Sør-Korea bekrefter drapet på Kim Jong-uns bror

Politibetjenter står ved krimteknisk inngang til sykehuset i  Putrajaya i Malaysia. Foto: Daniel Chan / AP / NTB scanpix
Politibetjenter står ved krimteknisk inngang til sykehuset i  Putrajaya i Malaysia. Foto: Daniel Chan / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Sør-Korea bekrefter at den nordkoreanske lederen Kim Jong-uns halvbror ble drept i Malaysia, og etterretningssjefen forteller at han ba for sitt liv.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vår regjering er sikker på at den drepte mannen er Kim Jong-nam, sier talsmann Chung Joon-hee i gjenforeningsdepartementet som håndterer Nord-Korea-saker.

Sørkoreanske myndigheter bekrefter dermed meldingene om attentatet på flyplassen i Kuala Lumpur mandag, der 45-åringen døde kort tid etter å ha blitt angrepet av to kvinner som antas å være nordkoreanske agenter. Han ba for sitt liv etter et attentatforsøk i 2012, fikk politikere vite av sørkoreansk etterretning onsdag.

Les også: – Kim Jong-uns bror er drept

Reuters: Kvinne pågrepet

En kvinne fra Myanmar er pågrepet på flyplassen i Kuala Lumpur i forbindelse med drapet på halvbroren til Nord-Koreas leder, ifølge Reuters.

Nyhetsbyrået viser til en melding fra et malaysisk nyhetsbyrå.

Sørkoreansk etterretning mistenker at det var to kvinnelige nordkoreanske agenter som forgiftet og drepte Kim Jong-nam på flyplassen i Kuala Lumpur tirsdag.

Les også: – En presset Kim Jong-un kan angripe Los Angeles med atomvåpen

– Regimets brutalitet

Sør-Koreas fungerende statsminister Hwang Kyo-ahn sier drapet illustrerer det nordkoreanske regimes brutalitet og umenneskelighet. Nabolandet i sør holdt onsdag møte i det nasjonale sikkerhetsrådet etter attentatet.

– Vi tar denne episoden meget alvorlig, og vi holder et våkent øye på Nord-Korea, sier statsministeren ifølge hans talsmann.

Regjeringen i USA sier den tror at nordkoreanske agenter står bak drapet, men landet har så langt ikke slått fast dødsårsaken, skriver Reuters.

Les også: USA innfører sanksjoner mot topper i Nord-Korea

Leter etter spor

Politiet i Malaysia går nå over videoer fra overvåkingskameraer i jakt på ledetråder om hvem som utførte attentatet på flyplassen, sier en embetsmann. I tillegg vil liket av Kim Jong-nam vil bli obdusert.

Kim Jong-nam er den eldste sønnen til Nord-Koreas tidligere leder Kim Jong-il, men han og lillebror, nåværende leder, Kim-Jong-un hadde forskjellige mødre. Jong-nam har tidligere sagt til en japansk avis at han er motstander av landets maktdynasti, og han var kjent som reformtilhenger.

Den eldste broren ble tilsidesatt som farens etterfølger da han i 2001 forsøkte å ta seg inn i Japan med falskt pass for å besøke Disneyland. Lillebror Kim Jong-un overtok som Nord-Koreas leder da faren døde i desember 2011.

Les også: – Nordkoreansk rakett kan nå mål 200 mil unna

Personvernpolicy