Russland-kontakt felte Trumps sikkerhetsrådgiver

Artikkelen fortsetter under annonsen

Donald Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver Michael Flynn går av, etter at han innrømmet å ha forklart seg uriktig om sin kontakt med Russland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har oppriktig beklaget til presidenten og visepresidenten, og de har akseptert unnskyldningen min, heter det i Flynns oppsigelsesbrev.

Bare noen timer før avgangen opplyste kilder i regjeringen at Flynn fortsatt hadde Trumps fulle støtte. Likevel endte dramaet med at den tidligere generalen trakk seg. Da hadde han innrømmet å ha gitt uriktige opplysninger til visepresident Mike Pence.

Dette skal være første gang en amerikansk nasjonal sikkerhetsrådgiver trekker seg bare noen uker etter innsettelsen av en ny president. Bakgrunnen er Flynns kontakt med Russland – som ifølge amerikansk etterretning sto bak dataangrep og lekkasjer for å hjelpe Trump i valgkampen.

– At avgangen skjer så raskt etter at Trump har tiltrådt, er ikke bra. Det tyder på store organisatoriske problemer, sier professor Dag Blanck ved Uppsala universitet til nyhetsbyrået TT.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Økt uro rundt Flynns Russland-kontakt

Endret forklaring

I oppsigelsesbrevet skriver Flynn at han hadde flere samtaler med Russlands ambassadør til USA, Sergej Kisljak, før Trump var innsatt.

Så sent som i forrige uke hevdet Flynn at daværende president Barack Obamas sanksjoner og straffetiltak mot Russland ikke hadde vært tema i samtalene. Men etter at avisa Washington Post siterte en lang rekke kilder som opplyste det motsatte, erkjente Flynn at sanksjonene kunne ha blitt nevnt.

Også visepresident Pence hadde offentlig forsikret at Flynn ikke hadde diskutert sanksjonene med Kisljak. Kilder i regjeringen forteller at Pence senere satt igjen med en følelse av at Flynn hadde løyet til ham.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver hardt ut mot Iran

Stabssjef overtar

Trump har nå utnevnt den tidligere generalløytnanten Keith Kellogg til fungerende sikkerhetsrådgiver. Kellogg var allerede utnevnt til stabssjef i USAs nasjonale sikkerhetsråd, og han var en av Trumps rådgivere i valgkampen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere i karrieren har Kellogg blant annet vært med på å lede USAs okkupasjon av Irak i den senere sterkt kritiserte første perioden etter invasjonen i 2003.

– Sårbar for utpressing

Mandag kom det fram at Det hvite hus lenge skal ha visst at Flynn ikke hadde fortalt alt om samtalene med Russlands ambassadør. Den avgåtte sikkerhetsrådgiveren beskyldes for å ha diskutert sanksjonene mot Russland med ambassadøren i Washington 29. desember, samme dag som Obama utviste 35 russiske diplomater.

To anonyme kilder opplyste til nyhetsbyrået AP at justisdepartementet advarte andre deler av regjeringen om at de offentlige uttalelsene fra Det hvite hus om Flynns kontakter ikke samsvarte med hva som egentlig fant sted. Ifølge én av kildene var departementet bekymret for at Flynn kunne være sårbar for eventuell russisk utpressing.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Presidentens talsmann, Sean Spicer, sa mandag kveld at Trump "evaluerte situasjonen" og indikerte at Trump var i dialog med blant andre visepresident Mike Pence om det han mener er det viktigste temaet – landets sikkerhet.

Noen timer senere opplyste Flynn at han går av.

Les også: Trump utnevner kontroversiell general som sikkerhetsrådgiver

Flynn-skandalen:

* I januar skrev nyhetsbyrået Reuters at president Donald Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver Michael Flynn 29. desember 2016, før han hadde tilrådd stillingen, hadde fem telefonsamtaler med Russland ambassadør i USA, Sergej Kisljak.

* Dette var samme dag som daværende president Barack Obama innførte sanksjoner mot Russland som svar på landets påståtte innblanding i det amerikanske presidentvalget.

* Onsdag 8. februar avviste Flynn overfor avisen Washington Post at sanksjonene ble tatt opp i samtalene med ambassadøren.

* Torsdag 9. februar skrev avisen at kilder har opplyst til den at sanksjoner ble drøftet i samtalene, og at Flynn antydet at Trump kunne komme til å lempe på sanksjonene når han var innsatt som president.

* Via en talsmann går Flynn tilbake på sin tidligere avvisning.

* Fredag 10. februar krever Demokrater i Kongressen svar på om Flynn har løyet om samtalenes innhold og dermed villedet president Trump og visepresident Mike Pence.

* Mandag 13. februar opplyste den russiske regjeringen at Flynn og ambassadøren ikke drøftet sanksjonene i samtalene.

* Det hvite hus forsikrer i en uttalelse at Flynn fortsatt har Trumps fulle tillit. Senere samme dag meddeler de at Trump "evaluerer" Flynns situasjon.

* 14. februar skriver CNN at justisdepartementet har advart Det hvite hus om at russerne kan bruke saken til å presse Flynn.

* Flynn meddeler offisielt at han trekker seg fra sin stilling.