Vil fremstille selvbyggende droner i laboratorium

– Å «dyrke» frem droner til militært bruk kan bli en mulighet, mener utvikleren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det britiske fly- og romfartsselskapet BAE Systems ser for seg at man i fremtiden vil kunne «dyrke» droner til militære operasjoner i gigantiske kar fylt med kjemikalier.

Prosessen foregår ved hjelp av en såkalt «Chemputer» – en kjemisk datamaskin som digitaliserer og deretter avler kjemiske prosesser.

Les også: Prøvespiste burger dyrket frem i laboratorium.

Organisk 3D-printer

Forvirret? Nick Colosimo ved BAE Systems ser på prosessen som en slags avansert 3D-printer.

– Der en 3D-printer bruker en robotarm til å plukke opp klumper med materie som legges lagvis og dermed skaper et objekt, vil «Chemputing» si at vi tar klumper på størrelse med molekyler, men heller lar kjemiske reaksjoner sette sammen det ferdige produktet, forklarer Colosimo.

Se simulering øverst i artikkelen

Heller enn å bygge dronene, noe som gjerne tar flere år, vil denne teknologien kunne produsere kampklare droner fullt utstyrt med svært avanserte elektroniske innretninger i løpet av noen få uker.

Les også: Er denne våpensikringen løsningen?

Fortsatt langt igjen

Den futuristiske ideen kan høres ut som det rene vanvidd, og det er den også med den teknologien vi besitter i dag. Men Colosimo ser for seg at det i fremtiden vil bli gjort fremskritt som kan gjøre «dronedyrking» til en realitet.

– Jeg tror vi vil oppdage nye materialer som kan benyttes i prosessen i løpet av de neste fem til ti årene. Det er fortsatt lenge til vi kan kultivere droner, men det kan bli en realitet dette århundret, sier han.

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy