Trump visste om Flynns Russland-samtale i ukevis

Donald Trumps pressetalsmann Sean Spicer forteller hvorfor Michael Flynn ble bedt om å gå av. Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stormen rundt Donald Trumps sikkerhetsrådgiver fortsetter for fullt. Presidenten framholder at Michael Flynn fikk sparken "bare" på grunn av manglende tillit.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trumps talsmann Sean Spicer benekter at den nasjonale sikkerhetsrådgiveren som gikk av mandag, gjorde noe juridisk feil da han snakket med Russlands ambassadør i desember.

Flynn diskuterte amerikanske sanksjoner med den russiske ambassadøren før Trump ble tatt i ed, men unnlot å formidle det til visepresident Mike Pence. Administrasjonen sier den har visst om samtalen i flere uker, men har ventet med å handle til de fant ut om saken var "et juridisk anliggende".

– Tilliten mellom Flynn og Trump var i ferd med å forvitre, og det var det som gjorde at Trump ba Flynn om å gå av, sier Spicer.

Ballen blir imidlertid ikke lagt død med det første. Senatorer fra begge partier tok tirsdag til orde for en gransking av mistankene om utvekslinger den indre kretsen til USAs president Donald Trump skal ha hatt med Moskva.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ble Flynn instruert?

– Jeg ønsker å vite om general Flynn gjorde dette alene, eller om han ble instruert av noen andre til å gjøre det, sier den republikanske senatoren Lindsey Graham til CNN.

Les også: Forsker: Trumps regjering preges av noe «kaosaktig»

Spicer avviste blankt et spørsmål fra pressen tirsdag om hvorvidt Trump ba Flynn snakke med Russland om sanksjonene.

– Hvis det er riktig at Trump ikke visste dette, illustrerer det at du har folk som på egen hånd opererer ut fra det de tror er Trumps ønsker, sier Svein Melby til NTB.

– Flynns avgang føyer seg inn i uforutsigbarheten og det litt kaosaktige som ser ut til å prege Trumps regjering, sier Melby, som er seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudie

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ber om gransking

Lederen for Senatets forsvarskomité, John McCain, er blant dem som retter skarp kritikk mot regjeringsapparatet etter Flynns avgang.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Avsettelsen er et urovekkende tegn på dysfunksjon i det nåværende nasjonale sikkerhetsapparatet, sier den tidligere republikanske presidentkandidaten, ifølge DPA.

John Cornyn, som er Republikanernes nestleder i Senatet, mener Senatets etterretningskomité er nødt til å etterforske Flynn.

Demokratene i Kongressen går lenger og vil opprette et særskilt etterforskningspanel for å granske Flynn-skandalen.

Les også: Russland-kontakt felte Trumps sikkerhetsrådgiver

Det avviser Republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell. Han mener granskingen som Senatets etterretningskomité allerede har satt i gang av russisk innblanding i presidentvalget, er tilstrekkelig.

– Ulovlige lekkasjer

Trump selv mener tilsynelatende at det viktigste i saken ikke er Flynn eller Russland-samtalen.

– Det sentrale her er hvorfor det kommer så mange ulovlige lekkasjer fra Washington? Kommer disse til å komme mens jeg arbeider med Nord-Korea etc.? skriver presidenten på Twitter tirsdag.

Flere toneangivende medier har siden januar gjengitt lekkasjer om telefonsamtalene mellom Flynn og Kisljak.