Meny

Prøvesmakte rådyr laboratorieburger i London

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Biologer skrev kulinarisk og vitenskapelig historie da de mandag serverte verdens første hamburger av storfekjøtt dyrket i laboratorium.

Burgeren, som inneholder kjøtt kultivert fra stamceller, er det første eksemplet på det forskere mener kan utgjøre en løsning på den globale matmangelen og i tillegg bidra til å bekjempe klimaendringer.

Burgeren ble servert uten ketsjup, salt eller pepper. Det var stort hemmelighold om hvem som skulle delta på prøvesmakingen. Prøvepanelet besto av forfatteren Josh Schonwald og den østerrikske matforskeren Hanni Rützler.

– Konsistensen føles som kjøtt. Jeg savner fettet. Det er veldig magert, var den første reaksjonen til Josh Schonwald etter å ha smakt burgeren.

Se hamburgeren bli tilberedt og spist øverst i artikkelen

– Det er en ganske intens smak, det minner litt om kjøtt, men er ikke like saftig. Men konsistensen er perfekt, sa Hanni Rützler.

Les også: Dyrker kjøtt

Over to millioner

Hamburgeren, som har en prislapp på over 2,2 millioner kroner, er laget etter den nederlandske biologen Mark Posts oppskrift.

Kjøttet er dyrket fram fra stamceller i Posts laboratorium i byen Maastricht i Nederland. Biologen har brukt ti år på forsøket.

– Du kan selv dyrke den maten du skal spise, hvis du vet hva du har tenkt å spise om åtte måneder, sa Mark Post om den nye matteknologien etter at burgeren ble servert.

Les også: Betalte 40.000 kroner for en hamburger på Burgerking

Muskelceller

Kjøttet er blitt fremstilt ved å knytte sammen rundt 20.000 proteinkjeder som er blitt dyrket fram fra stamceller fra storfe i laben.

– Burgeren er laget fra muskelceller som er tatt fra ei ku. Vi har ikke forandret dem i det hele tatt, sier Post.

Vevet dyrkes ved å plassere cellene i en ring, som en smultring rundt en næringsrik gelé, forklarer Post.

Det kunstig fremstilte kjøttet er deretter blandet sammen med ingredienser som brukes i en vanlig hamburger, slik som salt, brødsmuler og egg. I tillegg er safran og rødbetejus tilsatt for å få den riktige fargen på prøverørsburgeren.

Les også: Derfor bør du droppe bearbeidet mat

Miljøvennlig

Post håper en kunstig, men velsmakende hamburger kan komme til å utgjøre et bærekraftig, etisk og miljøvennlig alternativ til kjøttproduksjon i fremtiden.

– For at dette skal lykkes, må den se ut, føles og forhåpentligvis smake ekte, sier biologen om hamburgeren.

FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO) anslo i en rapport i 2006 at industrielt landbruk i svært stor grad bidrar til klimaendringer, luftforurensning, forvitring av jord, avskoging og et svekket biologisk mangfold.

Rapporten hevder kjøttindustrien bidrar med rundt 18 prosent av de globale utslippene av drivhusgasser. Denne andelen er ventet å øke i takt med at befolkninger i voksende økonomier som Kina og India spiser stadig mer kjøtt.

Les også: Frykter ny matkrise til sommeren

Lavere utslipp

Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) er den årlige kjøttproduksjonen ventet å øke til 376 millioner tonn fra 2030, opp nesten 150 tonn fra slutten av 1990-tallet.

Miljøvirkningene av kunstig fremstilt kjøtt er langt mildere enn ved industriell produksjon, ifølge en sammenlignende studie fra 2011. Forskere fra Oxford-universitetet anslår at utslippene av drivhusgasser og bruken av jordarealer vil være opptil halvparten så lav ved produksjon av prøverørskjøtt. Også energibruken vil være langt mindre enn ved industrielt landbruk.

Les også: Hermetikk kan skade babyen i magen

PETA positiv

Dyrevelferdsaktivister gleder seg over Posts prosjekt og spår en lys fremtid for kunstig fremstilt kjøtt.

– Prøverørsteknologi vil bety slutten på handlevogner fulle av kyr og kylling, slaktehus og industrielt jordbruk, heter det i en uttalelse fra dyrevernorganisasjonen PETA.

Men selv om de to prøvesmakerne i London skulle komme til å like den kunstige hamburgeren, betyr ikke det at folk kan vente seg å finne den i butikkhyllene med det første. Mark Post håper kommersiell produksjon av kunstig kjøtt vil kunne starte opp i løpet av de neste 20 årene.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus