portu»:

Beslagla 10.000 militære våpen i Spania

Se video av det heftige beslaget over.

Spansk politi har beslaglagt 10.000 våpen og ammunisjon av militær type fra en gruppe våpensmuglere. Europeiske politimyndigheter frykter ligaen har forsynt kriminelle og terrorister.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Razziaene under «Operation Portu» ble gjennomført i tre spanske byer 12. og 13. januar i år. Alle foto: Europol/Policía Nacional.
Razziaene under «Operation Portu» ble gjennomført i tre spanske byer 12. og 13. januar i år. Alle foto: Europol/Policía Nacional.

Razziaene under «Operasjon Portu» ble gjennomført 12. og 13. januar. Fem mistenkte ble pågrepet.

«Omkring 9000 automatgevær fra den spanske nasjonale våpenprodusenten CETME, 1000 automatgevær fra andre produsenter, antiluftskyts og 400 granater ble beslaglagt. Det ble også funnet pistoler, revolvere og utstyr til å reaktivere/’avplombere’ våpen».

«Mer enn 10.000 militære våpen ble beslaglagt i Bizkaia, Girona og Cantabria i januar», skriver spansk politi i sin pressemelding.

Brukte sportsbutikk som fasade

Etterforskerne fant også et illegalt verksted nær Bilbao med maskiner til å manipulere og reaktivere våpen. Det ble tatt beslag i 80.000 euro (734.000 kroner), melder BBC News.

EUs samarbeidsorganisasjon for politietterretning, Europol, bisto ved etterforskningen. Europol mener våpnene ble solgt i Spania, Frankrike og Belgia. Enkelte av våpnene var plombert, men ikke etter gjeldende standarder. Dermed kunne de tas i bruk på nytt.

Les også: 76.000 våpen på avveie i Norge

De mistenkte opparbeidet arsenalet i hovedsak ved auksjoner og andre lovlige kanaler, før våpnene ble gjort i stand til bruk. Ligaen skal ha brukt en sportsforretning som fasade for sin distribusjon.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Det tok ukesvis å katalogisere de 10.000 våpnene av militær type. Alle foto: Europol/Policía Nacional.
Det tok ukesvis å katalogisere de 10.000 våpnene av militær type. Alle foto: Europol/Policía Nacional.

Fra terrorangrep mot jødisk museum

Etterforskningen tok utgangspunkt i at våpnene ble brukt under terrorangrepet mot det jødiske museet i Brussel i mai 2014, der fire mennesker ble drept, ifølge spansk politi.

Les også: – Franskmann tilstår drapene i Brussel ifilmopptak (artikkel fra 2014)

Det ble også tatt beslag i 80.000 euro i kontanter. Alle foto: Europol/Policía Nacional.
Det ble også tatt beslag i 80.000 euro i kontanter. Alle foto: Europol/Policía Nacional.

Europol sier våpensmuglerne utnyttet smutthull i regelverket og ulik jurisdiksjon mellom EU-land til å skaffe våpen fra lovlige leverandører.

Avplomberte våpen er en av Europas viktigste kilder til ulovlige våpen. Europol har observert en betydelig vekst i antall våpen på kriminelle hender siden 2014.

«Enkel vei til det svarte markedet»

«Takket være etterforskningen ble det tatt beslag i en stor mengde militære skytevåpen. Det tok flere uker å katalogisere alle. På grunn av våpnenes egenskaper, kaliber og hvor lett de var å reaktivere hadde disse våpnene en enkel vei til det svarte markedet, og det var stor fare for at organiserte kriminelle grupper eller terrorister skulle få tak i dem», skriver Europol i sin pressemelding.

Les også: Europol gransker 5000 kriminelle bander

Svensk sikkerhetspoliti bekymret for rekruttering til islamistiske grupper

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden