Stoltenberg håper på hjelp fra Jagland i Tyrkia

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg i et møte med Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan mandag.
NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg i et møte med Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan mandag. Foto: Handout / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kuppoppgjøret i Tyrkia vekker dyp bekymring. NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg mener Thorbjørn Jagland er riktig mann til å løse flokene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyrkias omfattende utrenskninger etter det mislykkede kuppet i sommer ble et sentralt tema da Stoltenberg møtte landets president Recep Tayyip Erdogan på sidelinjene av NATOs parlamentarikerforsamling i Istanbul.

– I møtet gjentok jeg NATOs sterke fordømmelse av kuppforsøket. De som sto bak, må stilles til ansvar i samsvar med rettsstatens prinsipper, sier Stoltenberg.

Han forteller at han er glad for kontakten som Europarådet nå har opprettet med Tyrkia for å forsøke å forhindre at rettsprinsippene krenkes.

Les også: Stoltenberg: – Tyrkia er en nøkkelalliert

Tett kontakt

Stoltenberg kommenterte også saken da han ble spurt ut av delegatene i parlamentarikerforsamlingen tidligere mandag. Stoltenberg sa da at han og Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland allerede hadde snakket om saken flere ganger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg snakket med ham senest i går, og han bekreftet at Europarådet er i tett kontakt med Tyrkia om hvordan oppgjøret etter kuppforsøket kan gjennomføres på en måte som er i samsvar med rettsstatens prinsipper, sa Stoltenberg.

– Jeg mener det er viktig at Tyrkia samarbeider med Europarådet for å sikre at rettsstatens prinsipper overholdes, sa han.

Jagland var selv i Tyrkia forrige helg og møtte da både Erdogan og andre politiske ledere.

Les også: Stoltenberg og Trump med felles pengekrav til Europa

Voksende kritikk

I vestlige land har Tyrkia møtt voksende kritikk de siste ukene. Grunnen er frykt for at kuppoppgjøret brukes som påskudd for å kneble legitim politisk opposisjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Erdogan har gått svært bredt ut i jakten på kuppmakerne. Over 100.000 mennesker innenfor militæret, rettsvesenet, mediene og embetsverket er enten blitt pågrepet, suspendert eller avskjediget siden kuppforsøket.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En lang rekke medier er blitt stengt, og både journalister og parlamentarikere er blitt fengslet.

Samtidig går debatten høyt om gjeninnføring av dødsstraff i Tyrkia, mens dialogen mellom Tyrkia og EU er nær frysepunktet.

Diskuterte NATO-stab

Utrenskningene har også rammet Tyrkias stab i NATO, og Stoltenberg forteller at han diskuterte dette med Erdogan mandag. Han understreker at det er opp til Tyrkia selv å bestemme hvem som skal fylle de tyrkiske postene i alliansen.

Erdogan ber på sin side om sterkere støtte fra Tyrkias allierte i NATO i kampen mot terror.

– Tyrkia er en barriere mellom terrororganisasjonene og resten av verden, spesielt Europa. Hvis vi feiler i denne kampen, hvis denne barrieren faller, da vil terroristene oversvømme verden med ild og blod, advarte presidenten i sin tale til NATOs parlamentarikerforsamling.