– Franskmann tilstår drapene i Brussel i filmopptak

Frederic Van Leeuw i den belgiske påtalemyndigheten på en pressekonferanse søndag, der han presenterte siktelsen mot en 29-åring som skal ha stått bak drapene på fire personer på det jødiske museet i Brussel. (Foto: François Lenoir / REUTERS / NTB scanpix)
Frederic Van Leeuw i den belgiske påtalemyndigheten på en pressekonferanse søndag, der han presenterte siktelsen mot en 29-åring som skal ha stått bak drapene på fire personer på det jødiske museet i Brussel. (Foto: François Lenoir / REUTERS / NTB scanpix)

En franskmann som har tilbrakt over et år i Syria, har tatt på seg ansvaret for drapene på fire personer på det jødiske museet i Brussel, ifølge franske og belgiske påtalemyndigheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 29 år gamle Mehdi Nemmouche ble pågrepet av tollmyndighetene da han ankom Marseille i Sør-Frankrike fredag. Han er siktet for drap og drapsforsøk.

Mannen var i besittelse av en kalasjnikov og en pistol lik våpnene som ble brukt i angrepet den 24. mai, ifølge påtalemyndigheten. Blant eiendelene hans ble det også funnet et kort filmopptak der han tar på seg ansvaret for skytingen på museet i Brussel lørdag 24. mai.

Et israelsk ektepar og en fransk kvinne døde på stedet, mens en 24 år gammel belgisk mann ble erklært klinisk død i etterkant. Overvåkingsbilder viser gjerningsmannen som tar seg inn i museet, henter opp et automatvåpen fra en bag og åpner ild gjennom en dør før han forlater stedet.

Bakgrunn: Franskmann pågrepet for jødeterror

– Ville filme

Både franske og belgiske myndigheter hadde pressekonferanse om saken søndag. Statsadvokat François Molins i Paris sa 29-åringen i filmen forklarer at han hadde festet et actionkamera til bagen for å filme skytingen, men at det ikke fungerte.

– Nemmouche filmet imidlertid våpnene sine i etterkant og sa at han hadde utført angrepet mot jødene i Brussel, sa den belgiske statsadvokaten Frederic Van Leeuw i Brussel, som la til at det ikke var «garantert» at det var Nemmoches stemme på opptaket.

I Paris sa Molins at den mistenkte, som ankom Frankrike på en buss som hadde reist fra Amsterdam via Brussel, også bar en «hvit duk» med en arabisk påskrift om Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL), en ekstremistgruppe som er aktiv i Syria.

Bakgrunn: – Skyting i det jødiske museet en terrorhandling

Konverterte

Den franske statsadvokaten sier Nemmouche konverterte til en radikal islamsk trosretning mens han sonet i fengsel. Han skal ha forsøkt å organisere felles bønn når han ble låst ut av cellen for å trene.

29-åringen er fra Roubaix i Sør-Frankrike, og skal ha reist for å slutte seg til islamistiske grupper i Syria i 2013. En kilde som kjenner saken sier til AFP at den franske etterretningstjenesten DGSI kjente til ham.

Sist søndag ble en annen mann pågrepet og siktet for angrepet. Han fikk senere endret statusen til vitne, mens en annen mann som var den antatte gjerningsmannen, ble etterlyst. Det er usikkert om det er denne mannen som nå er pågrepet.

Samme dag offentliggjorde politiet en 30 sekunder lang video fra angrepet. Den viser at gjerningsmannen var ikledd en mørk caps og en lyseblå jakke. Mannen tok ut maskingeværet fra en bag og skjøt inn i et rom før han gikk videre.

Bakgrunn: Netanyahu: – Angrepet resultat av antiisraelske holdninger

Terror

Mandag overførte belgisk politi saken til føderale påtalemyndigheter som etterforsker terror.

– Overvåkingsbildene viser en mann som dreper med kaldt blod. Skyteepisoden varte under halvannet minutt. Det gjør at vi tror dette var et terrorangrep, sa talsmann for påtalemyndigheten Wenke Roggen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus