Utvidet siktelse for IS-avhopper fra Verdal

Illustrasjonsfoto: Reuters / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den terrorsiktede IS-avhopperen fra Verdal ble i Oslo tingrett torsdag varetektsfengslet i fire nye uker. I tillegg er siktelsen utvidet til å omfatte terrorplaner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den 33 år gamle mannen er siktet for å ha sluttet seg til terrororganisasjonen ISIL (IS). Fra kjennelsen fremgår det at retten mener det i tillegg er sannsynlig at han på samme tid inngikk forbund med ISIL (IS) om å begå terrorhandlinger, noe som nå også inngår i den nye siktelsen, skriver Adresseavisen.

Mannen reiste fra Norge til Syria på senhøsten 2014 etter å ha forsvunnet fra psykiatrisk behandling. I juni i år krysset han grensen til Tyrkia og ble pågrepet av tyrkiske myndigheter for ulovlig grensepassering, og deretter utlevert til Norge der han har sittet fengslet siden 25. august.

33-åringen, som er etnisk norsk og har konvertert til islam, erkjenner ikke straffskyld for det han er siktet for.

Han erkjenner å ha oppholdt seg i Syria fra desember 2014 til slutten av april 2016, men hevder at han reiste til Syria for å delta i humanitært arbeid.

Retten mener imidlertid det er helt usannsynlig at siktede ikke visste hva IS var eller sto for da han reiste til Syria i månedsskiftet november/desember 2014.

Les også: Terrorsiktet trønder fremstilles for varetektsfengsling

Trøndersk IS-avhopper skal være pågrepet i Tyrkia